Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές του Δημοτικού Αγίου Μάρκου έφτιαξαν βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό (photos+video)

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
06 Μαρτίου 2024 / 10:32
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η ευαισθητοποίηση που προέκυψε από το πρόγραμμα οδήγησε τους μαθητές να σταματήσουν να εμπλέκονται σε περιπτώσεις bullying και να αναπτύξουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τους συμμαθητές τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού μπαίνουν οι 19 μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρκου. Με ένα βίντεο που δημιούργησαν, επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο φιλικής και ασφαλούς σχολικής κοινότητας, στην οποία δεν έχουν θέση φαινόμενα bullying.

Το βίντεο με τίτλο «Stop bullying, Πολύχρωμα παιδιά» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και παράλληλα οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης εντός του σχολείου αλλά και σε άλλα διδακτήρια της περιοχής για το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Όπως μάλιστα αναφέρει στην «Ε» η δασκάλα τους Αθήνα Μπανδέλη, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα υπήρξε μια θετική αλλαγή στη συμπεριφορά των ίδιων των μαθητών της, οι οποίοι μάλιστα έχουν επενδύσει σημαντική προσπάθεια για να αποτρέψουν το bullying και να βελτιώσουν τη συνολική τους συμπεριφορά.

«Η ευαισθητοποίηση που προέκυψε από το πρόγραμμα οδήγησε τους μαθητές να σταματήσουν να εμπλέκονται σε περιπτώσεις bullying και να αναπτύξουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και σεβασμού προς τους συμμαθητές τους. Ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο φιλική και ασφαλή σχολική κοινότητα», επισήμανε η κ. Μπανδέλη.

Με αφορμή μάλιστα την 6η Μαρτίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, καλούν παιδιά που υπόκεινται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, να σπάσουν τη σιωπή τους και να βγουν μπροστά.

Το βίντεο

Το σύντομο βιντεάκι που αναδεικνύει τον σχολικό εκφοβισμό και τους τρόπους αντιμετώπισής του, περιγράφει τη ζωή ενός μαθητή που εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Ο μικρός μαθητής δέχεται πειράγματα και προσβολές καθ’ όλη την παραμονή του στο σχολικό περιβάλλον, γεννώντας του συναισθήματα θλίψης, στεναχώριας και απομόνωσης.

Στο τέλος ο μικρός μαθητής δεν αντέχει άλλο, σπάει τη σιωπή του, και μιλάει ανοιχτά για τον εκφοβισμό που δέχεται στη δασκάλα του. Τα πολύχρωμα παιδιά ανοίγουν μετά την αγκαλιά τους και τον υποδέχονται με χαρά στην ομάδα τους.

Τα μηνύματα των μαθητών

Όπως τόνισαν στην «Ε» οι 19 μικροί πρωταγωνιστές, το σύνθημα είναι ένα: «Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε». «Δημιουργήσαμε το βίντεο για να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον και στόχος μας είναι να αλλάξουμε συμπεριφορές. Είναι πολύ σημαντικό να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, να έχουμε αξίες στη ζωή μας και ίσα δικαιώματα. Το βίντεο δεν είναι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Λέμε όχι στη βία», ανέφεραν στην «Ε» οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού.

Δράσεις σήμερα από νηπιαγωγεία

Στο πλαίσιο πάντως της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, θα λάβουν σήμερα δράσεις κατά της σχολικής βίας από μαθητές νηπιαγωγείων του νομού, οι οποίοι στις 11 το πρωί θα σπάσουν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Σκοπός της δράσης υπό τον τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ. και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΝΔΕΛΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.