Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απειλή η ανθρώπινη δραστηριότητα για την πανίδα της Κρήτης

Χανιώτικα Νέα
24 Μαρτίου 2020 / 15:03

ΧΑΝΙΑ. Σοβαρή μείωση του αριθμού των άγριων πτηνών και ζώων καταγράφεται την τελευταία 30ετία και στην Κρήτη

αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί σε βάρος τους.
Aπό το 1986 δραστηριοποιείται εθελοντικά στις διασώσεις άγριων ζώων ο δασολόγος και ορνιθολόγος κ. Γιάννης Αρνέλλος συλλέγοντας τραυματισμένα, εξαντλημένα,δηλητηριασμένα ζώα και στέλνοντας τα για περίθαλψη στο κέντρο ΑΝΙΜΑ που γίνεται η θεραπεία και στη συνέχεια η επανένταξη τους. Τη χρονιά που πέρασε στάλησαν πενήντα ζώα από τα Χανιά μόνο για περίθαλψη!
«Εχοντας μια εμπειρία 35 ετών μπορώ να πω ότι πληθυσμοί των πτηνών και των ζώων έχουν μειωθεί απίστευτα και στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη! Οι περισσότεροι πληθυσμοί είναι στο 20% σε σύγκριση με τα μέσα της δεκαετίας τους ΄80. . Υπάρχουν είδη που έχουν ευνοηθεί και άλλα που έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους πληθυσμούς τους Όλα σχετίζονται με τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον, στους βιότοπους αυτών των πτηνών και των ζώων» αναφέρει ο κ. Αρνέλλος.
Τα είδη που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι τα μεταναστευτικά είδη, σε σύγκριση με τους τοπικούς πληθυσμούς. Αυτό εξηγείται σύμφωνα με τον δασολόγο καθώς “τα πουλιά που ταξιδεύουν π.χ. από την κεντρική Αφρική στη βόρεια Ευρώπη επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές που επιφέρουν οι άνθρωποι. Αντίθετα ένα πουλί που ζει σε ένα συγκεκριμένο τόπο έχει καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει εκτός και αν συντελεστεί μια τεράστια, τοπική οικολογική καταστροφή. Μεταναστευτικά πουλιά όπως τα τρυγόνια έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στους πληθυσμούς τους καθώς στην Αφρική που πήγαιναν πριν από 15 χρόνια υπήρχαν περιοχές “παρθένες”. Τώρα έχει εξαπλωθεί η παρουσία του ανθρώπου, καλλιεργούνται εκτάσεις που παλαιότερα δεν καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνται χημικά και λιπάσματα έτσι οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα ανάλογα με αυτά που συντελέστηκαν όταν εκμηχανίστηκε η γεωργία και στην Ευρώπη”.
Για τους πιο πάνω λόγους είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα στήριξης της άγριας πανίδας. «Επειδή είναι δεδομένη η κλιματική αλλαγή θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο να αφήσουμε ελεύθερους διαδρόμους για πουλιά και να διαχειριστούμε με πολύ προσοχή το φυσικό περιβάλλον τους. Γιατί είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι πληθυσμοί των πουλιών; Δεν είναι ασύνδετο με αυτό που ζούμε με τον κωρονοιό σήμερα. Η φύση δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχουν και άλλα ζώα και φυτά, όχι μόνο ο άνθρωπος. Όταν εξαφανίζουμε ένα πληθυσμό, ταχύτατα, δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες της φύσης. Και επειδή η φύση δεν εκδικείται απλά είμαστε και εμείς ένα κομμάτι της βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της διατάραξης που έχουμε προκαλέσει στην αλυσίδα της. Πλέον είναι σημαντικό να δούμε πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους φυσικούς βιότοπους, να κάνουμε έρευνα και καταγραφή των ειδών που ζουν σε αυτούς και να συμβάλλουμε έτσι στην προστασία τους” επισημαίνει ο δασολόγος.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
Υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά που διαπιστώνονται και έχουν να κάνουν με τη διάσωση άγριων ζώων. “Παλαιότερα συναντούσαμε πολλά πυροβολημένα και σκοτωμένα βάναυσα ζώα, πολλές περιπτώσεις που άνθρωποι ” ελαφρά τη καρδία” κτυπούσαν, πυροβολούσαν ζώα. Αυτά τα περιστατικά έχουν μειωθεί πάρα πολύ! Συνεχίζουν βέβαια και πυροβολούν πχ. ζουρίδες γιατί τις θεωρούν επιβλαβείς αλλά και πάλι έχει μειωθεί ο αριθμός των συμβάντων.
Τα περισσότερα ζώα που στάλθηκαν για περίθαλψη τη χρονιά που πέρασε από τα Χανιά ήταν τραυματισμένα από ατυχήματα, σύγκρουση με αυτοκίνητα, με τοίχους, με τζάμια , με καλώδια. Επίσης υπήρχαν και πολλά εξαντλημένα πουλιά που κυρίως που μετά από κακοκαιρία ή κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης εντοπίζονται σε κακή κατάσταση, πεινασμένα και αν τους δοθεί λίγο φαγητό επανέρχονται.
Γιώργος Κώνστας