Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλα προβλήματα και στο νότο από την έλλειψη νερού

ΥΔΡΕΥΣΗ
20 Ιουλίου 2024 / 10:47
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην κατανάλωση νερού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεγάλα τα προβλήματα από την έλλειψη νερού και στη Νότια Κέρκυρα αφού πολλές περιοχές έχουν μείνει για μέρες χωρίς παροχή. Η «Ε» επικοινώνησε με το δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Β. Χειμαριώτη ο οποίος μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί.

Υπερκατανάλωση

Όπως είπε ο δήμαρχος, παρόλο που δεν υπάρχουν βλάβες, όπως τον ενημέρωσαν υπάλληλοι της ΔΕΥΑ, η Ν. Κέρκυρα έχει πληγεί και αυτή από το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει όλο το νησί.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις του νερού είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να παράσχουν οι πηγές και εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού την τελευταία περίοδο λόγω τουρισμού.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου ιδιώτες παίρνουν νερό χρησιμοποιώντας, παράνομα, δεύτερες αντλίες για προσωπική χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμαριώτη, τις τελευταίες δύο μέρες, έχουν κλείσει περισσότερες από 400 παράνομες παροχές νερού στην περιοχή των Κορισσίων.

Επίσης, δεν έχουν μείνει προμήθειες από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μιλώντας συγκεκριμένα για μία υδροφόρα, χαλασμένη, την οποία προσπαθούν να επισκευάσουν για να χρησιμοποιήσουν.

Χρειάζεται ενίσχυση

Για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε λύσεις που είτε αφορούν νέες γεωτρήσεις, είτε ενίσχυση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είτε συνεννόηση με τη ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα:

Σαν ένα πρώτο μέτρο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να γίνει μια νέα γεώτρηση μέσω της ΔΕΥΑΚ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών.

Την Παρασκευή 29/07 ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλή, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια με τη μορφή υδροφόρων, ώστε να μεταφερθεί νερό. Όπως λέει, δεν κατάφερε να βρει υδροφόρες για ενοικίαση ούτε στην Κέρκυρα, ούτε ακόμη και στην Ηγουμενίτσα.

Ο δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο πρότεινε να αναλάβει τα τρέχοντα χρέη της ΔΕΥΑ προκειμένου να ενταχθεί η Νότια Κέρκυρα στο δίκτυο και να μπορέσει να αντληθεί νερό από το Γαρδίκι, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Κοινότητας Μελιτειέων.

Τέλος, για τη χειμερινή περίοδο, εξετάζεται η λύση της άντλησης νερού από την τεχνητή λίμνη Μοσχόπουλου.

Ο δήμαρχος κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην κατανάλωση νερού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.