Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας η δημιουργία πλωτής μαρίνας στου Καλυβιώτη

L.Marine
29 Απριλίου 2024 / 15:07
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αιχμές της εταιρείας για καθυστερήσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπ. Τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας έχει μπει η τουριστική επένδυση για τη δημιουργία πλωτής μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής στου Καλυβιώτη.

Ο φορέας υλοποίησης του έργου, η εταιρεία L Marine SA, υπέβαλε τον προηγούμενο μήνα αίτηση ακύρωσης της έκδοσης ΚΥΑ για τη χωροθέτηση της πρότυπης μαρίνας, επικαλουμένη σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού για την υπογραφή της, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τα ασφυκτικά πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί για το 80% της επένδυσης.
Ειδικότερα στο έγγραφο που απεστάλη στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στις 22/03/ 2024 και είναι στη διάθεση της «Ε»,  επισημαίνεται ότι «η καθυστέρηση της Υπουργού Τουρισμού να επαναλάβει την υπογραφή της ΚΥΑ που ήδη είχε υπογράψει ο κ. Κικίλιας όταν ήταν Υπουργός Τουρισμού (αναμένουμε από τις 3/07/2023 μετά το έγγραφο του Εθνικού Τυπογραφείου με αριθμ. Πρωτ. Δ28561, και το Π.Δ. 82/2023 που έδωσε την αρμοδιότητα στην κυρία Κεφαλογιάννη Όλγα μέχρι 30/12/2024) δυσκολεύει την χρηματοδότηση του έργου (συνολικού προϋπολογισμού 340.000.000 ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 240.000.000 ευρώ, διότι είναι πλέον αδύνατη η ολοκλήρωση του έργου εντός του υπόλοιπου χρόνου που προβλέπεται από την Ε.Ε. και η Υπουργική καθυστέρηση απομακρύνει τους επενδυτές».

Η απόφαση μάλιστα του ΔΣ της L Marine SA για την ακύρωση της έκδοσης ΚΥΑ (επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος) κοινοποιήθηκε παράλληλα στον πρωθυπουργό , στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, στο Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας και στους κατοίκους και δημότες της περιοχής.

Την ακύρωση επιβεβαίωσε στην «Ε» και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Κέρκυρα. Ερωτηθείς σχετικά για τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με το έργο αυτό που είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά έχει δημόσιο χαρακτήρα (προβλέπεται μετά από 30 χρόνια να αποδοθεί στο δημόσιο) ανέφερε ότι έχει γίνει άρση του ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον επενδυτή.


Για αθλητικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, η καθυστέρηση που υπήρξε, απέκλεισε και την χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των τουριστικών λιμένων, που είχαν συμφωνηθεί να παραδοθούν στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας για χρήση από την τοπική κοινωνία, ως  μέρος των αντισταθμιστικών έργων που περιλαμβάνονται στην  υπ’αριθμ. 6-34/20/02/23 απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Απορρίφθηκε η αίτηση ενίσχυσης

Ειδικότερα η απόφαση της Υπουργού Τουρισμού δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτή, η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου του φορέα με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονταν να αναπτυχθούν στην παραλία του Καλυβιώτη, απορρίφθηκε λόγω μη τήρησης προϋποθέσεων που ορίζονται στην πρόσκληση και των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Στην ανακοίνωσή της πάντως η L Marine SA επισημαίνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού,  τους ενημέρωσε στις 18 Απριλίου, μέσω του gov.gr για την ολοκλήρωση του ελέγχου της αίτησης, χωρίς κανένα σχόλιο για ακύρωση της αίτησης, σχολιάζοντας ότι  «η επιχορήγηση ακυρώθηκε με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, προφανώς λόγω της υποστήριξης του Δήμου από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», κάτι ωστόσο που αντέκρουσε ο κ. Φλουρής.

Η εταιρεία πάντως αναμένει να βρεθεί λύση σε δεύτερο χρόνο, καθώς οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορούν μαρίνες, βάσει τού Προεδρικού Διατάγματος 82/2023 λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2024 και μεταφέρονται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

340 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 340.000.000 ευρώ , εκ των οποίων τα 240.000.000 ευρώ, είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τις δυο επενδυτικές εταιρείες Fund.me  και USCAPITAL της Αμερικής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.