Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσημη ενημέρωση για τη διακρατική άσκηση ADRION-24 (photos + video)

ADRION-24
19 Ιουνίου 2024 / 10:23
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η άσκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο την Κέρκυρα.

Συνέντευξη Τύπου επί του πλοίου γενικής υποστήριξης Α374 "Προμηθεύς" του Πολεμικού Ναυτικού, δόθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου, σχετικά με την εν εξελίξει διακρατική ναυτική άσκηση ADRION-24. 

Το κυρίως μέρος της ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους του Τύπου, πραγματοποίησε ο Αρχιπλοίαρχος (Π.Ν.) Κωνσταντίνος Πιτυκάκης, Διοικητής του Πολυεθνικού Ναυτικού Στρατηγείου GRMARFOR.

Οπως ήδη έχουμε αναφέρει, η διακρατική άσκηση ADRION-24 διεξάγεται από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου.  Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε πλοία, καθώς και επιτελεία και Ομάδες από τα Ναυτικά των έξι χωρών της περιοχής που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου, ήτοι την Αλβανία, τη Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο και την Σλοβενία.

Η εν λόγω Πρωτοβουλία των χωρών της Αδριατικής – Ιονίου αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της περιοχικής συνεργασίας και στην μεγιστοποίηση της διαλειτουργικότητας, με την πρόνοια δημιουργίας μιας Ναυτικής Δυνάμεως, υπό εναλλασσόμενη μεταξύ των χωρών Διοίκηση, η οποία ασκείται μια φορά ετησίως, με τη διεξαγωγή ασκήσεων όπως η φετινή ADRION-24. Τη Διοίκηση φέτος έχει η χώρα μας, η οποία και φιλοξενεί τις δραστηριότητες της άσκησης.

Οπως διευκρινίστηκε από τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, η άσκηση διεξάγεται σε δύο φάσεις: μια εν όρμω  στο λιμάνι της Κέρκυρας με τη χρήση προσομοιωτών και κινητών Ομάδων Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης, καθώς και μια εν πλω στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κέρκυρας και Παξών, όπου οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα εκπαιδευτούν σε θέματα ναυτικών επιχειρήσεων ασφαλείας.

Η άσκηση διεξάγεται υπό την τακτική διοίκηση του Έλληνα Διοικητή της 1ης Μοίρας Φρεγατών, ενώ διευθύνεται από τον προαναφερθέντα Έλληνα Διοικητή του Πολυεθνικού Ναυτικού Στρατηγείου GRMARFOR (Greece - Maritime Force Headquarters) του Αρχηγείου Στόλου, ενός προσφάτως ιδρυθέντος Στρατηγείου που πρόκειται να ενταχθεί στη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.

Τα συμμετέχοντα πλοία είναι το πλοίο γενικής υποστήριξης "Προμηθεύς" και η πυραυλάκατος "Κρυσταλλίδης" από την Ελλάδα, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης "Comadante Foscari" από την Ιταλία και τα παράκτια περιπολικά "Omiš" και "Butrint" από την Κροατία και την Αλβανία, αντίστοιχα. Η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο συμμετέχουν μόνο με προσωπικό.

Τέλος, την άσκηση υποστηρίζουν με κινητές Ομάδες Εκπαίδευσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC - το οποίο εδρεύει στην Κρήτη και είναι το μοναδικό του είδους του σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ) και η Διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου.

Περισσότερα στοιχεία για το θεσμικό πλαίσιο και την ιστορία της άσκησης ADRION, καθώς και για τα συμμετέχοντα πλοία φέτος, δημοσιεύονται στο site της εφημερίδας "Ενημέρωση" και στο φύλλο της Τρίτης 18ης Ιουνίου.

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».