Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη για παραθεριστικό – τουριστικό χωριό στο Castello Bibelli

Castello Bibelli
08 Απριλίου 2023 / 13:34

Θα μετατραπεί σε boutique hotel 5 αστέρων με 17 πολυτελείς σουίτες δυναμικότητας 51 κλινών

ΑΘΗΝΑ. Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία παραθεριστικού – τουριστικού χωριού στο Castello Bibelli από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Το θέμα «Έγκριση ή μη της Πολεοδομικής Μελέτης για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου «Castello Bibelli (Mibelli)» στη Δ.Κ. Κάτω Κορακιάνας, Δ.Ε. Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας, εισήχθη στην συνεδρίαση του οργάνου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων για την παροχή γνώμης.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Περιοχής Τουρισμού - Αναψυχής (ξενοδοχείο) και περιοχής παραθεριστικού - τουριστικού χωριού, συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων. Την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της Κέρκυρας που μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ σε επενδυτικό σχήμα έναντι 4.111.505 ευρώ, αναλαμβάνει η κοινή εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.», που δημιούργησαν ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Bluehouse.


Φωτορεαλιστική άποψη του αίθριου του ξενοδοχείου 

Boutique hotel

Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου του Castello Bibelli, προβλέπεται η υποχρέωση των επενδυτών να αποκαταστήσουν το διατηρητέο κτίριο που έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι.

Το κτίριο, μετά από κατάλληλες εργασίες εκσυγχρονισμού, θα λειτουργήσει ως boutique hotel 5 αστέρων, εναρμονισμένο με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου. Ειδικότερα με την αναπαλαίωση του κτίσματος θα δημιουργηθούν 17 πολυτελείς σουίτες με δικό τους λουτρό και χώρο καθιστικού (9 στο ισόγειο και 8 στον όροφο και στους δύο πύργους), δυναμικότητας 51 κλινών.

Ταυτόχρονα προτείνεται η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου όπου αυτό είναι δυνατό, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής, επισκέψιμων περιπάτων και υπαίθρων καφέ - εστιατορίων. Τα τρία κτίσματα που βρίσκονται βόρεια του Castello θα γίνουν υποστηρικτικοί χώροι του ξενοδοχείου με βοηθητικές και συμπληρωματικές ως προς αυτό χρήσεις όπως, χώροι εστίασης και αναψυχής και χώρος θεραπείας αναζωογόνησης, καθώς και τα απαιτούμενα συνοδά έργα υποδομών.

Στον περιβάλλοντα χώρου του ξενοδοχείου, θα δημιουργηθεί ένα υδάτινο στοιχείο - κολυμβητική δεξαμενή, η οποία θα εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, μέσω των υλικών και της μορφής της.

Παραθεριστικό τουριστικό χωριό

Επιπλέον, στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες, δυναμικότητας 135 ατόμων. Παράλληλα, προβλέπονται υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και στάθμευσης, λοιποί κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και τα απαιτούμενα συνοδά έργα υποδομών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 48 μήνες περίπου, ενώ το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Η ιστορική διαδρομή του Castello Bibelli

Σύμφωνα με την παράδοση, στην θέση αυτή προϋπήρχε Μεσαιωνικός Πύργος που διασώθηκε ερειπωμένος μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με διάφορα άλλα κτίρια υποστηρικτικών λειτουργιών όπως, στάβλοι, αποθήκες, καταλύματα υπηρετικού προσωπικού κ.α. Το κτίσιμο του Castello και του Castellino πραγματοποιήθηκε από τον Ναύαρχο Μπιμπέλλι και κράτησε δέκα χρόνια. Μετά το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία, ενώ το Castello Bibelli, καθώς και η κτηματική περιουσία περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια, μέχρι το 1958, έμεινε αχρησιμοποίητο. Το 1958 μισθώθηκε από επιχειρηματία ξενοδόχο, ο οποίος το διαμόρφωσε σε πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «Castello Bibelli».

Το 1981 περιέρχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ και έκτοτε έμεινε αναξιοποίητο, με εξαίρεση τμήμα του ακινήτου που παραχωρήθηκε το 1992 από το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Η παραχώρηση αφορά στα κτίρια, το «Castelleto» και το «Castellino», καθώς και 6 στρέμματα περιβάλλοντος χώρου. Το κτίριο του «Castellino» χρησιμοποιείται από την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι σήμερα.

Το 2009 χαρακτηρίζεται ως μνημείο το κτιριακό συγκρότημα εντός του κτήματος «Mibelli» και συγκεκριμένα τα κτίρια, «CastelΙο Mibelli», «Castellino» καθώς και τρία βοηθητικά κτίρια (δύο διώροφα και ένα ισόγειο.

Το 2013, το «Castello Bibelli» μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ενώ το 2017 εγκρίνεται στην περιοχή του Ακινήτου, το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) «Castello Bibelli (Mibelli)» .

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ