Οδηγίες Ε.Ο.Δ.Υ. και Π.Ο.Υ. για την προφύλαξη από τον καύσωνα
Προειδοποιεί με σχετική ανακοίνωση τους πολίτες να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ε.Μ.Υ., το τρίμηνο Ιούνιος - Ιούλιος -Αύγουστος οι μέσες θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, η θερμοκρασία θα διατηρείται σταθερά 1-2 βαθμούς πάνω από την κανονική είτε, όπως είναι πιο φυσικό, τα κύματα καύσωνα θα εναλλάσσονται με διαστήματα κανονικών ή/και χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Ο Ε.Ο.Δ.Υ. προειδοποιεί με σχετική ανακοίνωση τους πολίτες να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα, στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται οι ακραίες ηλικιακές ομάδες, οι έγκυες και θηλάζουσες, οι χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες/αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα και μπορεί να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα νοσήματα αυτά, οπότε και πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Επίσης, στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται και άτομα παχύσαρκα/υπέρβαρα, αλλά και όσα εργάζονται σε ζεστό/εξωτερικό χώρο, όσα ασκούνται έντονα, όσα καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες και όσα πάσχουν από οξεία νόσο (π.χ. λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα).
Γενικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Π.Ο.Υ.:
•Καταναλώστε άφθονα υγρά και αποφύγετε καφέδες και αλκοολούχα ποτά.
•Καταναλώστε μικρά και ελαφρά γεύματα χωρίς πολλά λιπαρά. Δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
•Αν είστε άτομο που ιδρώνει έντονα, μπορείτε να προσθέσετε μικρές δόσεις αλατιού στα γεύματα.
•Αποφύγετε τη χρήση φούρνου ή κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού.
•Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα και τις κουρτίνες/πατζούρια κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και ανοιχτά τη νύχτα.
•Παραμείνετε τουλάχιστον 2-3 ώρες σε δροσερό μέρος.
•Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 40 βαθμών, ειδάλλως το σώμα ζεσταίνεται περαιτέρω.
•Αν έχετε air condition βάλτε το σταθερά στους 27 βαθμούς (όχι πιο χαμηλά) και ανοίξτε ανεμιστήρα. Αυτό θα κάνει το χώρο να μοιάζει ως και 4 βαθμούς δροσερότερο και μπορεί να εξοικονομήσει έως και 70% στο λογαριασμό του ρεύματος για ψύξη.
•Κάντε χλιαρά ντουζ και τοποθετήστε δροσερά επιθέματα στο κεφάλι κα το λαιμό.
•Ντυθείτε με ρούχα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα.
•Βάλτε αντηλιακό με επαρκή δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο
•Φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου
•Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, προτιμείστε σκιερά και δροσερά (και κατά προτίμηση κλιματιζόμενα) μέρη χωρίς συνωστισμό.
•Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία.
•Περιορίστε τις μετακινήσεις και αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες σε ώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ξεκουράζεστε κατά διαστήματα σε σκιερά μέρη για να καταφέρει το σώμα να ανακάμψει. Θυμηθείτε ότι οι θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο μπορεί να είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες.
•Ελαττώστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη προκαλέσει λαχάνιασμα και ταχυπαλμία, σταματήστε κάθε σωματική δραστηριότητα.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι σημαντικό να εφαρμόζονται από όλους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει στην φροντίδα και προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου από τους κινδύνους των αυξημένων θερμοκρασιών.
Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζει τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και ορισμένες οδηγίες αντιμετώπισής της. Συγκεκριμένα, το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (μεγαλύτερη από 40.5 βαθμούς Κελσίου), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (το άτομο έχει σταματήσει πλέον να ιδρώνει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Σε περίπτωση που τύχει περιστατικό θερμοπληξίας, θα πρέπει να φροντίσετε την άμεση μεταφορά του ατόμου σε νοσηλευτικό ίδρυμα, ωστόσο, ως πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα για να πέσει η θερμοκρασία του σώματος του:
Μεταφέρετε το άτομο άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό και κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, αφαιρείτε τα ρούχα και τοποθετείτε παγοκύστες ή κρύα επιθέματα στον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή (χαμηλά στην κοιλιά) του ατόμου. Εναλλακτικά, μεταφέρετε το άτομο σε μπανιέρα/ντουζ με κρύο νερό ή ψεκάζετε με κρύο νερό και του δίνετε, αν μπορεί να καταπιεί, μικρές γουλιές δροσερών υγρών (π.χ. νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού).
Πηγές:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health
http://www.emy.gr/emy/el/climatology/seasonal_summer_2024
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΟΓΙΟΥ