Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην ITB του Βερολίνου

ITB
11 Μαρτίου 2024 / 15:13

Κοινός παρονομαστής των συναντήσεων εργασίας ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για να βελτιωθούν οι δείκτες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκπροσωπήθηκε στην ΙΤΒ του Βερολίνου (5-7/3), στο περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από τον Αντιδήμαρχο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπύρο Χαλικιόπουλο.

Η ΙΤΒ είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, με εκπροσώπηση εκατοντάδων προορισμών από όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η παρουσία τόσο των εδραιωμένων, όσο και των αναδυόμενων προορισμών, είναι ουσιαστικά υποχρεωτική, όχι μόνο για την προβολή τους, αλλά και για την συμμετοχή τους σε ένα γεγονός που επηρεάζει -αν όχι καθορίζει- τις εξελίξεις στην τουριστική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι διαχειριστές των προορισμών έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους και να δεχθούν ανατροφοδότηση από την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαλικιόπουλος είχε μία σειρά συναντήσεων εργασίας με μεγάλους και σημαντικούς δρώντες της γερμανικής και διεθνούς τουριστικής αγοράς, όπως η FVW Medien, η Jet2, η Outdoorsactive κ.ά. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και με ελληνικούς ομίλους και φορείς, ενώ έγιναν επαφές και με την αλβανική αντιπροσωπεία.

Τα μηνύματα σχετικά με την κίνηση των κρατήσεων είναι ανάμικτα, με τη γερμανική αγορά να παρουσιάζει μειωμένους ρυθμούς, λόγω των συνθηκών της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα δημιουργεί την πεποίθηση ότι η τελική τουριστική κίνηση από τη Γερμανία θα είναι για μια ακόμη φορά ικανοποιητική.

Κοινός παρονομαστής όλων των συναντήσεων εργασίας ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού ρεύματος, καθώς και τα στοιχεία της ταυτότητας προορισμού της Κέρκυρας που από την πλευρά του Δήμου πρέπει να αναδειχθούν προκειμένου να προκύψει η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και να βελτιωθούν οι δείκτες βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις υπαίθριες δραστηριότητες και την πολιτισμική κληρονομιά της Κέρκυρας, και γενικότερα στις θεματικές εμπειρίες, για τις οποίες ο Δήμος είχε ετοιμάσει σχετικό υλικό, και ανέπτυξε τη στρατηγική του.

Εκ μέρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Γ. Τρεπεκλή προσωπικά, για τη φιλοξενία στο περίπτερο της ΠΙΝ και την εξαιρετική συνεργασία. Η βούληση για σύμπραξη όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού –αλλά και του ιδιωτικού τομέα- είναι δεδομένη σε επίπεδο προθέσεων, μένει όμως να μετουσιωθεί σε πράξη, άμεσα και με συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προβολή, πραγματική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και βελτίωση των οικονομικών οφελών για επιχειρηματίες και εργαζομένους.