Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει ο δρόμος για Δημοτική Αστυνομία στον Κεντρικό Δήμο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
15 Ιουνίου 2024 / 10:07
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκλειδώνει η δυνατότητα του Δήμου να καλύψει τις κενές θέσεις της δημοτικής μηχανής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα, σκουπίδια, φθορές στο δημόσιο χώρο, παρεμπόριο είναι μόνο μερικές από τις παραβατικές συμπεριφορές που υποβαθμίζουν τον ζωτικό χώρο πολιτών και επαγγελματιών.

Οι υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας καταργήθηκαν επί μνημονιών, ξεγυμνώνοντας τις δημοτικές αρχές από κάθε μέσο προστασίας της καθημερινότας του χώρου. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας που κληροδότησε μεταβατικούς Οργανισμούς στους τρεις νεοσύστατους δήμους «όπως- όπως». 

Έτσι ο αριθμός του προσωπικού παρέμεινε «κλειδωμένος», σε καθεστώς το οποίο αφενός ήταν ελλιπές, αφετέρου δεν παρείχε τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, ούτε καν για τους συνταξιοδοτηθέντες. Με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανοίγει ο δρόμος, όχι μόνον για τη δημοτική αστυνόμευση αλλά και για την συνολική στελέχωση του Δήμου, χωρίς εξάρτηση από εποχικό προσωπικό, παρά μόνον όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Με το νέο Οργανισμό καθορίζονται τροποποιήσεις στην υπάρχουσα οργανωτική δομή με βάση τις σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καλύπτοντας - μέσω ΑΣΕΠ - τα κενά με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, παρόλο που οι διαδικασίες θα γίνουν με ρυθμούς Δημοσίου, απαιτώντας ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να αποκτήσουν την ισχύ Νόμου του Κράτους.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή, προβλέπει είτε συγχώνευση τμημάτων λόγω τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, είτε διάσπασή τους λόγω μεγάλης γκάμας αρμοδιοτήτων. Προβλέπει 172 νέες θέσεις, οι οποίες αφορούν κύρια εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα ενισχύσει κρίσιμες υπηρεσίες καθώς και εργατοτεχνικό προσωπικό στις ακόλουθες υπηρεσίες:

- Υπηρεσίες Υπαγόμενες Απευθείας στο Δήμαρχο

- Επιτελικές Υπηρεσίες

- Υπηρεσίες Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

- Υπηρεσίες Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής

- Υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού

- Υπηρεσίες Υποστήριξης

- Τμήματα Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, εκτός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι ο έλεγχος της τήρησης κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές και επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών μέτρων - Έλεγχος διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν: στην κίνηση, στη στάση και στάθμευση, καθώς και στην ελεγχόμενη στάθμευση οχημάτων -Τήρηση των διατάξεων περί επιγραφών και διαφημίσεων, τήρηση των υποχρεώσεων για εργασίες και εναπόθεση υλικών στις οδούς και την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων, καθώς και στην απαγόρευση κατάληψης τμήματος οδού και πεζόδρομου.

Η Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται επίσης να συμμετέχει στην εφαρμογή σχεδίων για την πολιτική προστασία, υποστηρίζοντας το έργο του Δήμου σε μέτρα και δράσεις πολιτικής προστασίας. Ελέγχει την ύπαρξη οικοδομικών αδειών και λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την ασφάλεια από τις επικίνδυνες οικοδομές, προκειμένου να διασφαλισθούν η προστασία της ζωής και της  περιουσίας των κατοίκων. 

Κύριες αλλαγές στις δημοτικές υπηρεσίες

- Σύσταση Γενικής Διεύθυνσης όπως προβλέπεται λόγω της κατάταξής του στην κατηγορία «Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι και Δήμοι Πρωτεύουσες Νομών», η οποία δικαιολογεί τη συγκρότηση διοικητικής δομής, σε ιεραρχικό επίπεδο Γενικής Δ/νσης. 

- Σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας σε επίπεδο Διεύθυνσης, υπαγόμενη απ’ ευθείας στο Δήμαρχο, 

- Σύσταση Διεύθυνσης Καθημερινότητας, Πρασίνου και Κοιμητηρίων, προερχόμενη από τη διάσπαση της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου, η οποία περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες: α)Τμήμα Συνεργείων Καθημερινότητας β) Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου και γ) Τμήμα Κοιμητηρίων. 

- Σύσταση Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, προερχόμενη από τη διάσπαση της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου, η οποία περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες: α)Τμήμα Σχεδιασμού, Εποπτείας & Προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας, β) Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών, Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Ειδικών Συνεργείων και γ) Τμήμα Διαχείρισης & Συντήρησης Οχημάτων – Μηχανημάτων.

- Σύσταση Γραφείου Δημοτικής Πινακοθήκης λόγω κατάργησης του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου , του οποίου οι αρμοδιότητες εντάσσονται στο Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

- Συγχώνευση του Τμήματος Δημοτικής Κατάστασης και του Τμήματος Ληξιαρχείου. 

- Διάσπαση του Τμήματος Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών – Όρων Δόμησης. Προκειμένου να δοθεί έμφαση στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, εκπόνηση πολεοδομικών μελετών (ειδική πολεοδομική μελέτη, ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών Αγ. Σπυρίδωνος, Κωτσέλα, Μαντούκι κ.πλ.), επίβλεψη τοπικών χωρικών σχεδίων (πρόγραμμα Δοξιάδη, το οποίο υλοποιείται τώρα), διαχείριση των κυρωμένων πράξεων εφαρμογής και προκειμένου να γίνει διάνοιξη των εσωτερικών και εξωτερικών οδών (παράκαμψη Πλατυτερας, δρόμος Δικαστικού Μεγάρου κλπ), κρίνεται σκόπιμη η διάσπαση του τμήματος σε δύο τμήματα, ώστε το τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού να ασχολείται με τα ανωτέρω και το τμήμα πολεοδομικών εφαρμογών – όρων δόμησης να αναλάβει τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του υφισταμένου τμήματος και παράλληλα να υποστηρίζει το τμήμα εκδόσεως αδειών λόγου αύξησης του φυσικού αντικειμένου (θεώρηση όρων δόμησης, παρεκκλίσεις οικοπέδων κ.λπ).

- Με βάση την καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών στελέχωσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων προτείνεται η σύσταση νέων οργανικών θέσεων προσωπικού στον ΟΕΥ του Δήμου, έτσι ώστε να εξυπηρετούν και να συμβάλουν στον οργανωτικό, επιχειρησιακό και αναπτυξιακό μετασχηματισμό του Δήμου και στην ανταπόκριση του στις νέες διοικητικές και λειτουργικές ανάγκες του.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.