Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη φάση αδειών και μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου η επένδυση στο Castello Bibelli

CASTELLO BIBELLI
05 Μαρτίου 2024 / 09:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι εργασίες για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια περίπου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη φάση των απαιτούμενων  αδειοδοτήσεων και μελετών βρίσκεται το περίφημο project για την αξιοποίηση του θρυλικού Castello Bibelli, το οποίο μετά τις απαιτούμενες εργασίες θα ανοίξει τις πύλες του ως πεντάστερο boutique hotel.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Fais Group, Τηλέμαχος Στυλιανός πρόκειται για μια σημαντική επένδυση  που γίνεται στην Κέρκυρα, με σκοπό η αναπαλαίωση του θρυλικού, σημαντικής αρχιτεκτονικής, κτιρίου να δημιουργήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο αντάξιο του μύθου που το περιβάλλει. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση των αδειών και των μελετών για την αποκατάσταση του κάστρου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα το έχουμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτοψίες στο ιστορικό ακίνητο γίνονται κατά καιρούς και μάλιστα μια ακόμη προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Επενδυτικό σχήμα

Την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της Κέρκυρας που μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ σε επενδυτικό σχήμα έναντι 4.111.505 ευρώ, έχει αναλάβει η κοινή εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.», που δημιούργησαν ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις (του ομίλου Fais Group)και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Bluehouse.

Το project περιλαμβάνει την αναβίωση και μετατροπή του Πύργου σε μία boutique μονάδα υψηλών προδιαγραφών που θα περιλαμβάνει και έναν περιορισμένο αριθμό κατοικιών εντός της έκτασης των 77 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου του Castello Bibelli, προβλέπεται η υποχρέωση των επενδυτών να αποκαταστήσουν το διατηρητέο κτίριο που έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι.

Το κτίριο, μετά από κατάλληλες εργασίες εκσυγχρονισμού, θα λειτουργήσει ως boutique hotel 5 αστέρων, εναρμονισμένο με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου. Ειδικότερα με την αναπαλαίωση του κτίσματος θα δημιουργηθούν 17 πολυτελείς σουίτες με δικό τους λουτρό και χώρο καθιστικού (9 στο ισόγειο και 8 στον όροφο και στους δύο πύργους), δυναμικότητας 51 κλινών.

Ταυτόχρονα προτείνεται η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου όπου αυτό είναι δυνατό, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής, επισκέψιμων περιπάτων και υπαίθρων καφέ - εστιατορίων. Τα τρία κτίσματα που βρίσκονται βόρεια του Castello θα γίνουν υποστηρικτικοί χώροι του ξενοδοχείου με βοηθητικές και συμπληρωματικές ως προς αυτό χρήσεις όπως, χώροι εστίασης και αναψυχής και χώρος θεραπείας αναζωογόνησης, καθώς και τα απαιτούμενα συνοδά έργα υποδομών.

Επιπλέον, στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες, δυναμικότητας 135 ατόμων. Παράλληλα, προβλέπονται υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και στάθμευσης, λοιποί κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και τα απαιτούμενα συνοδά έργα υποδομών.

Ωστόσο καθότι πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, η υπόθεση των αδειοδοτήσεων είναι χρονοβόρα. Μάλιστα μόλις τον περασμένο Απρίλιο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού στο Castello Bibelli.

Τέσσερα χρόνια

Εφόσον τελικά ολοκληρωθεί ο κύκλος των απαιτούμενων αδειών και μελετών, οι εργασίες για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια περίπου, ενώ το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση και σε μια από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες αλλά και ομορφότερες περιοχές της Κέρκυρας, καθώς περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, όμορφες παραλίες, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και βραβευμένα εστιατόρια.

ΦΩΤΟ@ΤΑΙΠΕΔ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.