Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα αύριο η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας

Πριγκίπισσα Κάκο
28 Μαΐου 2024 / 14:10

Θα επισκεφθεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το Ορφανοτροφείο, τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ θα συναντήσει τον Δήμαρχο, την Υπ. Τουρισμού και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κέρκυρας

KΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα αναμένεται αύριο το μεσημέρι η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στη χώρα μας.

Η πριγκίπισσα κατά κύριο λόγο θα ταξιδέψει από την πρωτεύουσα στο νησί των Φαιάκων για να θαυμάσει από κοντά τα εκθέματα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, το οποίο ως γνωστόν στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές ιαπωνικής τέχνης στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις αρχαιότητες και στις τέχνες της Ιαπωνίας.

Το πρόγραμμα της διήμερης παραμονής της περιλαμβάνει επισκέψεις και σε άλλα σημαντικά τοπόσημα του νησιού, προσαρμοσμένο βέβαια σε αυστηρά πρωτόκολλα από οριοθετημένους χρόνους μέχρι και πρόβλεψη της σειράς υποδοχής της από τις αρχές του τόπου, σχεδιαγράμματα με το που θα στέκεται ο καθένας και δημοσιογραφική κάλυψη από συγκεκριμένα γιαπωνέζικα και ελληνικά ΜΜΕ (ΑΠΕ και ΕΡΤ) και μόνο σε επιλεγμένα σημεία. 
Πρώτος σταθμός της αυριανής της επίσκεψης είναι το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας. Εκεί θα την υποδεχθεί ο Αντιδήμαρχος Χρ. Σκούρτης και ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Καργόπουλος, ο οποίος και θα την ενημερώσει για τη δομή, ενώ  στο πλαίσιο της 30 λεπτης παραμονής της, η πριγκίπισσα θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

Εν συνεχεία την πριγκίπισσα Κάκο, την οποία θα συνοδεύει ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Ιτό Κοΐτσι,  θα υποδεχθούν το απόγευμα στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Η επίσκεψη θα είναι ολιγόλεπτη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο με στάσεις στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πλακάδα, στο Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργη και στο Λιστόν . Η πριγκίπισσα με αυτοκινητοπομπή θα μεταβεί στη συνέχεια στο Παλαιό Φρούριο, όπου θα την υποδεχθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ. Ρηγάκου και θα την ξεναγήσει στο χώρο.

Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Το πρωί της Πέμπτης συνοδευόμενη από μέλη της επίσημης ακολουθίας της και από διπλωματικά στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα θα επισκεφθεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί μια πλούσια και εξαιρετικής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας συλλογή ιαπωνικής τέχνης που αριθμεί περίπου 6.200 αντικείμενα.

Η περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους ξεκίνα με την αυγή της ιαπωνικής τέχνης κατά τα προϊστορικά χρόνια (13.500 π.Χ.-552 μ.Χ.) και συνεχίζει με την εισαγωγή του Βουδισμού στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Η διάδοση του Zen Βουδισμού, ο Δρόμος του Τσαγιού, οι θεατρικές παραστάσεις και οι νυχτερινές επισκέψεις στις γκέισες κατά την περίοδο Έντο (1600-1868) καθώς και η ζωή των Σαμουράι διαμορφώνουν στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα της ανάπτυξης και εξέλιξης του Ιαπωνικού Πολιτισμού. Όλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει από κοντά.

Νωρίτερα η Διευθύντρια του Μουσείου Δέσποινα Ζερνιώτη θα δώσει ομιλία με θέμα «Η συμβολή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας». Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της κ. Κεφαλογιάννη, των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και του Ιάπωνα Πρέσβη, θα μιλήσει και η πριγκίπισσα Κάκο.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της μικρότερης κόρης του Πρίγκιπα Ακισίνο, διαδόχου του Ιαπωνικού Θρόνου και αδερφού του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, πραγματοποιείται στη χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024 και της επετείου των 125 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» που αποτέλεσε την έναρξη των επίσημων σχέσεων των δύο χωρών.