Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια λιμάνια παίρνει ο Δήμος και με ποιες προϋποθέσεις

"ορφανά"
03 Μαρτίου 2017 / 15:52

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το κουβάρι με τη διαχείριση των κερκυραϊκών λιμενικών εγκαταστάσεων, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο τραπέζι του υπουργείου Ναυτιλίας, στην σύκεψη που έγινε χθες στον Πειραιά υπό την προεδρία του υφυπουργού, Ν. Σαντορινιού με την παρουσία του δημάρχου, Κ. Νικολούζου, του προέδρου του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το "καινούργιο" στην κουβέντα ήταν η παρουσίαση ενός πονήματος, που είχε ανατεθεί σε μελετητική εταιρεία, στο οποίο αξιολογούνται και κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες οι λιμενικές υποδομές. Στα εμπορικά λιμάνια, Κερκύρας και Λευκίμμης. Σε 'κείνα που εξυπηρετούν συγκοινωνικές ανάγκες, όπως είναι εκτός της Κέρκυρας και της Λευκίμμης των Διαποντίων και του Αγ. Στεφάνου (Αυλιωτών) και τα υπόλοιπα, που χαρακτηρίζονται τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια.
Με δεδομένο ότι η δυνατότητα ίδρυσης σχήματος (Α.Ε.) από τον Δήμο ώστε να φτιάξει φορέα λειτουργίας των λιμανιών προσκρούει στις διατάξεις του Καλλικράτη, ερευνάται η σύνταξη τροπολογίας εντασσόμενη σε νομοσχέδιο που αφορά στα Λιμενικά Ταμεία και με το οποίο θα τους δίνεται η δυνατότητα, που τώρα στερούνται, να προσλαμβάνουν, να επενδύουν, να διαχειρίζονται τις λιμενικές υποδομές. Σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμος, που θα αναφέρεται στην τροπολογία (σ.σ. κατ' εξαίρεση) θα μπορεί να λειτουργήσει τα δικά του λιμάνια αλλά και όσα άλλα θα αποδεσμεύσει ο ΟΛΚΕ και παρέχουν υπηρεσίες καταφυγίων τουριστικών σκαφών (Μερολιά, Πετριτή κα.) Τα αμιγώς (σ.σ.;) αλιευτικά καταφύγια συμφωνήθηκε να παραμείνουν υπό τον ΟΛΚΕ, που εξακολουθεί να έχει και την ευθύνη να χρηματοδοτεί τις ανάγκες λειτουργίας τους.
Όσον αφορά στην παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, που κληροδοτεί άλλωστε στον Δήμο και το λιμανάκι του ΝΑΟΚ, ο Σαντορινιός επαναβεβαίωσε την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει σ' αυτήν. Σημειωτέον ότι μετά την πρόσφατη συνεργασία Νικολούζου, Στεφανίδη έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο ενώ έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα (χάρτες κλπ), που αποτελούν προϋποθέσεις για την αλλαγή/τροποποίηση του παραχωρητηρίου από τον ΟΛΚΕ στον Δήμο. Πάντως ημερομηνία δεν προέκυψε, ούτε χθες...