Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχή αντιδράσεων στις εξαγγελίες Πουλημένου περί κυκλοφοριακών μέτρων προσεχώς στο ιστορικό κέντρο

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
09 Ιουλίου 2024 / 09:54

Με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων συμπορεύεται η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις, μετά τα όσα ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση λογοδοσίας, ο Στέφανος Πουλημένος για το περιορισμό της εισόδου των οχημάτων στο κέντρο της πόλης τις περιόδους αιχμής, στην κατεύθυνση που κινήθηκε πέρσι τον Αύγουστο η προηγούμενη δημοτική αρχή της Μ. Υδραίου. Εναντίον της εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τάσσεται ο Πρόεδρος του Ενιαίου Κερκυραϊκού Εμπορικού Επαγγελματικού και Τουριστικού Φορέα Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος δεν θα δεχτεί το κλείσιμο του κέντρου της παλιάς πόλης τον Αύγουστο με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο.

Μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας επισήμανε ότι η κατεύθυνση θα είναι η ίδια με την περσινή με μια όμως πιο οργανωμένη μεταφορά των οδηγών και των επισκεπτών από τους χώρους στάθμευσης προς την πόλη. Το οικόπεδο του Λυρικού, το οποίο αξιοποιήθηκε και το Πάσχα για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα αποτελεί έναν από του χώρους, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ακίνητο στου Καμπανιόλου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο αν και προς το παρόν ο Δήμος ασχολείται με πιο επείγοντα θέματα, με προεξέχον αυτό της ύδρευσης, καθώς υπάρχουν περιοχές ολόκληρες χωρίς νερό, ωστόσο εκτός απροόπτου, η δημοτική αρχή θα κινηθεί, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί νωρίτερα από πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι το πιλοτικό μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εφαρμόστηκε πέρσι τον Αύγουστο (4-27/08) από τις 8 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ. Επιτρεπόταν η πρόσβαση οχημάτων μόνο των μόνιμων κατοίκων, των δίκυκλων, των ταξί και των μέσων μαζικής μεταφοράς αστικής και τουριστικής συγκοινωνίας, των οχημάτων ΑμεΑ, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων και για έκτακτες ανάγκες και ειδικές περιπτώσεις.

Κατά του σχεδιασμού ο Αλ. Λιτσαρδόπουλος

Ήδη πάντως με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Αλ. Λιτσαρδόπουλος τάσσεται κατά σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, επισημαίνοντας ότι «τις διαχρονικές ελλείψεις στις υποδομές του κράτους και του Δήμου, δεν θα τις πληρώσει πάλι το διωκόμενο υγιές εμπόριο». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη στάση είχε κρατήσει και πέρσι, όταν το θέμα των ήπιων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είχε έρθει προς λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντίρρησή του αφορούσε στις οικονομικές συνέπειες του μέτρου, καθώς είχε εκτιμήσει ότι η απαγόρευση εισόδου οχημάτων κατά τις βραδινές ώρες θα προκαλέσει ζημιά της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ στην πόλη.

Κώστας Μουζακίτης: «Πυροσβεστικές» λύσεις

Για πυροσβεστικές λύσεις που δεν λύνουν επί της ουσίας το πρόβλημα, έκανε λόγο μιλώντας στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κώστας Μουζακίτης. Όπως είπε, λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος, αποτρέπονται οι επισκέπτες να μπουν στην πόλη κι ακόμη κι αν τα καταφέρουν, δεν βρίσκουν χώρους στάθμευσης για να παρκάρουν.

Σημείωσε ότι η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε ήδη, πριν αναλάβει από 1η Γενάρη τα καθήκοντά της, να έχει έναν σχεδιασμό ενόψει της τουριστικής σεζόν που θα ερχόταν για την καλύτερη διαχείριση των αυξημένων κυκλοφοριακών ροών.

Όπως είπε, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει εδώ και χρόνια την πρότασή της για την αναγκαιότητα λειτουργίας περιφερειακών πάρκινγκ αλλά και υπόγειου στο Σαρόκο. «Πέρασαν πέντε δημοτικές θητείες και ακόμη έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορεί ούτε το 20% των επισκεπτών να εισέλθει στην πόλη. Είναι πασιφανής η μείωση του κόσμου. Η πόλη είναι μαραζωμένη και απροσπέλαστη. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για περιφερειακά πάρκινγκ, τα οποία ωστόσο θα μπορούν να εξυπηρετούν χιλιάδες ΙΧ. Για τους χώρους αυτούς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι ξενοδόχοι από το χειμώνα και οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ όπως και να ενημερωθούν οι χάρτες της google για να κατευθύνουν από τις σωστές οδούς στους χώρους αυτούς. Ζούμε ακόμη στο παρελθόν και στις δόξες του», επισήμανε ο κ. Μουζακίτης.

Σταμάτης Λουκάς: Θα βοηθήσει και θα αναδείξει την παλιά πόλη

Θετικά αποτίμησε τα περιοριστικά μέτρα του περσινού Αυγούστου ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Κέρκυρας Σταμάτης Λουκάς. Αναφερόμενος στο σήμερα, επισήμανε ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πόλης, ωστόσο επισήμανε ότι απαιτείται μια πολύ καλή οργάνωση στο θέμα της στάθμευσης, είτε πρόκειται για ιδιωτικά, είτε πρόκειται δημόσια πάρκινγκ και της μεταφοράς των επισκεπτών από τους χώρους αυτούς.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της ομορφιάς της παλιάς πόλης από τα χιλιάδες οχήματα που κατευθύνονται στο ιστορικό κέντρο, δημιουργώντας ωστόσο «έμφραγμα» στους δρόμους.

Θεόδωρος Γελάτσορας: Στη σωστή κατεύθυνση το μέτρο, αν φτιαχτούν τα περιφερειακά πάρκινγκ

Την παράμετρο της λειτουργίας των περιφερειακών πάρκινγκ για τον περιορισμό της πρόσβασης των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο βάζει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Κέρκυρας «Ο Ταξιάρχης» Θεόδωρος Γελάτσορας. «Αν φτιαχτούν τα περιφερειακά πάρκινγκ, το μέτρο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προσανατολίζεται να εφαρμόσει η δημοτική αρχή είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πέρσι διαπιστώσαμε ότι τη χρονική περίοδο που εφαρμόστηκε, υπήρξε αποσυμφόρηση στην επίμαχη περιοχή. Υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός οχημάτων που προσέγγιζε το ιστορικό κέντρο. Το βλέπουμε θετικά», επισήμανε ο κ. Γελάτσορας.

Εμπορικός Σύλλογος και Εστίαση για τα τουριστικά λεωφορεία

Στο μεταξύ το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλείται από τα τουριστικά λεωφορεία σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης τέθηκε επί τάπητος, στη συνάντηση που είχαν προ ημερών τα ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας. Μάλιστα η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου παρουσίασε πρόταση για τον περιορισμού εισόδου τους, ώστε να αποφεύγεται το κυκλοφοριακό χάος από την παρουσία τους.

Ειδικότερα, προτείνεται η προσέγγισή τους να φτάνει μέχρι την κολώνα του Ντούγκλα, το 6ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και στις αρχές της Μητρ. Μεθοδίου, με σκοπό τα σημεία αυτά να λειτουργούν μόνο για αποβίβαση/επιβίβαση των επισκεπτών και εν συνεχεία να αναχωρούν σε σημεία στάθμευσης (Λυρικό, Λιμάνι, Εμπορικό). Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης, η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πάνω σε αυτή μπορούν να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις.

Αύριο πάντως το πρωί η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο, για τα ζητήματα του κλάδου τους με κυρίαρχο το κυκλοφοριακό, καθώς αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην καλή και αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ