Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλίκη Κατσαρού: Με τη «Νέα Αριστερά» για σοβαρή, υπεύθυνη στάση στην Ευρώπη

Αλίκη Κατσαρού
19 Απριλίου 2024 / 17:58
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στο πλαίσιο της παρουσίασης όλων των υποψηφίων ευρωβουλευτών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα, μιλά στην "Ε" για την σχέση της με την πολιτική, τις προτάσεις της για την Ευρωβουλή και βεβαίως τους λόγους ταύτισής της με την «Νέα Αριστερά».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την υποψήφια ευρωβουλευτή της «Νέας Αριστεράς» Αλίκη Κατσαρού παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πολιτική εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο.

Άνθρωπος κατεξοχήν της επικοινωνίας, μέσω της αθρογραφίας της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Αλίκη Κατσαρού, ασχολείται ενεργά εδώ και χρόνια με κοινωνικά και τοπικά θέματα καθώς και τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας.

Τώρα πια μας συστήνεται με νέα ιδιότητα, καθώς αποδέχθηκε την πρόταση του νεότευκτου κόμματος, να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιό του. Στο πλαίσιο της παρουσίασης όλων των υποψηφίων ευρωβουλευτών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στο νησί των Φαιάκων, μιλά στην "Ε" για την σχέση της με την πολιτική, τις προτάσεις της για την Ευρωβουλή και βεβαίως τους λόγους ταύτισής της με την «Νέα Αριστερά».

- Πώς μπήκε η πολιτική στη ζωή σας και γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές;

Η πολιτική είναι στη ζωή όλων μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Κάποια στιγμή το συνειδητοποιούμε. Για μένα η έντονη, σχεδόν σοκαριστική, συνειδητοποίηση συνέβη στην περίοδο της ελληνικής κρίσης.  Η κρίση, τα αίτια και η διαχείρισή της, με έφεραν προ των ευθυνών μου ως πολίτη. Από τότε ασχολούμαι σταθερά με σταθερές επίσης θέσεις, χωρίς να έχω οργανωθεί σε κάποιον χώρο.

Το τελευταίο διάστημα η «παντοκρατορία» της νεοδεξιάς και η αλαζονική διακυβέρνηση με ώθησαν σε μια πιο ενεργή ενασχόληση. Με έναν φυσικό τρόπο βρέθηκα στη Νέα Αριστερά, επιλογή που επικυρώθηκε όταν διάβασα προσεκτικά την ιδρυτική διακήρυξη και επικυρώνεται κάθε μέρα με την σοβαρή και υπεύθυνη στάση της Νέας Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα.

Η αποδοχή της τιμητικής πρότασης στο πρόσωπό μου, ήταν αυτονόητη.

- Ποια είναι η πολιτική σας πρόταση για την Ευρώπη και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την περιοχή του Ιονίου, εφόσον πετύχετε την είσοδό σας στην Ευρωβουλή;

Τα μεγάλα ζητήματα είναι το κόστος ζωής, ο πόλεμος και η συγκέντρωση του πλούτου στους πάρα πολύ λίγους. Ακολουθούν περισσότερα: το περιβάλλον, η παιδεία, το πρόσφατο ζήτημα της στέγης, το πάγιο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους -εκκλησίας και φυσικά η δημόσια υγεία που τεχνηέντως διαβρώνεται.

Αλλά ξεκινώντας από τα πρώτα τρία, θεραπεύοντας δηλαδή την ακρίβεια, την αδικία και αποκαθιστώντας την ειρήνη στην Ευρώπη, τόσο το Ιόνιο όσο και το Αιγαίο και η Πελοπόννησος και κάθε περιοχή της Ελλάδας αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ θα γνωρίσουν μια σαφώς καλύτερη συνθήκη. Κάθε Ευρωπαία και Ευρωπαίος θα έχει μια καλύτερη ζωή, μια καθημερινότητα που αξίζει στην εποχή μας και στην Ευρώπη.

-  Η αποχή στις ευρωεκλογές είναι κάθε φορά μεγάλη. Για ποιο λόγο να ψηφίσει ο Έλληνας και γιατί "Νέα Αριστερά";

Ας δεχθούμε ότι ένα μεγάλο πλήθος ατόμων από κάθε χώρα της ΕΕ είναι κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Εάν αυτό το πλήθος δεν προσέλθει στις κάλπες την 9η Ιουνίου για να εκφράσει τη θέση του μέσα από τον πολιτικό φορέα με τον οποίο ταυτίζεται, η θέση του αυτή δε θα φτάσει ποτέ στο κέντρο των αποφάσεων.

Είναι σαφές, ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές για να έχουμε λόγο για τη ζωή μας, αφού το Ευρωκοινοβούλιο είναι η πηγή από όπου προκύπτουν πλείστα όσα ρυθμίζουν τη ζωή μας.

Νέα Αριστερά ψηφίζουμε για τις σταθερές θέσεις, τον προγραμματικό λόγο, τον σοβαρό κόσμο που θα αποτελέσει ανάχωμα της Ακροδεξιάς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας κάνουν κάθε μέρα πιο φτωχούς οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. 

Βιογραφικό

Μεγάλωσε και ζει με την οικογένειά της στην Κέρκυρα. Είναι μητέρα του Στάμου, 22 ετών και της Γκρέτας, 18 ετών. Σπούδασε Αρχειονομία – Βιβλιοθηκονομία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Πολιτισμική Κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne του Ηνωμένου Βασιλείου. Πραγματοποίησε το stage της στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι ελεύθερη επαγγελματίας από το 2018 οπότε δημιούργησε το TEXTUM, ένα γραφείο υπηρεσιών κειμενογράφησης και διαδικτυακής προβολής στην πόλη της Κέρκυρας.

Αρθρογραφεί για πάνω από δεκαετία, στον τοπικό Τύπο και στο προσωπικό της blog Spiral για ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά και τοπικού ενδιαφέροντος. Είναι συγγραφέας του εικονογραφημένου βιβλίου «Μικρή Ιστορία της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, για παιδιά και μεγάλους» σε ελληνικά και αγγλικά (εκδ. Λοράνδου, Κέρκυρα 2012 και 2022) και του μυθιστορήματος «Φλάσμπακ» (εκδ. Φιλλύρα, Αθήνα 2016).

Διατηρεί στήλη συνεντεύξεων στο κερκυραϊκό περιοδικό ΕΝ - The Magazine των εκδόσεων Ενημέρωση.

Συμμετέχει σταθερά και ενεργά σε κοινωνικές – πολιτικές εκδηλώσεις και δράσεις. Είναι από το 2017 μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου San Giacomo, τον οποίο έχει υπηρετήσει από τη θέση της Γραμματέως για δυο διετείς θητείες. Είναι Μόνιμη Γραμματέας του Δικτύου Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου που ιδρύθηκε το 2018 στην Κέρκυρα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.