Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυθαίρετες εργασίες στον αιγιαλό σε παραλίες του Αγ. Ματθαίου

Αιγιαλός
16 Φεβρουαρίου 2022 / 08:43

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστο αγαθό, απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση και αλλοίωσή του καθώς και οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακόμα μια παράνομη παρέμβαση στις φυσικές ακτές της Κέρκυρας έρχεται στο φως από αναγνώστες της "Ε". Η περίπτωση αφορά σε αυθαίρετες εκσκαπτικές εργασίες στις παραλίες Σκίδι και Κανούλι στη Νότια Κέρκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστο αγαθό, απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση και αλλοίωσή του καθώς και οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σε ολόκληρο το νησί η νομοθεσία αυτή παραβιάζεται ή αγνοείται συστηματικά, με τις αρμόδιες Αρχές να αδρανούν διαχρονικά, ή να περιορίζονται στη βεβαίωση διοικητικών προστίμων.  



Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι σε λεπτομερή επιστολή τους, την οποίαν γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές, οι χωματουργικές  εργασίες επεμβαίνουν στο φυσικό ανάγλυφο της ακτογραμμής με αποτέλεσμα να κατακερματίζονται οι φυσικοί κυματοθραύστες, να προκαλούνται μακροπρόθεσμα κατακρημνήσεις και καθιζήσεις, ρύπανση και βεβαίως να υποβαθμίζεται αισθητικά η περιοχή. 

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων προς όλες τις αρμόδιες αρχές:
Με την παρούσα γνωστοποιούμε τις αυθαίρετες εργασίες, που γίνονται το τελευταίο διάστημα στις συνορεύουσες παραλίες «Σκίδι» (προς Β.) και «Κανούλι» (προς Ν.) της Τ.Κ. Αγίου Ματθαίου Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, γίνονται χωματουργικές εργασίες με εκσκαπτικό όχημα, με απόθεση υλικών εκσκαφής στον αιγιαλό και στα βράχια στην άκρη της θάλασσας (ενδεχομένως να έχει λάβει χώρα και εκβραχισμός), αποψίλωση της άγριας βλάστησης του πρανούς (περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση) και άνοιγμα δρόμου επί του αιγιαλού, που κατακερματίζει το φυσικό σύνορο των δύο ως άνω παραλιών, δηλαδή το μικρό ακρωτήριο, που είχε ως βάση τα εν λόγω βράχια και αποτελούσε φυσικό κυματοθραύστη και ανεμοθραύστη κόντρα στον ΒΔ άνεμο (μαΐστρο), που συχνά πνέει στην περιοχή.



Οι βίαιες αυτές και παράνομες επεμβάσεις στο ανάγλυφο της ακτής από διάφορους ιδιοκτήτες, έχουν σαν αποτέλεσμα:

α) την καταστροφή της παραλίας, την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου και την δημιουργία οπτικής ρύπανσης, και

β) κατακρημνίσεις ή καθιζήσεις των πρανών, που ορίζουν την παραλία και όποιας κατασκευής (μπάρμπεκιου, σκάλες, εξέδρες, παρατηρητήρια) έχει τοποθετηθεί στην άκρη αυτών, με συνέπεια κομμάτια μπετόν και σκουριασμένων σίδερων αλλά και άλλα οικοδομικά υλικά, είτε να καταλήγουν πάνω στην άμμο της παραλίας και να την «κλείνουν» ολοκληρωτικά κάποιες εποχές, αναλόγως του καιρού, είτε ακόμα και μέσα στην θάλασσα και να κινδυνεύουν οι λουόμενοι να πατήσουν πάνω σε αυτά και να καταλήξουν σε κάποιο Κέντρο Υγείας για αντιτετανικό ορό, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, αφού και οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να τα αποσύρουν.

Με λίγα λόγια, πρώτα κάνουμε «απερίσκεπτα και ανέμελα», ό,τι θέλουμε και μετά όταν σαν φυσικό επακόλουθο έρθουν οι συνέπειες (τις οποίες πληρώνουμε όλοι μαζί και ο δημόσιος χώρος), παρουσιάζουμε τον εαυτό μας ως θύμα… Σημειωτέον ότι, η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα δε εδάφη είναι μαλακά (αμμώδη και αργιλώδη, με υπόγεια ύδατα που ρέουν από τα πρανή) και δεν αντέχουν επεμβάσεις και επιβαρύνσεις ή εκσκαφές.

Με τις άναρχες χωματουργικές εργασίες, υποβαθμίζεται η ευστάθεια των πρανών, τόσο ανάντι όσο και κατάντι αυτών, λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους και του υπάρχοντος υδροφόρου ορίζοντα. Οι παλαιότερες γενιές των ντόπιων κατοίκων, δίπλα στους οποίους μεγαλώσαμε και εμείς, γνώριζαν από εμπειρία (κοινός νους) ότι η μόνη προστασία των εδαφών αυτών είναι η μη άκριτη επέμβαση και η συγκράτηση τους με την υπάρχουσα φυσική βλάστηση.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο κύριος της ιδιοκτησίας που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο εν λόγω ακρωτήριο, έχει κατασκευάσει σκάλα από μπετόν (επενδυμένη με πέτρα!!!!, συνεπώς βαριά κατασκευή – με τι είδους άδεια άραγε;) προς την μεριά της παραλίας «Σκίδι», που η βάση της βρίσκεται – φυσικά- πάνω στην άμμο.

Μήπως έχει σκοπό να κάνει κάτι ανάλογο και προς την έτερη παραλία (Κανούλι), στην οποία «βλέπει» επίσης η ιδιοκτησία του; Βάσει ποιών αδειών γίνονται αυτές οι εργασίες; Αν τυχόν έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες, έχουν τηρηθεί για την έκδοση τους όλες οι προϋποθέσεις το νόμου (π.χ. πράξη του Δασαρχείου, πλήρης γεωτεχνική μελέτη, που επιβάλλεται σε τέτοιας φύσεως γεωλογικό υπόβαθρο κ.τ.λ.);

Γιατί κάποιος κατακερματίζει το έδαφος και τα υπάρχοντα βράχια με τα εκσκαπτικά μηχανήματα, ενώ συσσωρεύει πέτρες σε ξένο κτήμα – πού θα τις χρησιμοποιήσει; Θα αντικαταστήσει τα βράχια με πέτρες!!!!; Ποιος και γιατί ξεκινά τέτοιες εργασίες Ιανουάριο μήνα στην βροχερή Κέρκυρα;

Ζητούμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ως θεματοφύλακες του Δημοσίου Συμφέροντος, στις οποίες μπορούμε να παράσχουμε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί:

α) την άμεση διακοπή των εργασιών και τον έλεγχο των αδειών και των λοιπών εγγράφων.

β) την επούλωση του τραυματισμένου αιγιαλού και την επαναφορά του φυσικού όρμου στην προηγούμενη κατάσταση του.

γ) την επιβολή των νόμιμων συνεπειών στους υπεύθυνους αυτού του ανοσιουργήματος.

Τις εργασίες αποτυπώνουν οι κάτοικοι σε πρόσφατο φωτογραφικό υλικό (Ακολουθούν 17 υπογραφές) 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ