Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έσοδα ενός εκατ. ευρώ από το εισιτήριο των 5€ στη Βενετία!

Βενετία
09 Μαΐου 2024 / 11:48
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σε 11 μόλις μέρες της δοκιμαστικής φάσης του νέου μέτρου

ΒΕΝΕΤΙΑ. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα έσοδα από το εισιτήριο εισόδου που θέσπισε η Βενετία, που υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τον υπερτουρισμό. Η εφαρμογή του μέτρου των πέντε ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες που άρχισε στις 25 Απριλίου πιλοτικά, δεν επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής φάσης, η πόλη συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα σε 11 μέρες.

Από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου πωλήθηκαν περισσότερα από 195.000 εισιτήρια με τα έσοδα να φθάνουν τις 975.000 ευρώ έσοδα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Η ημερήσιοι επισκέπτες πρέπει να πληρώνουν πέντε ευρώ μεταξύ 8:30 π.μ. και 16:00 μ.μ. Μπορούν να αγοράσουν έναν κωδικό QR μέσω του διαδικτύου και να τον φορτώσουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 300 ευρώ.

Οι κάτοικοι, οι διανυκτερεύσεις, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που διαμένουν στην πόλη, απαλλάσσονται από την εισφορά, λαμβάνοντας δωρεάν τον κωδικό QR.

Με περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, η ιταλική λιμνοθάλασσα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Ο μαζικός τουρισμός φέρνει πολλά χρήματα για τους Βενετούς, αλλά προκαλεί σημαντική επιβάρυνση και προβλήματα.

Τις περισσότερες μέρες του χρόνου, τα καντούνια, η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η Γέφυρα του Ριάλτο είναι ασφυκτικά γεμάτα από τουρίστες και η διέλευση γίνεται με δυσκολία.

Σε αυτή τη φάση το μέτρο έχει σταματήσει μέχρι το Σαββατοκύριακο. Από τότε μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η είσοδος πρέπει να πληρώνεται σχεδόν όλα τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν τελικά θα εφαρμοστεί μόνιμα, μετά τη δοκιμαστική φάση. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους. Εάν παραμείνει το τέλος εισόδου, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν τελικά για τη συντήρηση δρόμων, καναλιών και κτιρίων. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.