Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπλόκο κατοίκων σε Σ.Μ.Α στα Κρητικά - Στον δρόμο ξανά τα σκουπίδια στον Νότο

Σκουπίδια
16 Μαΐου 2024 / 21:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Χειμαριώτης: «Με επιστολή Γραφάκου η καταλληλότητα του οικοπέδου» - Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αδιέξοδο βρίσκεται ξανά ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας με τα απορρίμματα και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει απ΄τον περασμένο Νοέμβρη τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την έλλειψη Σταθμού Μεταφόρτωσης, ένα πρόβλημα που σέρνεται εδώ και χρόνια καθώς δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η ανέρευση οικοπέδου κατάλληλου για τέτοια χρήση είναι αντικειμενικά δύσκολη, καθώς υπάρχει σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η μελέτη αρκετών θεμάτων όπως είναι η περιοχή εξυπηρέτησης, το είδος των απορριμμάτων που διαχειρίζεται, το μέγεθος και η δυναμικότητα των ΣΜΑ. Ακόμη, στην επιλογή της θέσης συνυπολογίζονται οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι προσπάθειες ωστόσο να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής έχουν πέσει στο κενό.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Χειμαριώτη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργήθηκε ένας άτυπος σταθμός μεταφόρτωσης στο Άρμενο Κάβου με την προσωρινή ανοχή των κατοίκων ώσπου να βρεθεί λύση. 

Με επιστολή Γραφάκου

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας βρισκόταν σε επαφή με τον Γ.Γ.  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο ώστε να εντοπιστεί ένα κατάλληλο οικόπεδο. Όπως αναφέρει στην "Ε" ο δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης, εξετάστηκαν 36 - 37 θέσεις από τον ειδικό περιβαλλοντολόγο του Γενικής Γραμματείας και τελικά βρέθηκε χώρος στον Αγ. Δονάτο, στην περιοχή μεταξύ Κρητικών και Βιταλάδων. Μάλιστα τονίζει ότι υπάρχει σχετική επιστολή του υπουργείου για την καταλληλότητα του οικοπέδου, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος η εταιρεία «Κρόνος» που έχει την εργολαβία της μεταφοράς, προχώρησε στην αγορά του οικοπέδου. Ωστόσο η χρήση του ως κινητού ΣΜΑ, έως ότου προχωρήσουν τυπικά οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, έπεσαν ξανά πάνω σε κοινωνικές αντιδράσεις για τη χρήση της περιοχής.

Πελάης: Να δώσει εξηγήσεις

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση εγκαλεί τον δήμαρχο για «παρασκήνιο και υπόγειες διαδρομές». Ο Σταμάτης Πελάης δήλωσε πολύ πρόσφατα: «Είχαμε εγκαίρως προτείνει να γίνει μια μελέτη που θα αποκλείσει τα οικόπεδα που είναι ακατάλληλα ή έχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και κατόπιν να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για να αποφάσισει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος, μας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε οικόπεδο αλλά δεν εχει γίνει καμία κίνηση μίσθωσης ή αγοράς οικοπέδου. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Οι εξελίξεις οδήγησαν τον δήμαρχο να εκδώσει ανακοίνωση προς τους δημότες, απευθύνοντας έκκληση για περιορισμό της ρίψης απορριμμάτων στους κάδους. Στο μεταξύ οι κάδοι έχουν αρχίσει ξανά να ξεχειλίζουν, καθώς κάτοικοι και επαγγελματίες που έχουν ήδη ανοίξει τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τα απορρίμματα για πολλές μέρες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.