Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποφασισμένη η Βόρεια Κέρκυρα να «διώξει» την νέα κεραία κινητής τηλεφωνίας

Βόρεια Κέρκυρα
01 Μαρτίου 2024 / 10:01
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει σε ένδικα μέσα και δυναμικές κινητοποιήσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποφασισμένοι να απομακρύνουν την κεραία κινητής τηλεφωνίας που κατασκευάστηκε στις Λιθερές Αχαράβης είναι οι κοινωνικοί φορείς και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας. Σε συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αγωνιστεί με κάθε δυνατό τρόπο για να αποτρέψει τη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο έχει ενοικιασθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια από την εταιρεία και η εγκατάσταση διαθέτει σειρά εγκρίσεων από κρατικές υπηρεσίες.

Οι συνέπειες

Ωστόσο όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους οι κάτοικοι, το τοπικό συμβούλιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή. Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων τόνισαν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει. 

Πρώτα και κύρια εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υγεία των περιοίκων από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τις συνέπειες που ενδέχεται αυτή να προκαλεί στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ήτοι μαθητές, ασθενείς κ.α. Η κεραία κατασκευάστηκε μέσα στα λίγα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε κατοικημένη περιοχή και κοντά στο σχολείο, πιθανότατα μάλιστα να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.  

Παράλληλα εστίασαν στην περιβαλλοντική και αισθητική ρύπανση σε μία περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. 'Ολοι συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα σημείο περιζήτητο, το οποίο μάλιστα μαγνητίζει για την μοναδική θέα του. Η ύπαρξη της κεραίας θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της αξίας της περιουσίας των κατοίκων από την επόμενη κιόλας μέρα.

Ανυποχώρητοι  

Ο Γιώργος Μαχειμάρης σημείωσε, ότι πριν από 1,5 περίπου χρόνο είχε προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου προκειμένου να του εξηγήσει πως η ζημία από την εγκατάσταση της κεραίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόσοδό του από τα μισθώματα. Τότε ο Δήμαρχος είχε εκτιμήσει ότι είχαν έρθει σε συμφωνία, ωστόσο ο σχεδιασμός της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας προχώρησε κανονικά.

Μεταξύ των δράσεων που ανέφερε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, είναι η αναζήτηση μετρήσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από φορείς όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή τον «Δημόκριτο», χρήση ένδικων μέσων, ασφαλιστικά μέτρα και τελικά δυναμικές κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Ο Γιώργος Μαχειμάρης υπενθύμισε ότι ανάλογες κεραίες έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της Βόρειας Κέρκυρας, ωστόσο είναι η ώρα να μπεί ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική και σε όποιες μελλοντικές βλέψεις υπάρξουν. 

Ερήμην της τοπικής κοινωνίας

Η κεραία που έχει κατασκευστεί έχει ύψος 24 περίπου μέτρα, στη θέση Λιθερές της Αχαράβης. Χωρίς να ληφθεί υπόψη το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου πριν από δύο περίπου χρόνια, η εγκατάσταση έχει λάβει εγκρίσεις από τους εξής φορείς:

 - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

- Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας

- Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

- Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας

- Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κέρκυρας

- Πολεοδομία

- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.