Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΙ δηλώσεις των βουλευτών Κέρκυρας για τη Ημέρα της Γυναίκας

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
08 Μαρτίου 2024 / 10:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι τρεις βουλευτές του νησιού δημοσιοποίησαν τα μηνύματά τους για την Ημέρα της Γυναίκας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Το  μήνυμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Αυλωνίτη:

Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φέτος είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, με γενναιότητα και αυταπάρνηση.

  • Στη Μαρία Καρυστιανού, στη Μαρία Θεοδωρή και σε όλες τις μανάδες, κόρες, συντρόφους και συγγενείς των θυμάτων και στις επιζήσασες του εγκλήματος των Τεμπών, που σηκώνουν στους ώμους τους το χρέος της χώρας για Δικαιοσύνη, αλήθεια και διαφάνεια και παλεύουν με αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής για το Κράτος Δικαίου.
  • Σε εκείνες που μάχονται σήμερα στους δρόμους της διεκδίκησης για τη δημόσια παιδεία, για το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση για εκείνες, για τα παιδιά τους και για τις μελλοντικές γενιές. Που δεν έσκυψαν το κεφάλι στην Συνταγματική εκτροπή και επιμένουν γενναία να εναντιώνονται στην μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα.
  • Στις γυναίκες της Παλαιστίνης που υφίστανται ακραία, απάνθρωπη βία, που αγωνιούν και μάχονται για εκείνες και τα παιδιά τους και αγωνίζονται για ειρήνη και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Στις γυναίκες της εργασίας, της αγροτιάς και του μόχθου που δίνουν καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας, φροντίζοντας οικογένειες, αναθρέφοντας τη νέα γενιά, προσφέροντας από το υστέρημά τους στους δικούς τους ανθρώπους.
  • Στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας που ακόμη δεν καταφέραμε ως κοινωνία να προστατέψουμε και να θωρακίσουμε και στις γυναίκες θύματα της ακραίας φτώχειας που αγωνίζονται για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα.
  • Στις μανάδες, τις γιαγιάδες, τις κόρες και τις συντρόφους μας που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στον πολύπλευρο ρόλο τους στην σύγχρονη κοινωνία, έναντια σε στερεότυπα καλά ριζωμένα, ενάντια σε ανισότητες και διακρίσεις.

Αφιερωμένη σε όλες αυτές τις γυναίκες της ζωής μας και της κοινωνίας, η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας ως μικρή υπενθύμιση ότι η μάχη για μια καλύτερη κοινωνία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ο αγώνας συνεχίζεται και αποτελεί καθημερινή υποχρέωση και καθήκον όλων μας.

Το μήνυμα του βουλευτή της ΝΔ Στ. Γκίκα:

«Η Ημέρα της Γυναίκας μας δίνει την ξεχωριστή ευκαιρία να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι γυναίκες στη ζωή μας και στην κοινωνία γενικότερα. Είναι μια Ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην υποστήριξη της ισότητας των φύλων και στην αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην τέχνη, στην πολιτική, στην οικονομία.

Σύζυγοι, σύντροφοι, μητέρες, εργαζόμενες.  Στους πολλαπλούς ρόλους που έχουν οι γυναίκες διαχρονικά, έχει σημασία να αφουγκραζόμαστε τις φωνές τους, να αναγνωρίζουμε τις εμπειρίες τους και να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στις ανάγκες τους.

Είναι όμως και μια ευκαιρία να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να μάχονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους, την ισότητα και την αξιοπρέπειά τους. Να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα έχει τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με τους άνδρες.

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την Ημέρα ως κίνητρο για να δράσουμε υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών, της προστασίας της μητρότητας, του δικαιώματος στην εργασία, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο και την προσφορά των γυναικών στις κοινωνίες των ανθρώπων

Το μήνυμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημ. Μπιάγκη:

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα. Στη γυναίκα που δυστυχώς δεν χαρίστηκε κανένα αυτονόητο δικαίωμα. Τα δικαιώματά της κατακτήθηκαν με αγώνες και πολλές φορές με μεγάλες θυσίες.

Στις σημερινές συνθήκες, με τις συνεχόμενες αλλαγές σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, επιβάλλεται η ουσιαστική χειραφέτηση των γυναικών, κυρίως στις συνειδήσεις μας. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στις γυναίκες ισότητα σ’ όλο τον δημόσιο βίο, σπάζοντας στερεότυπα, κατεστημένα και παρωχημένες αντιλήψεις. Τότε, η 8η Μαρτίου δεν θα είναι μία απλή επέτειος τιμής και αναγνώρισης, αλλά μία ημερομηνία σταθμός για την εξέλιξη της ίδιας της ανθρωπότητας.

Σήμερα, που οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφουν πολύ υψηλά στατιστικά αύξησης βίας εναντίον των γυναικών, επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα. Μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης, μιας από τις πιο φρικιαστικές, επίμονες και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πενήντα γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονούνται κάθε εβδομάδα.

Οφείλουμε ως πολιτεία και ευνομούμενη κοινωνία να πάρουμε μια σταθερή και ξεκάθαρη θέση, προωθώντας συντεταγμένα τα δικαιώματα των γυναικών και τις ίσες ευκαιρίες, δίνοντας επιτέλους τέλος στον βιασμό και στη σεξουαλική κακοποίηση κάθε είδους. Ο στιγματισμός, οι παρανοήσεις, ο περιορισμένος αριθμός καταγγελιών και η κακή εφαρμογή των νόμων διαιωνίζουν απλώς την ατιμωρησία. Ας επιδείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους υπέρμαχους και στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το «ευχαριστώ» είναι πολύ λίγο για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη μας στο γυναικείο φύλλο, στη μάνα, την αδερφή, τη σύζυγο, τη σύντροφο, την εργαζόμενη. Η σημερινή μέρα είναι μία ακόμη ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθιά μας εκτίμηση και τον σεβασμό μας στη γυναίκα που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που διανύουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο.