Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δήμος «ανάβει» τη μηχανή για την αξιοποίηση και προστασία του Μον Ρεπό

ΚΤΗΜΑ ΜΟΝ ΡΕΠΟ
18 Ιουνίου 2024 / 13:56

Μεταξύ άλλων προβλέπεται είσπραξη εισιτηρίου για επισκέπτες, δημιουργία αναψυκτηρίου, κιόσκι πώλησης αναμνηστικών και χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.Το εγχείρημα υποστηρίζεται ενεργά από το Σύλλογο «Φίλοι της Κέρκυρας»

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του κτήματος  του Μον Ρεπό με στόχο να αυξήσει την επισκεψιμότητά του  και να μετατραπεί σε σημαντικότατο τουριστικό αξιοθέατο για το νησί κινείται η δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας καταρχήν απόφαση για τριμερή συνεργασία μεταξύ του Δήμου, του Αναπτυξιακού του Οργανισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ήδη η Νομική Υπηρεσία του Δήμου έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  που θα καθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα συμπράττοντα μέρη.

Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται ενεργά από το Σύλλογο «Φίλοι της Κέρκυρας», ο οποίος έχει ήδη χρηματοδοτήσει  (30.000 ευρώ) και ετοιμάσει την μελέτη πυρασφάλειας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την αντίστοιχη μελέτης της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Προτίθεται μάλιστα να χρηματοδοτήσει πλήρως την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των μονοπατιών του κτήματος σε συνεργασία με υπηρεσίες του Δήμου, όπως και τη μελέτη διαρρύθμισης και εξοπλισμού των χώρων υποδοχής και περιβαλλοντικής-βοτανολογικής εκπαίδευσης σε αποκατεστημένα κτίρια.

 

Η διαχείριση στην «ΚΑΠΟΔΙΑΝ Α.Ε»

Για την ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία αλλά και την όλη διαχείριση του κτήματος των 258 στρεμμάτων του Μον Ρεπό προτείνεται η ανάθεση στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου , την «ΚΑΠΟΔΙΑΝ Α.Ε», δεδομένης της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει ο δήμος στο συγκεκριμένο τομέα , όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις διαχείρισης δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων.

 

Πόροι από την ΟΧΕ

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Στ. Πουλημένος για την υλοποίηση του σχεδιασμού αξιοποίησης του Μον Ρεπό, έχει ήδη εγγραφεί ποσό 1 εκατ. ευρώ στο επικαιροποιημένο σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ-ΒΑΑ) . Παράλληλα η δημοτική Επιτροπή έχει εγκρίνει την αποδοχή της προσφοράς σχεδιαστικής μελέτης από το Σύλλογο «Φίλοι της Κέρκυρας», που επεξεργάζεται μια ευρύτερη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του κτήματος, για την οποία έχει καταρτίσει σειρά προτάσεων η εταιρεία «GILLASPIES»,κόστους 100.000 ευρώ.

   

Μπαίνει εισιτήριο εισόδου

Όπως τόνισε ο κ.Πουλημένος για τη συντήρηση του κτήματος και των εγκαταστάσεων προβλέπεται η είσπραξη εισιτηρίου, ενδεχομένως κοινού με την ΕΦΑ που ήδη εισπράττει εισιτήριο για την επίσκεψη στο Μουσείο των Θερινών Ανακτόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εισπραττόμενοι πόροι μπορεί να αυξηθούν και από τη λειτουργία αναψυκτηρίου και πώληση ενθυμημάτων και εκδόσεων.

Διευκρίνισε πάντως ότι το εισιτήριο θα είναι για τους επισκέπτες, και όχι για τους Κερκυραίους. Ωστόσο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μερόπη Υδραίου έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, με τον κ. Πουλημένο να ανταπαντά ότι το ίδιο συμβαίνει και στο Παλιό Φρούριο, όπου και εκεί οι ντόπιοι δεν πληρώνουν είσοδο.

 

Οι αρμοδιότητες του Δήμου

Ο κ. Πουλημένος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που ο Δήμος έχει χρέος να παρέμβει στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του. Τέτοια ζητήματα είναι:

-Η αποκατάσταση της διάτρητης περίφραξης-περιμετρικού τοίχου και η αποτελεσματική φύλαξή του

-Η αποκατάσταση των περιπατητικών διαδρομών και του δικτύου φωτισμού

-Η βελτίωση της πρόσβασης και η διαμόρφωση της παραλίας στο Καρδάκι, με αποκατάσταση του πόντε

-Η κατασκευή του δικτύου πυρασφάλειας και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του

-Η δημιουργία αναψυκτηρίου εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών

-Η δημιουργία κιόσκι πληροφοριών και πώλησης ενθυμημάτων και εκδόσεων

-Η διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου άθλησης

-Η ανακατασκευή του υπαίθριου θεάτρου «Ρένα Βλαχοπούλου»

-Η διαρρύθμιση και ο εξοπλισμός χώρων υποδοχής και περιβαλλοντικής – βοτανολογικής εκπαίδευσης

-Ο ανασχεδιασμός αξιοποίησης των λουτρών του Μον Ρεπό

-Η διαρκής φροντίδα του άλσους και η συντήρηση των οικημάτων του κτήματος

 

Δυο χώροι στάθμευσης για ΙΧ και λεωφορεία

Παράλληλα, όπως είπε, σε συνεργασία με την ΕΦΑ προβλέπεται η διαμόρφωση όμορων χώρων, σε χώρους στάθμευσης για ΙΧ και λεωφορεία. Πρόκειται για τους χώρους που είχε αναδείξει η «Ε» σε προηγούμενο ρεπορτάζ της που δημοσιεύθηκε στις 17-05-2024.

Ειδικότερα προβλέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου απέναντι από την πύλη του κτήματος, όπως και η διάθεση και διαμόρφωση τμήματος του δημοτικού κτήματος Βασιλάκη, σε δεύτερο χώρο στάθμευσης.

 

Με Προεδρικό Διάταγμα

 

Αιτιολογώντας τον όλο σχεδιασμό , ο κ. Πουλημένος επισήμανε ότι ένας τέτοιος μοναδικός τόπος δεν μπορεί να μένει στη σημερινή κατάσταση χωρίς τις στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες και ότι ο Δήμος επιβάλλεται να παύσει να είναι άβουλος παρατηρητής και να δράσει ουσιαστικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση που αξιοποιούνται αντίστοιχοι χώροι φύσης και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι παρότι στο νόμο με τον οποίο αναγνωρίστηκε ο Δήμος Κερκυραίων ως ιδιοκτήτης του κτήματος του Μον Ρεπό προβλεπόταν ότι με ΠΔ θα ρυθμιστεί το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία του, ωστόσο τόνισε ότι από τότε, το Υπουργείο Πολιτισμού ασκεί αποσπασματικά τις αρμοδιότητες στους χώρους που έχει την ευθύνη τους , ενώ ο Δήμος είχε μόνο μια υποτυπώδη παρουσία, με εξαίρεση την κατασκευή του θεάτρου «Ρένα Βλαχοπούλου» και την αποκατάσταση των τριών κτιρίων.   

 Όπως διευκρίνισε οι σχέσεις ανάμεσα στα τρία συμπράττοντα μέρη στη λειτουργία και διαχείριση του κτήματος του Μον Ρεπό θα καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του ν2215/1994. Το σχέδιο του ΠΔ που συντάσσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα έρθει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, ενώ η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρότασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού.   

Η αντιπολίτευση

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης με τον Γιώργο Καρύδη να υποστηρίζει ότι ανοίγεται ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του χώρου, με τον κ. Πουλημένο να διαψεύδει κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι δεν προκύπτουν τέτοια στοιχεία. Από την πλευρά της η κ. Υδραίου τόνισε ότι το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο επικαιροποιημένο σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΟΧΕ-ΒΑΑ) δεν επαρκεί ούτε καν για τις μελέτες για τα ανωτέρω έργα που αναφέρθηκαν.

 

Πέρασε κατά πλειοψηφία

Η πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι να διεξάγουν τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η έκδοση απόφασης –γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου (με την οποία θα καθορίζονται οι όροι συντήρησης και λειτουργίας του ακινήτου του Μον Ρεπό ) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά της πρότασης τάχθηκε η ΛΑΣΥ , ενώ «λευκό» ψήφισε ο Γ. Καρύδης.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ