Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Εγκληματικό αποδείχθηκε το λάθος της Δικαιοσύνης

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
12 Ιουνίου 2024 / 10:20

"Όταν καταδικάζεις έναν βιαστή με την ποινή της καθείρξεως των 9 ετών, η δικαστηριακή πρακτική έχει δείξει ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων, δεν δίνεται αναστολή μέχρι να δικαστεί η έφεση."

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Λανθασμένη κι επικίνδυνη χαρακτήρισε ο βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, την απόφαση του Δικαστηρίου το 2020, βάσει της οποίας εδόθη αναστολή στο καταδικασμένο βιαστή και τωρινό δολοφόνο του 11χρονου κοριτσιού.

Εγκληματικό αποδείχθηκε το λάθος της Δικαιοσύνης, καθώς ο βιαστής το βράδυ της Κυριακής 9/4/2024 αφαίρεσε τη ζωή από το 11χρονο κοριτσάκι στην Ηλεία.

► Ο βουλευτής επιπλέον άσκησε δριμύτατη κριτική στις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κας. Δημογλίδου, ότι δήθεν με τον νέο Ποινικό Κώδικα ο δράστης θα βρισκόταν στη φυλακή χωρίς δικαίωμα αναστολής, τονίζοντας ότι η Αστυνόμος θα πρέπει να περιοριστεί στα θεσμικά, υπηρεσιακά καθήκοντα της θέσης της και να αφήσει την ερμηνεία νομικών θεμάτων σε δικαστές, δικηγόρους και νομικούς.

► Υπενθύμισε δε, ότι οι προϋποθέσεις και το 2020 και το 2024 είναι ίδιες και είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου η παροχή αναστολής στον κατηγορούμενο μέχρι την εκδίκαση της εφέσεως. Προς επίρρωση αυτού άλλωστε, ο Άρειος Πάγος διενεργεί Πειθαρχικό Έλεγχο στους δικαστές, που ενέκριναν το 2020 την έφεση στον καταδικασμένο βιαστή.

Ολόκληρη η δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ως εξής:

"Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ζακύνθου, με την οποία δόθηκε το 2020 αναστολή για το αδίκημα του βιασμού, στον κατ' ομολογία δολοφόνο της 11χρονης στην Ηλεία ήταν λανθασμένη και επικίνδυνη.

Όταν καταδικάζεις έναν βιαστή με την ποινή της καθείρξεως των 9 ετών, η δικαστηριακή πρακτική έχει δείξει ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων, δεν δίνεται αναστολή μέχρι να δικαστεί η έφεση.

Εγκληματικό υπήρξε το λάθος του δικαστηρίου αυτού, που είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του 11χρονου παιδιού.

Όσον αφορά τη δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημογλίδου, ότι σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα δεν θα δινόταν αναστολή στο δράστη αν δικαζόταν τώρα, αυτά είναι αστειότητες. Ας κάνει αυτό που πρέπει ως εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ η κα. Δημογλίδου κι ας αφήσει τα νομικά να τα ερμηνεύουν δικαστές, δικηγόροι, νομικοί.

Οι προϋποθέσεις και το 2020 και το 2024 είναι ίδιες, έχει την απόλυτη διακριτική ευχέρεια το δικαστήριο σε μια τέτοια περίπτωση να δώσει ή να μην δώσει αναστολή. Δυστυχώς, επαναλαμβάνω ότι η Δικαιοσύνη το 2020 έκανε ένα τραγικό, εγκληματικό λάθος!"

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ