Χάος με τη διαχείριση των παραλιών
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
02 Μαρτίου 2017
/ 11:00
ΧΑΝΙΑ. Ακύρωσε ξανά το Συμβούλιο της Επικρατείας την συλλήβδην παραχώρηση των αιγιαλών για εκμετάλλευση στους δήμους, οδηγώντας λίγο πριν την έναρξη της θερινής σεζόν τους τουριστικούς κυρίως δήμους σε αδιέξοδο, αφού δε θα έχουν λόγο στη διαχείριση των παραλιών, όπως μέχρι πρότινος.
Είναι ουσιαστικά η τρίτη ακυρωτική απόφαση, αφού το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι με την παραχώρηση κάθε έτος όλων των παραλιών στους δήμους με μια υπουργική απόφαση δεν διασφαλίζεται η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση, ούτε διαφυλάσσεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος που λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος παρέπεμψε την οριστική κρίση του θέματος στην επταμελή του σύνθεση.
Και τώρα νέα απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνει την συλλήβδην παραχώρηση με το ίδιο αιτιολογικό, ενώ επισημαίνεται ότι η ΚΥΑ που εκδόθηκε πέρυσι τελευταία στιγμή για παράταση χρήσης στους δήμους για ένα χρόνο, εκδόθηκε μόνο από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και όχι και του Περιβάλλοντος, όπως έπρεπε.
Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι, για να μην δημιουργηθεί χάος και δεδομένου ότι οι Κτηματικές Υπηρεσίες προφανώς δεν είχαν τη δυνατότητα να αναλάβουν το έργο διαχείρισης και εκμίσθωσης των παραλιών, ψηφίστηκε τροπολογία που προέβλεπε την παράταση για ένα χρόνο (μέχρι τον Απρίλιο 2017), της ΚΥΑ, για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Το ΣτΕ λοιπόν ακυρώνει την πρότερη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, ως προς το κομμάτι της παραχώρησης στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας με το αιτιολογικό ότι αφενός, δεν προβαίνει σε εξατομικευμένη παραχώρηση αυτών προς τον Δήμο, αλλά παραχωρεί συλλήβδην το σύνολο των αιγιαλών και παραλιών της χώρας που ευρίσκονται εντός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, και, αφετέρου, διότι εξεδόθη χωρίς τη σύμπραξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για φέτος δεν είχε υπάρξει μέχρι πρόσφατα καμία ενημέρωση για το τι και αν προγραμματίζεται να γίνει με τους αιγιαλούς και τώρα έσκασε η «βόμβα» της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει τις υπουργικές αποφάσεις και τη σχετική τροπολογία και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
Στην Κρήτη όμως, που οι παραλίες είναι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού, ο προβληματισμός είναι έντονος και ο φόβος διάχυτος για την πολύ μεγάλη πιθανότητα να διαμορφωθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ το σημαντικό θέμα του ναυαγοσωστικού έργου είναι στον «αέρα», όπως επίσης η καθαριότητα.
Τα σενάρια που «παίζουν» για τη διαχείριση των παραλιών είναι διάφορα, ωστόσο τίποτα δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα. Αν περάσουν οι παραλίες πλήρως στο κράτος, τότε θα πρέπει οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες να αναλάβουν τη διαχείριση, κάτι που κρίνεται γενικά πολύ δύσκολο λόγω και τους ελλιπούς προσωπικού που έχουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια σημεία των παραλιών μπορούν να παραχωρηθούν στους δήμους, αλλά αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και δεδομένου ότι η σεζόν ανοίγει σε ένα μήνα, είναι μάλλον ανέφικτο.
Ίσως το κράτος επίσης κάνει ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την εκμίσθωση των τμημάτων αιγιαλού. Όλα αυτά όμως είναι σενάρια από τα οποία θα πρέπει να προκύψει απόφαση άμεσα, διότι αλλιώς θα προκύψει χάος με την εκμετάλλευση των αιγιαλών εάν δεν υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης και ελέγχου.
ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ – ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ
Πολύ σοβαρό και από την οικονομική πλευρά αλλά και από την πλευρά της εικόνας που θα παρουσιάζουν οι παραλίες, αφού δεν έχει διασαφηνιστεί το πλαίσιο διαχείρισής τους, τονίζει πως είναι το συγκεκριμένο θέμα ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Ρεθύμνου Στέλιος Σπανουδάκης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δήμος συνολικά από την εκμετάλλευση των αιγιαλών –εκμίσθωση τμημάτων σε επιχειρήσεις και το ναυαγοσωστικό – εισέπραξε πέρυσι περίπου 420 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 150 χιλιάδες αφορούσαν το ναυαγοσωστικό. «Είναι ένα σοβαρό έσοδο για τον δήμο και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο Τεχνικό μας πρόγραμμα και σε άλλες δαπάνες, επιστρέφουν δηλαδή στους δημότες. Θα φανεί το κενό στα οικονομικά του δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης.
Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τον δήμο Ρεθύμνου που έχει μια πολύ μεγάλη έκταση παραλίας εντός των ορίων του, είναι το ναυαγοσωστικό και το θέμα της ασφάλειας των λουόμενων, από τη στιγμή που δεν μπορεί να διεξάγει το σχετικό διαγωνισμό.
*Στο περυσινό μας σχετικό ρεπορτάζ γράφαμε: «Βέβαια του χρόνου πάλι η ίδια κουβέντα θα γίνεται αν δεν λυθεί έγκαιρα το θέμα». Να που έφτασε η ώρα και πάλι συζητάμε για το ίδιο θέμα, αφού δεν έχει γίνει από πλευράς κράτους καμία ενέργεια, τη στιγμή μάλιστα που η ΚΕΔΕ εδώ και μήνες έχει θίξει το θέμα με επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και έχει ζητήσει λύση.