Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πήρε μπρος και πάλι η αποκατάσταση της Villa Rossa

VILLA ROSSA
11 Απριλίου 2024 / 10:14
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τι εργασίες έχουν γίνει. Ο βαθμός ολοκλήρωσης. Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης θα αιτηθεί ο ανάδοχος του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επανεκκινήθηκε πριν από ένα μήνα το έργο για την αποκατάσταση του εμβληματικού διατηρητέου κτιρίου της Villa Rossa, το οποίο είχε σταματήσει στις 28-12-2023, μετά την ειδική δήλωση διακοπής εργασιών της εργολήπτριας εταιρείας, λόγω ανεξόφλητου λογαριασμού, ύψους 91.530,43 ευρώ.

Μετά την αποπληρωμή της οφειλής από πλευράς Περιφέρειας προς τον ανάδοχο στις 8 Μαρτίου (άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του, λόγω της καθυστέρησης στην πληρωμή του λογαριασμού χωρίς υπαιτιότητά του), το έργο μπήκε στις ράγες την ίδια στιγμή και εξελίσσεται κανονικά.

Ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του συμβατικού χρόνου, καθώς η διακοπή εργασιών των 70 ημερών αλλά και η πολυπλοκότητα του έργου έχουν πάει το χρονοδιάγραμμα πίσω. Υπενθυμίζεται ότι το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση του κτιρίου και των βοηθητικών κτισμάτων της Villa Rossa για πολιτιστική χρήση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου», συμβασιοποιήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα στις 14 Ιουνίου 2022, με χρόνο ολοκλήρωσης τα δυο χρόνια από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία «Μ.Τ ΑΤΕ», ήτοι στις 14-06-2024.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας Ευστάθιος Μανδηλαράς, αυτή τη στιγμή οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί στο 30% - 40% και αναμένεται να κατατεθεί αίτημα για εξάμηνη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του. «Το έργο έχει λεπτομέρεια και είναι πολύπλοκο, είναι όμως σε καλό δρόμο. Το συνεργείο μας βρίσκεται καθημερινά εκεί. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να συντηρηθούν τα υπάρχοντα όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό για να μείνει το κτίριο ίδιο, με εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε ο κ. Μανδηλαράς. Το έργο εποπτεύεται από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στα Γιάννενα, ενώ την επίβλεψή του έχει η Περιφέρεια.

Τι εργασίες έχουν γίνει

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό του έργου Γιάννη Τσομπανίδη, έχει ολοκληρωθεί η στατική αποκατάσταση της θεμελίωσης και του υπογείου και βρίσκεται σε εξέλιξη η στατική αποκατάσταση των υπολοίπων ορόφων. Επίσης έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του υδροφόρου ορίζοντα με την κατασκευή εξωτερικού δικτύου αποστράγγισης, έχουν αποκατασταθεί οι ασυνέχειες του φέροντος οργανισμού με συρραφή με λιθοσώματα και πλήρωση των ρωγμών με ενέματα και έχουν ενισχυθεί οι φέρουσες τοιχοποιίες του υπογείου, με σύνθετα συστήματα ινοπλισμένων πολυμερών - υαλοπλεγμάτων - σε ανόργανη μήτρα (IAM).

Παράλληλα, στο έργο έχει εγκατασταθεί και ο υπεύθυνος των εργασιών συντήρησης των διατηρητέων στοιχείων διακόσμου. «Έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της ύπαρξης ζωγραφικού διακόσμου και η καταγραφή της κατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων (λίθινων, κεραμικών, γύψινων, ξύλινων και μεταλλικών), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρησή τους», ανέφερε ο ίδιος.

Το έργο

Το έργο π/υ 4.800.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΠ Ιόνια Νησιά «2014-2020» (χρηματοδότηση από Κοινοτικούς Πόρους σε ποσοστό 80% και από Εθνικούς Πόρους σε ποσοστό 20%) και συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που περνούν ως «γέφυρα» στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Αντικείμενό του είναι η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήµατος της Villa Rossa, που χωροθετείται σε οικόπεδο συνολικού εµβαδού 5426,70 τ.µ. και αποτελείται από την κύρια κατοικία της Villa Rossa, το κτίσµα των παλαιών στάβλων, το οκταγωνικό περίπτερο, το µικρό βοηθητικό κτίσµα παλαιάς δεξαµενής και τον υπαίθριο χώρο του συγκροτήµατος. Τα παραπάνω κτίρια έχουν χαρακτηριστεί, µε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισµού, ως ιστορικά διατηρητέα µνηµεία. Με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποδοθεί για πολιτιστική χρήση.

Η εταιρεία πάντως που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Villa Rossa έχει μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια τέτοια έργα που αφορούν σε διατηρητέα κτήρια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το θέατρο Απόλλων Ερμούπολης, το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, τα Μουσεία Ιωαννίνων, Θήβας, Δελφών το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α.

ΦΩΤΟ@ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.