Τρίτη 09.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα καυτά θέματα ύδρευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
05 Ιουλίου 2024 / 09:38
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τοποθέτηση Μάζη για την ύδρευση στο δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της ύδρευσης της Κέρκυρας έφερε στη 17η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η οποία είναι ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ο Γιώργος Καρύδης, επικεφαλής της παράταξης Κερκυραϊκή Συμμαχία. Απάντηση για τα ερωτήματα που τέθηκαν, κλήθηκε να δώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αχ. Μάζης. Για κάθε θέμα ανέφερε:

15 εκατομμύρια χρέος στη ΔΕΗ

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Αχ. Μάζης αναφέρθηκε στο χρέος της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται απόφαση του Αρείου Πάγου για ακόμη 6 εκατομμύρια.

Η ΔΕΥΑ βρίσκεται σε επαφή με τη ΔΕΗ, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για να εξυπηρετηθούν οι οφειλές. Έγινε πρόταση να πληρωθεί το χρέος σε 100 δόσεις και να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα τα τρέχοντα. Όμως πρόσθεσε ότι δεν βοηθά η αφερέγγυα τακτική που ακολουθούσε η ΔΕΥΑ το προηγούμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στη Χρυσηίδα

Το μεγάλο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, είναι το αντλιοστάσιο της Χρυσηίδας. Όπως τόνισε «Έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ύδρευση της πόλης. Παραλάβαμε εκατοντάδες βλάβες. Σήμερα δίνουμε νερό κανονικά στην Κέρκυρα και στα προάστια. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας θα βελτιωθεί ακόμη παραπάνω η κατάσταση, ακόμη κι αν αυξάνεται η κατανάλωση.

Προχωρήσαμε σε επικαιροποίηση της μελέτης. Πήραμε έγκριση του Συμβουλίου των Έργων και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τη μελέτη αντικατάστασης του αγωγού Χρυσηίδα- Ανάληψη 4,5 χλμ., Ανάληψη- Νοσοκομείο (κεντρικός τροφοδοτικός αγωγός πόλης και προαστίων) 11,5 χλμ., νέα δεξαμενή 4.500 κυβικών στην Ανάληψη. Η σημερινή δεξαμενή είναι 3.000 κυβικά, μια δεξαμενή της δεκαετίας του 1960. Και να εξετάσουμε αν θα γίνει η δεξαμενή στις Κούλες, στον Ποταμό 10.000 κυβικών και αν θα προχωρήσει το έργο των φραγμάτων.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ «το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην Κέρκυρα είναι πρόβλημα στο αντλιοστάσιο της Χρυσηίδας. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές, δεν μπορούμε απλά να αλλάξουμε μια αντλία.

Αυτή την περίοδο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η μελέτη. Διότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να σταματήσουμε την παροχή. Μια επισκευή, ανακατασκευή του αντλιοστασίου θα μας πάει 6-7 χωρίς νερό.

Παρεμβαίνουμε πυροσβεστικά για να τελειώσει το καλοκαίρι και να πάμε στο έργο που έχει εκπονηθεί η μελέτη.»

Οι αφανείς βλάβες

Επιπλέον, αναφέρθηκε, στις κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση των αφανών βλαβών, με την προμήθεια ηλεκτρονικών παροχόμετρων για την πιο εύκολη ανίχνευση των βλαβών, την δημοπράτηση της πλήρους ανασύστασης του κέντρου ελέγχου διαρροών και την τοποθέτηση 20 καταγραφικών σε καίρια σημεία του δικτύου για την ανίχνευση διαρροών. Τέλος, έχει παραγγελθεί κινητό ηλεκτρονικό παροχόμετρο για να μετρά την ροή του νερού από τους αγωγούς, χωρίς να χρειαστεί να κόβεται.

Για το Υδρευτικό δίκτυο Παρελίων, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2024.

Οι εργασίες αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου Άφρας συνεχίζονται κανονικά από τον Αύγουστο του 2023, μετά από μία διακοπή το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για τον βιολογικό της πόλης της Κέρκυρας, σχολίασε ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Ανέφερε όμως ότι χρειάζονται 266.352 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση. Στόχος είναι μετά τις προσλήψεις η εγκατάσταση να λειτουργεί με προσωπικό της ΔΕΥΑΚ που θα κοστίζει τα μισά χρήματα.

Σχετικά με τους βιολογικούς Αγίου Μάρκου και Κυνοπιαστών, τα έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης στις 13/04/23. Το συνολικό ποσό ένταξης ανέρχεται στα 17.784.757 ευρώ. Έχει γίνει διαγωνισμός, έχουν υπογραφεί συμβάσεις, εξελίσσονται και εκτελούνται κανονικά.

Επιπροσθέτως, για το βιολογικό των Μπενιτσων, ο Αχ. Μάζης ανέφερε ότι λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό όμως συμπλήρωσε ότι χρειάζονται βελτιώσεις. Θα πρέπει να δοθεί άδεια σε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού για να φτιαχτεί νέο αντλιοστάσιο. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σύννομη ώστε ο αγωγός εξόδου να περνά από το ρέμα Μπενιτσών.

Έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι δημοπρατούνται με 60.000 ευρώ η ενίσχυση συνεργείων αποχέτευσης για αποφράξεις αγωγών και φρεατίων και δημοπρατείται με ηλεκτρονικό διαγωνισμό για 30.000 ευρώ μελέτη για καθαρισμούς φρεατίων της δημοτικής ενότητας Κέρκυρας.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.