Σάββατο 06.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μικρή πτώση της γερμανικής αγοράς στην Κέρκυρα παρατηρούν οι τουριστικοί φορείς

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
27 Ιουνίου 2024 / 10:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Δεν σχετίζεται με την πτώχευση της FTI αλλά με την ακρίβεια και την ύφεση που έχει επηρεάσει τη Γερμανία, επισημαίνουν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μικρή πτώση της γερμανικής αγοράς στην Κέρκυρα παρατηρούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Όπως αναφέρουν στην «Ε» δεν σχετίζεται με το οικονομικό «κανόνι» του ταξιδιωτικού κολοσσού FTI, καθώς ήταν αναμενόμενη η πτώχευση, αλλά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που είναι αντιμέτωπη η Γερμανία.

Τα μηνύματα είχαν καταγραφεί ήδη από το χειμώνα, όταν ξεκίνησαν να γίνονται τα early bookings, ενώ και στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο, ήταν συγκρατημένα θετικά για την Κέρκυρα, καθώς επηρέασε η ύφεση που κατέγραψε η γερμανική οικονομία στο κλείσιμο του 2023, μετά από δεκαετίες ανάπτυξης.

«Η γερμανική αγορά δεν κινείται. Δεν υπάρχει ροή πωλήσεων. Αυτό φάνηκε και από τα early bookings του χειμώνα. Δεν έχει σχέση η πτώχευση της FTI», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκας. Πρόσθεσε δε, ότι Γερμανοί τουρίστες υπάρχουν βέβαια στο νησί αλλά όχι στα κλασσικά ποσοστά που παρουσίαζαν. «Το 1/3 των τουριστών της Κέρκυρας ήταν Γερμανοί. Τώρα είναι κάτι λιγότερο από αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ρόκας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον εισερχόμενο τουρισμό της Κέρκυρας γενικά. Όταν μια αγορά δεν πάει καλά, αντικαθίσταται από άλλη. Η πτώχευση της FTI δεν φαίνεται να επηρεάζει», δήλωσε στην «Ε» ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Καλούδης.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Κ. Κέρκυρας Σπύρο Χαλικιόπουλο, η πτώχευση της FTI ήταν αναμενόμενη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, επισημαίνοντας ότι το κενό που δημιουργείται  θα καλυφθεί από άλλα γραφεία. Όπως σημείωσε, σε τοπικό επίπεδο τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία είχαν προπληρωθεί και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο η γερμανική αγορά παρουσιάζει στο νησί μας μια μικρή πτώση που σχετίζεται με την ύφεση, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια αλλά και την αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων.

Αριθμητικά πάντως η απόκλιση δεν είναι μεγάλη αν συγκρίνει κανείς τα νούμερα του αεροδρομίου τον περσινό και τον φετινό Μάιο από τη γερμανική αγορά. Ειδικότερα τον φετινό Μάιο αφίχθησαν 45.896 Γερμανοί επισκέπτες, έναντι των 46.748 τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κι άλλα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων στις διαθέσιμες κλίνες του νησιού, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, και airbnb. 

Ανοδικά οι Πολωνοί

Στο μεταξύ ανοδικά κινούνται άλλες αγορές, ενώ έχουν προστεθεί φέτος και νέοι προορισμοί από τις αεροπορικές εταιρείες, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος στα νούμερα. Εκτός της βρετανικής αγοράς που βρίσκεται σταθερά πρώτη τόσο σε αφίξεις, θετικό πρόσημο παρουσιάζει η πολωνική αγορά, όπως αναφέρει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος. «Τη μείωση της Γερμανίας ρεφάρουν αριθμητικά οι Πολωνοί όχι όμως και οικονομικά. Στους νέους προορισμούς έχουμε φέτος και τη Μάλτα», σχολίασε ο ίδιος.

Με δυσκολία έκλεισε ο «Ιούλιος»  

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του νησιού, ο Ιούνιος εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον κ. Ρόκα, αγγίζοντας σε ποσοστά 80%-95%. Στον αντίποδα όπως είπε, ο Ιούλιος «κούρασε» για να γεμίσει και ο στόχος επετεύχθη χάριν των προσφορών που γίνονται. «Δειλά- δειλά θα γεμίσει ο Αύγουστος. Υπάρχει μια δυστοκία αυτή τη στιγμή. Βασικός λόγος είναι η κρίση ακρίβειας που δυσκολεύει τον κόσμο. Αντίθετα στα άκρα της σεζόν πάμε καλά αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τον Απρίλιο και τον Μάιο», σημείωσε ο κ. Ρόκας.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.