«Καμπανάκι» για την αύξηση κρουσμάτων βίας στην Κέρκυρα
Ευρεία σύσκεψη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με σκοπό τη λήψη πρωτοβουλιών που να συμβάλλουν στην πρόληψη του φαινομένου, στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στο Σαρόκο
ΚΕΡΚΥΡΑ. «Καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ ανηλίκων στην Κέρκυρα έκρουσαν οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, με σκοπό τη λήψη πρωτοβουλιών που να συμβάλλουν κυρίαρχα στην πρόληψη του φαινομένου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, στον απόηχο των πρωτόγνωρων γεγονότων που σημειώθηκαν μια εβδομάδα πριν, μεταξύ ανήλικων μαθητών στην πλατεία Σαρόκο, προκαλώντας τεράστιο σοκ στην τοπική κοινωνία.
«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η βία έχει αρχίσει και γίνεται ένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής και έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Έχει μεγάλο εύρος ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται εντός της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα έχει και μεγάλο εύρος ως προς τις ηλικιακές ομάδες. Ως Πανεπιστήμιο θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να συμβάλλουν κυρίαρχα στην πρόληψη του φαινομένου, της βίας σε όλες τις μορφές (διαδικτυακός εκφοβισμός, φυσική βία, διαπροσωπική ενδοοικογενειακή, να δούμε τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης», ανέφερε ο κ. Φλώρος
Έπεσε το ηλικιακό όριο
Όπως τονίστηκε, τα περιστατικά βίας οποιασδήποτε μορφής έχουν αυξηθεί στο νομό, ιδίως μετά την πανδημία, με ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι πλέον έχει χαμηλώσει σημαντικά το ηλικιακό όριο των παιδιών που εμπλέκονται, καθώς κρούσματα καταγράφονται ακόμη και μεταξύ μαθητών δημοτικού.
Μάλιστα όπως επισήμανε η εκπρόσωπος του ΚΕΔΑΣΥ Ελένη Μαλαχά, η Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διάγνωση μαθησιακών αναγκών, τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται κυρίως με ζητήματα συμπεριφοράς, αρκετά από τα οποία έχουν να κάνουν με ψυχιατρικά ζητήματα και με παιδιά που εκφράζονται στο σχολείο με βία. Όπως διευκρίνισε τα παιδιά αυτά δεν αποδοκιμάζονται, αλλά δημιουργούνται ομάδες γύρω τους που έχουν τους οπαδούς τους, επισημαίνοντας ότι πλέον στα περιστατικά εμπλέκονται και κορίτσια.
Το πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, είναι πολυπαραγοντικό και σχετίζεται μεταξύ άλλων με την ανεξέλεγκτη υπερέκθεση στο διαδίκτυο, τη συναισθηματική παραμέληση, τα στερεότυπα έμφυλης βίας, την έλλειψη της παρουσίας γονέων λόγω εργασίας, τον εγκλεισμό της πανδημίας αλλά και την έλλειψη οριοθέτησης, η οποία οδηγεί στην ασυδοσία.
Το «κλειδί» , όπως τονίστηκε από όλους. είναι η έγκαιρη πρόληψη και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση μέσα από διάφορες δράσεις εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και τη διαχείριση μέσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
1.000 αιτήσεις
Οι ανάγκες πάντως είναι ιδιαίτερα αυξημένες , καθώς όπως είπε η κ. Μαλαχά, τα περιστατικά στο ΚΕΔΑΣΥ κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζονται. Μάλιστα ενώ η δομή ξεκίνησε με τρεις διαγνωστικές ομάδες, τώρα είναι εφτά και οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 1.000.
Οι συμμετέχοντας τόνισαν την αναγκαιότητα στο να δοθούν στα παιδιά διέξοδοι μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και συμφώνησαν στην συνεργασία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για την ενίσχυση των υποδομών και δη των αθλητικών, οι οποίες λείπουν από το νησί.
Ψυχολόγοι και μέντορες
Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, οι μαθητές θα πρέπει να σπάνε τη σιωπή τους, όταν γίνονται αποδέκτες βίαιων συμπεριφορών και να μιλούν ανοιχτά. Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει διορίσει 3.000 ψυχολόγους στα σχολεία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ομάδες ψυχολόγων – κοινωνικών λειτουργούν που υποστηρίζουν τα διδακτήρια. «Έχουμε επίσης σχολεία που έχουμε μόνιμους ψυχολόγους. Σε όλες πλέον τις δομές της δευτεροβάθμιας υπάρχει ο μέντορας - εκπαιδευτικός και ο συντονιστής - εκπαιδευτικός, δυο θεσμοί που είναι τα πρώτα βήματα για τα παιδιά που βιώνουν είτε βία είτε εκφοβισμό. Επίσης είναι πάρα πολλοί φορείς που τρέχουν τις Σχολές Γονέων», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η ΠΔΕ διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με σκοπό την καταπολέμηση της βίας.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Κοτζιάλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Γιαννούλης, οι Αντιπρυτάνεις Η. Γιαρένης, Κ. Καμπάση, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κέρκυρας Κ. Παυλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΙΝ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Αγγελόπουλος, η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Μ. Μάνδυλα-Κουσουνή, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, του Σωματείου Ψυχολόγων , του ΚΕΔΑΣΥ, του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, την Επιτροπής Ισότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπως και ο Συνήγορος του Φοιτητή.