Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες συνεργασίες του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Johns Hopkins στη μάχη για την άνοια

Άνοια
29 Απριλίου 2024 / 17:44

Ιδρύονται πρωτοποριακές μεθοδολογικές δομές σε ζητήματα διάγνωσης και ανάλυσης που θα ξεκαθαρίζουν τις διάφορες μορφές της άνοιας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins προχωρώντας σε νέες συνεργασίες για την αντιμετώπιση της άνοιας από την οποία πάσχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, στη χώρα μας ξεπερνώντας  τις 650.000 σε έντεκα χρόνια από σήμερα.

Η  ίδρυση μεθοδολογικών δομών που θα βασιστούν στο Ιόνιο αλλά στο μέλλον θα βοηθούν όλη τη χώρα σε ζητήματα διάγνωσης  και ανάλυσης πολυάριθμων ιατρικών αρχείων που θα ξεκαθαρίζουν τις διάφορες μορφές της άνοιας, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να γίνει όλο και πιο αποτελεσματική στην φαρμακευτική αντιμετώπιση, ανακοινώθηκε από κοινού στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, παρουσία του Πρύτανη Ανδρέα Φλώρου,  ενόψει της ενημερωτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στην Ιόνιο Ακαδημία με τίτλο «7ο Ταξίδι Ελπίδας – Journey to Hope».

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Όπως διευκρίνισε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ Κωνσταντίνος Λυκέτσος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την άνοια ως ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο όμως υπάρχει ήδη αντιμετώπιση.

«Ήδη υπάρχουν πολύ καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι και αρχίζουμε να έχουμε φάρμακα όλο και πιο αποτελεσματικά που θα έρθουν σιγά σιγά όλες αυτές είναι οι νέοι μέθοδοι και τα νέα φάρμακα και στην Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και των φροντιστών των ασθενών, ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας γύρω από την άνοια.

Αναφερόμενος στις τρεις νέες υποδομές συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Johns Hopkins, ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab)Παναγιώτης Βλάμος ανακοίνωσε την ίδρυση Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του BIHELab του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας  του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Η πρώτη υποδομή αφορά στην επεξεργασία μεγάλων κλινικών δεδομένων με ειδικούς αλγόριθμους με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και δυο νέες υποδομές που είναι πρωτοποριακές για την Ελλάδα συνολικά. Η μια είναι να πάνε σε επίπεδο μοριακής διαγνωστικής του ρίσκου ανάπτυξης της άνοιας μέσα από αιματολογικούς δείκτες. Μια υποδομή που θα φτιαχτεί για πρώτη φορά στη χώρα μας , στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η άλλη υποδομή, πολύ σημαντική είναι η κλινική αξιολόγηση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, πάλι με αλγόριθμους και με ανάπτυξη λογισμικού  από το Johns Hopkins και επεξεργασία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Βλάμος.

Από την πλευρά της η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Βασιλική Μαχαιράκη εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των διαδικασιών αυτών θα βοηθηθούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους.