Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θύελλα αντιδράσεων περί ενδεχόμενης διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΔΙΑΣΠΑΣΗ
25 Ιουνίου 2024 / 13:11

Ρ. Κράτσα: Στην χώρα μας δεν γνωρίζω, αν προετοιμάζεται σχέδιο συνενώσεων, διασπάσεων ή άλλης αρχιτεκτονικής για την περιφερειακή διάρθρωση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μαίνονται οι αντιδράσεις περί ενδεχόμενης διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τις  πρόσφατες δηλώσεις που έκανε η πρώην Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα. Η ίδια μάλιστα έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε, επανήλθε με δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας  ότι η περιφερειακή διοίκηση είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δεν θα αποφασιστεί κάτι σχετικό με τις Περιφέρειες της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες. Επισημαίνει μάλιστα, ότι δεν γνωρίζει αν στη χώρα μας προετοιμάζεται σχέδιο συνενώσεων, διασπάσεων ή άλλης αρχιτεκτονικής για την περιφερειακή διάρθρωση.

Παρά ταύτα οι ανακοινώσεις κομμάτων, παρατάξεων και φορέων έπεσαν «βροχή» καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ είχαν προηγηθεί εκείνες του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτη και του πρώην Δημάρχου Αργοστολίου Μ.Φόρτε.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητούν επίσημη διάψευση

Ειδικότερα, οι Νομαρχιακές Επιτροπές  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ιονίων Νήσων Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Ζακύνθου με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν την επίσημη διάψευση των σεναρίων περί μείωσης των 13 Περιφερειών σε οχτώ με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην  Ήπειρο και την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο. Καλούν μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να συζητήσει άμεσα το θέμα, ώστε να διαπιστωθεί η άποψη ενός εκάστου και να στείλει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την διατήρηση της ΠΙΝ.

«Περιμένουμε την διάψευση των δηλώσεων της από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανο Γκίκα, καθώς και από τους βουλευτές  της Ν.Δ στα Ιόνια Νησιά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κυβερνητική άποψη επί του θέματος  και να αποδειχθεί ότι η πρώην Περιφερειάρχης, απλώς εκφράζει τις δικές της ψευδαισθήσεις και πόθους, που εξηγούν ίσως εκ των υστέρων ακόμα περισσότερο , γιατί επί τέσσερα χρόνια διοικούσε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, χωρίς αποτέλεσμα και ουσιαστική παρέμβαση για την ενοποίηση και ενίσχυση της συνοχής της ΠΙΝ, των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, των παραδόσεων και της ιστορίας των Ιονίων Νησιών, αλλά και χωρίς αποτέλεσμα στην εξασφάλιση πόρων και κονδυλίων «νησιωτικότητας. Ίσως εξηγείται και γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  και η κ. Κράτσα  υπονόμευσαν το έργο των υδατοδρομίων  παραπέμποντάς το στις καλένδες, μέσα από τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που προσπάθησαν να περάσουν. Θυμίζουμε, απλά ως παράδειγμα, ότι στο έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής του κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου « Διασύνδεση Ιονίων Νήσων με Υδροπλάνα», όταν ανέλαβε η κ. Κράτσα είχε μείνει ένα 10% της αδειοδότησης, όμως με διάφορους «περίεργους» χειρισμούς εκτοξεύτηκε το κόστος προϋπολογισμού του έργου, από 700.000 που ήταν,  σε 3,050 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το έργο, αφού απαγόρευσε τη διαδικασία το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μίλησε για επιχείρηση διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μάλιστα, η κ. Κράτσα πρόσφατα δήλωσε πως «δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για τα υδροπλάνα στα Ιόνια Νησιά», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωσή τους.

 

Τι λένε οι ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Θέση επί του ζητήματος έλαβαν και οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς & Ιθάκης επισημαίνοντας ότι είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της  συγκέντρωσης των εξουσιών και του επιτελικού κράτους, επιδιώκει ναι μειώσει τους δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. σε λιγότερους από αυτούς που προβλέφθηκαν με το Ν.3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης.

«Σε μια ευνομούμενη χώρα, η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων. Αντιθέτως, για ακόμα μια φορά αγνοείται η κοινή ιστορική παράδοση της Επτανήσου  Πολιτείας ήδη από το 18ο αιώνα, οι κοινές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, η κοινή προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας, παρά τις αστοχίες των μέχρι και σήμερα διατελεσάντων Περιφερειακών Αρχών», τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινό κείμενο που υπογράφουν.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση επί του θέματος του νέου Υφυπουργού  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και των λοιπών Βουλευτών της ΝΔ στα Ιόνια Νησιά αλλά και τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών Παρατάξεων, δοθέντος ότι μέχρι σήμερα μόνο η Παράταξη "Μένουμε Ιόνιο" με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ καταδίκασε τις ανωτέρω δηλώσεις της κ. Κράτσα, που αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές προθέσεις.

 

Μαρία Δρυ: Δεν θα την πληρώσουμε οι Ιόνιοι Πολίτες!!!

Ειδικότερα η κ. Δρυ αναφέρει: Με μεγάλη ανησυχία διαβάσαμε τα δημοσιεύματα περί «εκκολαπτόμενης διοικητικής αλλαγής» στις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας και φυσικά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέχρι τις επόμενες Περιφερειακές Εκλογές. 

Αναρωτιόμαστε βάσει ποιας λογικής και ποιων συμφερόντων θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια αλλαγή; Βάσει ποιων διαβουλεύσεων θα προχωρήσουν σε μια τέτοια αναδιαμόρφωση;  Βάσει ποιων αιτημάτων θα καταπατηθεί η ομοιογένεια των Ιονίων Νήσων; Ποια πολιτική μπορεί να παραβλέψει πως χώρες όπως η Ελλάδα εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλά ποσοστά περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό τους (νησιωτικότητα);

Επειδή η Κυβέρνηση δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης δεν θα την πληρώσουμε οι Ιόνιοι Πολίτες!

Επειδή στάθηκαν αναποτελεσματικές οι περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα στην άμβλυνση των ανισοτήτων δεν θα την πληρώσουμε οι Ιόνιοι Πολίτες!

Επειδή, η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας διέπεται από έντονο πολιτικό και διοικητικό συγκεντρωτισμό και πάλι δεν θα την πληρώσουμε οι Ιόνιοι Πολίτες!

Αν θέλει η Κυβέρνηση να κάνει κάτι για τα νησιά μας, ας ενισχύσει την αποκέντρωση, στελεχώνοντας τις υπηρεσίες και τις δομές υγείας, ας χρηματοδοτήσει έργα υποδομών που μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι μόνον στα λόγια (φράγματα Κέρκυρας, υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας, οδικός άξονας Αργοστόλι – Πόρος, Ναυάγιο Ζακύνθου), και ας κατανείμει αρμοδιότητες με πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, αναρωτιόμαστε πως δεν γίνεται αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι ακυρώνοντας την Ιστορική Παράδοση της Ιονίου Πολιτείας, ακυρώνεται η κοινή προοπτική των νησιών μας και συνάμα η Συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας.

 

Γ. Τρεπεκλής: Ποιους εκπροσωπεί και ποιους εκφράζει η κ. Κράτσα;

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του αναρωτιέται «ποιους εκπροσωπεί και ποιους εκφράζει η κα. Κράτσα, με τις δηλώσεις που έκανε για δήθεν διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» και σημειώνει ότι “ουδέποτε -επί θητείας του- τέθηκε τέτοιο ζήτημα, από κανέναν από τους συνομιλητές του. «Αναρωτιέμαι λοιπόν, προς τι οι δηλώσεις της κ. Κράτσα και ποιο σκοπό εξυπηρετούν!!! Είναι ένα θέμα, για το οποίο η κ. Κράτσα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και από την πλευρά μου θα μεταφέρω τη σχετική δήλωσή της και στην ΕΝ.Π.Ε. Παιχνίδια στις πλάτες του λαού στα Ιόνια Νησιά δεν θα επιτρέψω να παίξει κανείς!!!»

 

Ρ. Κράτσα: Δεν γνωρίζω αν προετοιμάζεται σχέδιο συνενώσεων, διασπάσεων ή άλλης αρχιτεκτονικής για την περιφερειακή διάρθρωση

 

Τη σκόνη που σηκώθηκε, επιχείρησε να κατευνάσει η πρώην Περιφερειάρχης με δελτίο Τύπου, το πρωί της Κυριακής, ξεκαθαρίζοντας ότι η περιφερειακή διοίκηση είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δεν θα αποφασιστεί κάτι σχετικό με τις Περιφέρειες της Ελλάδας,  στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί από τα κράτη-μέλη ισχυρές θεσμικά και διοικητικά Περιφέρειες, ικανές, να αντιμετωπίσουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους: κλιματική αλλαγή, ψηφιακή επανάσταση, σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, σύγκλιση στην ανάπτυξη και την ευημερία μεταξύ των Περιφερειών για την πραγματική συνοχή του ευρωπαϊκού χώρου.

«Προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις ίδιες τις Περιφέρειες  να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την αποτελεσματικότητα και την βιωσιμότητά τους. Η προετοιμαζόμενη ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική μετά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα είναι περισσότερο “απαιτητική” από τις Περιφέρειες, όπως και από τα κράτη-μέλη που είναι  καθαροίεισφορείς  (net contributors) στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που εισφέρουν τα κράτη- μέλη περισσότερα από όσα εισπράττουν. Τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν και τις εθνικές πολιτικές. Στην χώρα μας δεν γνωρίζω, αν προετοιμάζεται σχέδιο συνενώσεων, διασπάσεων ή άλλης αρχιτεκτονικής για την περιφερειακή διάρθρωση. Σε κάθε περίπτωση για να μην “κινδυνεύει” η ιστορική και πάντα ενωμένη Επτάνησος, απαιτείται η ισχυρή υποστήριξη της θεσμικής της αρτιότητας  με τις ανάλογες υπηρεσίες που την αφορούν και της διοικητικής της επάρκειας με το κατάλληλο προσωπικό και τις αρμοδιότητες. Γνωρίζοντας τις παραπάνω προκλήσεις και ως γέννημα θρέμμα,  γνήσια επτανήσια, η οποία τιμά το ιστορικό παρελθόν και το κοινό μέλλον των Επτανήσων, όπως έχω αποδείξει από όλες τις πολιτικές θέσεις που υπηρέτησα, συνεχίζω να στηρίζω την “οχύρωση” της Περιφέρειάς μας για να μην “κινδυνεύει”, με θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια, οραματισμό και προγραμματισμό, ολοκλήρωση έργων υποδομών, ανάδειξη της πολιτισμικής και νησιωτικής ταυτότητάς της και των ιδιαίτερων αναγκών που απορρέουν από αυτήν», αναφέρονταν στο δελτίο Τύπου της κ. Κράτσα.

 

ΦΩΤΟ@https://el.wikipedia.org/