Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γενική συνέλευση παρουσία εργαζομένων στην καθαριότητα στη Ν. Κέρκυρα ζητά η ΔΑΣ

ΔΑΣ
07 Ιουνίου 2024 / 12:08
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Ως Δ.Α.Σ.- ΟΤΑ  θα προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αγωνιστικών  κινητοποιήσεων στην Γενική Συνέλευση, την οποία είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει η διοίκηση του Συλλόγου ΟΤΑ, όπως οφείλει"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, με παρουσία των εργαζομένων στην καθαριότητα στο δήμο Ν. Κέρκυρας, καλεί η ΔΑΣ προκειμένου να συζητηθούν πιθανές δράσεις για τη διεκδίκηση οφειλόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), την καταβολή σε χρήματα της παροχής γάλακτος του 2023 που δεν καταβλήθηκε, υπερωρίες, αλλά και αξιοπρεπών όρων και συνθηκών εργασίας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή τους σχολιάζουν την «στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, που ενώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι για όλα τα παραπάνω, αντί να αναδείξουν τα προβλήματα, επιλέγουν να τα βάζουν «κάτω από το χαλί».»

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προσφέρουν αντικειμενικά τα μέγιστα, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα δημοτική αρχή έχουν εγκωμιάσει πολλές φορές την προσπάθεια και το έργο των εργαζομένων.

Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι αντί να εισπράττουν και τις οφειλόμενες υλικές απολαβές για το έργο τους, «χορταίνουν» από παχιά λόγια αναγνώρισης και από κούφιους επαίνους των ιθυνόντων της δημοτικής αρχής.

Πέρασαν μήνες που οι συνάδελφοι έχουν διαμαρτυρηθεί τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νέα δημοτική αρχή για αυτονόητα δικαιώματα όπως: Την καταβολή των Mέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) για το 2023 και 2024, την αποτίμηση – καταβολή σε χρήμα της παροχής γάλακτος για το 2023 η οποία αδικαιολόγητα δεν καταβλήθηκε, των υπερωριών που οφείλονται, όσο και τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο αυτές εκκαθαρίζονται χωρίς να γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς πληρώνεται και για ποιο διάστημα  και τι ακόμη του οφείλεται.

Οι συνάδελφοι έχουν ζητήσει ακόμη την στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας και του μηχανολογικού εξοπλισμού σε χώρο με σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας με τον διαρκή απαιτούμενο έλεγχο και συντήρηση των οχημάτων.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι η άφωνη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, που ενώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι για όλα τα παραπάνω, αντί να αναδείξουν τα προβλήματα, επιλέγουν να τα βάζουν «κάτω από το χαλί».

Κάθε φορά που οι εργαζόμενοι τους ζητούσαν απεγνωσμένα να παρέμβουν για να δοθούν λύσεις, έκαναν κάποιες κρυφές επισκέψεις (...χωρίς να ενημερώνουν τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ ως όφειλαν) στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο της νότιας Κέρκυρας, απλά και μόνο για να τους καθησυχάζουν λέγοντας ότι οι ίδιοι δρομολογούν τα ζητήματα και τις συνεννοήσεις με τη δημοτική αρχή.  Έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα απέφυγαν να φέρουν το ζήτημα σε συνεδρίαση στο ΔΣ, ή έστω να βγάλουν κάποια δημόσια ανακοίνωση.

Ως ΔΑΣ διαχωρίζουμε τη θέση μας από τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές της πλειοψηφίας της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ.   Αποδεικνύουν γι’ άλλη μια φορά ότι συνειδητά εκφυλίζουν συστηματικά την λειτουργία του ΔΣ και κάθε συλλογική διαδικασία και δράση του συλλόγου, άλλοτε με απεργοσπασίες και άλλοτε με στρουθοκαμηλισμούς στα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες των δήμων της Κέρκυρας.

Μπορούν όμως και «εξαντλούν» στο έπακρο τις συνδικαλιστικές τους υποχρεώσεις, διοργανώνοντας χορούς και εκδρομές, λες και το σωματείο μας είναι πολιτιστικός ή φυσιολατρικός σύλλογος !

Ως ΔΑΣ καλούμε εδώ και ΤΩΡΑ:

Γενική Συνέλευση του συλλόγου και ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στην υπηρεσία καθαριότητας Νότιας Κέρκυρας με παρουσία όλων των εργαζομένων.

Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Καταβολή σε χρήμα των Μ.Α.Π. του 2023 και την χορήγησή τους για το 2024.
  • Καταβολή της παροχής γάλακτος σε χρήμα για το 2023 λόγω μη έγκαιρης χορήγησης.  Χορήγηση του γάλακτος για το 2024.
  • Καταβολή των οφειλόμενων υπερωριών. Διαφανή τρόπο καταγραφής των υπερωριών όσο και της καταβολής τους, η οποία να γίνεται στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Νέα μελέτη μελέτη για την παροχή γάλακτος και των  Μ.Α.Π. με τις τρέχουσες τιμές του 2024.
  • Μεταφορά της υπηρεσίας καθαριότητας σε εγκεκριμένο χώρο με πυρασφάλεια και αξιοπρεπείς χώρους ενδιαίτησης για όλο το προσωπικό, με σύγχρονες συνθήκες υγιεινής.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης και ελέγχου όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού, τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ) όλων των οχημάτων, ασφάλιση, πυρασφάλεια κλπ.
  • Ουσιαστική παρουσία και αρμοδιότητες του Γιατρού Εργασίας (αυστηρή τήρηση και συνεχή ενημέρωση ιατρικών φακέλων του προσωπικού, εμβόλια, έγκαιρα χορηγούμενα ΜΑΠ και συνεχείς ενημερώσεις στους εργαζόμενους για την ορθή χρήση τους, σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εκτέλεση της εργασίας).
  • Ουσιαστικές αρμοδιότητες του Τεχνικού Ασφαλείας. Μελέτες επαγγελματικών κινδύνων με έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού και του σωματείου.
  • Τήρηση της 5νθήμερης εργασίας. Υποχρεωτικά (2) δυο ρεπό σε κάθε εργαζόμενο  μετά από πέντε μέρες δουλειάς.
  • Για εργασία που παρέχει ο εργαζόμενος πέραν του 5νθήμερου, πληρωμή της εργασίας αποκλειστικά με χρήμα και όχι με απλήρωτα ρεπό.
  • Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για τις υπερωρίες.

Ως Δ.Α.Σ.- ΟΤΑ  θα προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αγωνιστικών  κινητοποιήσεων στην Γενική Συνέλευση, την οποία είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει η διοίκηση του Συλλόγου ΟΤΑ, όπως οφείλει.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.