Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέντε πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Κέρκυρας

ADRION
17 Ιουνίου 2024 / 09:18
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Για τη διακρατική άσκηση ADRION-2024 που βρίσκεται σε εξέλιξη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάτι από ναύσταθμο θύμιζε την Κυριακή 16 Ιουνίου το λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς σε αυτό βρέθηκαν ταυτόχρονα συνολικά πέντε πολεμικά πλοία, ελληνικά και ξένα.

Ο λόγος γι' αυτό είναι η έναρξη της διακρατικής ναυτικής άσκησης ADRION-2024, η οποία φέτος διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κέρκυρα κατά το διάστημα 16-20 Ιουνίου και έτσι το λιμάνι του νησιού επελέγη ως βασικό ορμητήριο για τις συμμετέχουσες δυνάμεις. Αυτές περιλαμβάνουν πλοία και προσωπικό από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και την Αλβανία, ενώ μόνο με προσωπικό συμμετέχουν ακόμη η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

 

Τα ξένα πλοία

Πρώτο στην Κέρκυρα κατέπλευσε (ήδη από το Σάββατο 15 Ιουνίου) το ιταλικό πλοίο P493 "Comandante Foscari", τύπου Comandanti. Πρόκειται για ένα σύγχρονο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, εγχώριας ναυπήγησης, μήκους 89 μέτρων και εκτοπίσματος 1.520 τόνων. Εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2004 και ως οπλισμό φέρει ένα κύριο πυροβόλο των 76mm και δύο δευτερεύοντα πυροβόλα των 25mm. Διαθέτει ικανότητα υποδοχής ελικοπτέρου, με ελικοδρόμιο και υπόστεγο.

Η κροατική συμμετοχή είναι το παράκτιο περιπολικό OOB-31 "Omiš", που ήταν και το τελευταίο που αφίχθη στο νησί. Ναυπηγήθηκε στην Κροατία το 2018 και θεωρείται πλοίο πολλαπλών ρόλων. Έχει μήκος περίπου 43 μέτρα και εκτόπισμα 240 τόνων. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ένα πυροβόλο των 30mm σε τηλεχειριζόμενο πυργίσκο τουρκικής κατασκευής, καθώς και δύο βαρέα πυροβόλα.

Από αλβανικής πλευράς η συμμετοχή είναι το παράκτιο περιπολικό P134 "Butrint", τύπου Damen Stan-4207, μήκους 42,8 μέτρων και εκτοπίσματος 239 τόνων. Είναι ολλανδικής σχεδίασης και ναυπήγησης και παραδόθηκε στην Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας το 2013.

Τα ελληνικά πλοία

Ως φιλοξενών κράτος για φέτος, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση ADRION-2024 με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης κατέπλευσαν στην Κέρκυρα την Κυριακή.

Το πρώτο εξ αυτών είναι η πυραυλάκατος P69 "Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης", η τρίτη εκ των συνολικώς επτά βρετανικής σχεδίασης πυραυλακάτων τύπου Super Vita που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Εντάχθηκε στον Στόλο το 2006 και ως οπλισμό φέρει 8 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet, ένα κύριο πυροβόλο των 76mm και δύο δευτερεύοντα των 30mm, δύο πολυβόλα, καθώς και αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα RAM με 21 βλήματα για αυτοάμυνα. Το μήκος της είναι 62 μέτρα και το πλήρες εκτόπισμά της 670 τόνοι, ενώ οι τέσσερις πετρελαιοκινητήρες που διαθέτει της επιτρέπουν να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων.

Το έτερο ελληνικό πλοίο που κατέπλευσε στην Κέρκυρα για την άσκηση, είναι το πλοίο γενικής υποστήριξης Α374 "Προμηθεύς". Αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο του Στόλου, έχοντας μήκος 146,6 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 13.400 τόνους. Ναυπηγήθηκε επίσης στην Ελευσίνα πάνω σε ιταλικά σχέδια και παραδόθηκε στον Πολεμικό Ναυτικό το 2003. Μπορεί να ανεφοδιάσει εν πλω με καύσιμα έως και τρία πολεμικά πλοία ταυτόχρονα, ενώ μπορεί επίσης να τα ανεφοδιάσει με πυρομαχικά, ανταλλακτικά, λιπαντικά και πόσιμο νερό που μπορεί να μεταφέρει.

Για αυτοπροστασία φέρει ένα αντιπυραυλικό σύστημα Phallanx, 4 πυροβόλα των 20mm και αριθμό πολυβόλων. Επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρου. Πρόσφατα αποφασίστηκε να εφοδιαστεί με επιπλέον σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να μπορεί να δρα και ως πλοίο δίοικησης. Είχε επισκεφθεί το λιμάνι της Κέρκυρας και το 2021.

Η άσκηση

Σκοπός της άσκησης ADRION LIVEX-CAX  είναι η προαγωγή του επιπέδου διαλειτουργικότητας  και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω της από κοινού εξάσκησης σε ναυτικές τεχνικές και τακτικές ναυτικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους.

Η  αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της Αδριατικής-Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative – ADRION) και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2004, με τη συμμετοχή αρχικά της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ιδρυτικών κρατών ("lead nations"), αργότερα δε και του συνόλου των κρατών-μελών της (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία). Η Πρωτοβουλία αποφασίστηκε με τη "Δήλωση της Ανκόνα" το 2000 και ενεργοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

 

ΦΩΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».