SOS Πουλημένου προς Δένδια: Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται αρμοδιότητες και πόρους!
«Είναι αδιανόητο, σε έναν τόπο που εισρέουν δισεκατομμύρια από τον τουρισμό, ο Δήμος να είναι ο φτωχός συγγενής», επισήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος, στο επίσημο γεύμα για την 160η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα
ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φτωχό συγγενή» χαρακτήρισε τον Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, στην ομιλία του, στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος σε γνωστό ξενοδοχείο, για την 160η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια έβαλε επί τάπητος όλη την ατζέντα με τα ανοιχτά μέτωπα που χρήζουν γενναίων χρηματοδοτήσεων από την πολιτεία, ενώ ζήτησε την προσωπική του στήριξη στο αίτημα για τη θεσμοθέτηση πόρων, ώστε να μπορεί η αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στη διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και όχι μόνο από τις ορδές των τουριστών στο νησί.
Στα προβλήματα που έθεσε αναφορικά με τα σκουπίδια, την ύδρευση, τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΔΕΥΑΚ, τις «πληγωμένες» υποδομές πολιτισμού, τη συντήρηση των φρουρίων, εισέπραξε την απάντηση του κ. Δένδια ότι είναι γνώστης των πολύ σημαντικών προβλημάτων της Κέρκυρας και ότι βρίσκεται στη διάθεση των αιρετών της αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού για οτιδήποτε ο τόπος θεωρεί, «ότι οι μικρές δυνάμεις του, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Κάλεσε μάλιστα τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να τον θεωρούν ως «τέταρτο βουλευτή» του νομού για τις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας ότι παραμένει δημότης Κεντρικής Κέρκυρας, παρότι εκλέγεται στην Αθήνα.
Μεγάλη διοικητική αλλαγή
Στη μακροσκελή ομιλία του ο Στέφανος Πουλημένος επισήμανε ότι η Κέρκυρα και τα Επτάνησα έδωσαν και δίνουν στον ελληνισμό, έχοντας ουσιαστική συμβολή σε καίριους τομείς (οικονομία, γράμματα, τέχνες, πολιτισμό, ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας) και για όλα αυτά επιζητούν ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά τους. Εξειδικεύοντας αναφέρθηκε σε μια μεγάλη διοικητική αλλαγή , που θα περιορίζει το κεντρικό κράτος στον επιτελικό του ρόλο και θα μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση.
Όπως είπε η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από το σημερινό ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον και ότι χρειάζονται αλλαγές.
«Η νέα Δημοτική αρχή βρέθηκε, από την αρχή του 2024, αντιμέτωπη, με εκρηκτικά προβλήματα. Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Δήμου και καθιστούν από αδύνατη έως λειψή και ανεπαρκή την παροχή υπηρεσιών από την πλευρά του, στους δημότες και στους επισκέπτες», επισήμανε ο. Πουλημένος.
Τα εκρηκτικά προβλήματα
Αναφερόμενος στα εκρηκτικά προβλήματα του τόπου, όπως τα χαρακτήρισε, εστίασε στα εξής σημεία:
-Διαχείριση των απορριμμάτων: Βρίσκεται σε φάση που δεν αρμόζει στο νησί μας, και στη χώρα. Δυστυχώς, το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα έπρεπε σήμερα να λειτουργεί, είναι υπόθεση που εδώ και χρόνια παραπαίει. Η προσωρινή μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη και στα Γιάννινα έγινε μόνιμη και το κόστος για τον Δήμο και τους Δημότες είναι δυσβάστακτο και μη διαχειρίσιμο.
-Ύδρευση: Τα υδραγωγεία μας, παλαιά και ανεπαρκή, έχουν αντοχές που υπολείπονται των αναγκών. Αναγκών που συνεχώς μεγαλώνουν και αδυνατώντας να τις καλύψουν, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα φαινόμενα διακοπών στην υδροδότηση διαφόρων ευαίσθητων περιοχών. Η προσδοκία της κατασκευής από το κεντρικό κράτος των μεγάλων έργων ύδρευσης στο νησί (φράγματα, δίκτυα, δεξαμενές κλπ.), κράτησε πίσω τις υφιστάμενες από τις 10ετίες του 1980 και 1990, εγκαταστάσεις και σήμερα δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις γιγαντούμενες απαιτήσεις της κατανάλωσης.
Τα 4 εκατομμύρια των επισκεπτών, οι διάσπαρτες παντού πισίνες, οι κάθε λογής τουριστικές μονάδες κλπ. χρειάζονται ποσότητες νερού που δύσκολα πλέον βρίσκονται. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η οικονομική και λειτουργική κατάσταση στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Εκπέμπουμε SOS! Ζητώ και τη δική σας προσωπική στήριξη, κ. Υπουργέ, στην επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των υδραγωγείων μας.
- Υποδομές Πολιτισμού: Οι κτηριακές όμως υποδομές του Πολιτισμού στην Κέρκυρα, δεν μας τιμούν. Το Δημοτικό μας Θέατρο, πάσχει βαρύτατα, ενώ ο Φοίνικας ερειπωμένος περιμένει, χρόνια τώρα, την ώρα της αναγέννησής του. Η παλιά πόλη, το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιμένει 17 χρόνια τη μέρα που θα πάρει σάρκα και οστά ο Φορέας Διαχείρισής του για να αποδώσει έργο στην προστασία και ανάδειξή του. Πέραν αυτών, τα φρούριά μας είναι αυτά που το 1716, επέτρεψαν στους ηρωικούς αμυνόμενους να αποτρέψουν την οθωμανική κατάκτηση και να σταματήσουν την προέλασή τους στην Ευρώπη.
Αυτά τα φρούρια αποτελούν ύψιστης σημασίας Εθνική κληρονομιά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία. Ως τέτοια χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να τα προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και να τα αναδείξουμε.
Θεσμοθέτηση πόρων
Παράλληλα ο κ. Πουλημένος έθεσε το ζήτημα της θεσμοθέτησης πόρων από την Πολιτεία ως αυτονόητη υποχρέωση προς τους Δήμους – διαχειριστές του τεράστιου περιβαλλοντικού και όχι μόνο, αποτυπώματος που αφήνουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «είναι αδιανόητο, σε έναν τόπο που εισρέουν δισεκατομμύρια από τον τουρισμό, ο Δήμος να είναι ο φτωχός συγγενής. Να μην έχει το παραμικρό έσοδο από τις πύλες εισόδου, λιμάνι και αεροδρόμιο, και από την κρουαζιέρα. Και με τα ψίχουλα του τέλους παρεπιδημούντων της τάξης του 0,5%, να περιμένουν όλοι από τον Δήμο, παροχή υπηρεσιών που αδυνατεί να παράσχει», ανέφερε ο ίδιος ζητώντας από τον κ. Δένδια να γίνει υποστηρικτής του αιτήματος για τη θεσμοθέτηση πόρων.