Δευτέρα 01.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άσκηση πεδίου Πυροσβεστικής στο Σκριπερό για δασική πυρκαγιά (video)

Άσκηση
16 Μαΐου 2024 / 16:38

Σενάριο η εκδήλωση φωτιάς τον Αύγουστο με δείκτη επικινδυνότητας 3, συμμετοχή εναέριων δυνάμεων και ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης έκανε σήμερα η πυροσβεστική Κέρκυρας στο Λιβάδι Σκριπερού.  Η άσκηση, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», πραγματοποιήθηκε, σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου και με συνθήκες ευνοϊκές για την εξέλιξη και την γρήγορη επέκταση πυρκαγιών, ο μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.  Η κινητοποίηση του μηχανισμού με πεζοπόρα τμήματα, οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εναέρια μέσα, Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντές Πυροσβέστες ήταν άμεση. 

 

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:

- η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού,
η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων,
- ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,
- η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και
η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ