Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίθετη η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση του Α.Τ. Λευκίμμης

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
17 Φεβρουαρίου 2017 / 15:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το άρθρο 42 του ΠΔ υπ’ αριθμ. 7 «Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (ΦΕΚ Α 14/2017, 09.02.2017)

καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εκφράζει ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή της στη ρύθμιση αυτή, για τους παρακάτω λόγους:
1. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό των Ιονίων Νήσων, η Λευκίμμη έχει καταταχθεί σε οικιστικό πόλο 3ου επιπέδου (αμέσως μετά την Πόλη της Κέρκυρας), απ’ όπου προκύπτει η απαραίτητη ενίσχυση με σειρά Υπηρεσιών και κοινωνικού εξοπλισμού, ώστε να λειτουργήσει ως κέντρο μιας ανοιχτής πόλης. Επομένως, η κατάργηση του Α.Τ. Λευκίμμης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχύοντα σχεδιασμό και αποτελεί καταστρατήγηση αυτού από την ίδια την Πολιτεία, που πρώτη αυτή πρέπει να τον σέβεται και να τον εφαρμόζει.
2. Το Α.Τ. Λευκίμμης έχει μια μακρόχρονη και ιστορική παρουσία στον χώρο, έχοντας συμβάλλει στην εμπέδωση του -απαραίτητου για την ανάπτυξη της περιοχής- αισθήματος ασφάλειας. Με δεδομένη την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει η παρουσία και λειτουργία του Α.Τ., έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην περιοχή τραπεζικά καταστήματα, αλυσίδες υπεραγορών (super markets) και άλλες ανάλογου μεγέθους δραστηριότητες, οι οποίες, με την κατάργηση που επιχειρείται, πιθανόν να αναθεωρήσουν την παρουσία τους στον χώρο, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση και στην απασχόληση της περιοχής.
3. Καταλυτικές, επίσης, θα είναι οι επιπτώσεις και στον τουρισμό. Ειδικά ο τουριστικός προορισμός του Κάβου συγκεντρώνει περί τους 10.000 νεαρούς 17 έως 25 χρόνων και απαιτεί ιδιαίτερη προστασία και αστυνόμευση, αφού, μαζί με την Αγία Νάπα (Κύπρος), το Φαληράκι (Ρόδος) και την Χερσόνησο (Ηράκλειο), αποτελούν τα τέσσερα σημεία της μεσογειακής λεκάνης με την εντονότερη παραβατικότητα. Η επιδιωκόμενη τουριστική ανάπτυξη και η αύξηση του τουριστικού προϊόντος βασίζονται στην ασφάλεια την οποία παρέχει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, σε αντίθεση με το αβέβαιο περιβάλλον των γειτόνων ανταγωνιστών. Επομένως, η κατάργηση του Α.Τ. Λευκίμμης θα ζημιώσει καθοριστικά την περιοχή, περιορίζοντας το αίσθημα ασφάλειας με επακόλουθο τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων ουσιαστικά αφήνει την περιοχή ακάλυπτη από προστασία.
Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την άμεση τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 42 του ΠΔ, καθώς θεωρούμε ότι λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί επιβάλλουν την παραμονή και λειτουργία του Α.Τ. Λευκίμμης.