Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΤΕΕ Κέρκυρας: Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας δηλώσεων Κτηματολογίου

Κτηματολόγιο
01 Φεβρουαρίου 2024 / 14:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων του κτηματολογίου ζητά το ΤΕΕ Κέρκυρας από τον πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς επίσης τους βουλευτές και του Δημάρχους του νησιού.

Αξιότιμοι Κύριοι

Ως γνωστό η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ξεκίνησε τις 13/11/2023 με ημερομηνία λήξης της προθεσμίας τις 13/02/2024.

Μέχρι σήμερα η προσέλευση των κατόχων εμπράγματων δικαιωμάτων είναι  περιορισμένη. Οι λόγοι, στους οποίους οφείλεται  αυτό, είναι οι κάτωθι:

- Αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα

- Δυσλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των εν λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων

- Οι καιρικές συνθήκες κατά διάρκεια αυτών των χειμερινών  μηνών  δεν ευνοούν εργασίες καθαρισμού αγροτεμαχίων και τοπογράφησης αυτών

- Στο χρονικό διάστημα αυτό υπήρξαν οι γιορτές των Χριστουγέννων με τις αργίες τους, όπου δυσκόλεψαν περαιτέρω όλα τα παραπάνω.

- Οι αυξημένες οικονομικές (φορολογικές) υποχρεώσεις των πολιτών το διάστημα αυτό που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τους επέτρεψαν να φανούν συνεπείς.

- Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικούν εκτός Κέρκυρας, ιδίως στην Αθήνα, και η μετάβαση τους στο νησί είναι δύσκολη τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν  τα παραπάνω.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, δε, ο πολυκερματισμός της γης και η  πολυ-ιδιοκτησία που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά αλλά και, πολλές φορές, η έλλειψη τίτλων  ιδιοκτησίας και η χρησικτησία που απαιτεί την ύπαρξη τοπογραφικού  διαγράμματος και την εμπλοκή νομικών για την συμπλήρωση των σχετικών ένορκων βεβαιώσεων. Ακόμα και αν ο αριθμός των δικαιωμάτων είναι αυτός που έχει προεκτιμηθεί, (θεωρούμε πως είναι πολύ περισσότερα), αν αυτά κατανεμηθούν ανά ημέρα τότε ο αριθμός των δηλώσεων θα έπρεπε να είναι γύρω στις 3.600 δηλώσεις ιδιοκτησίας ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένων εορτών και αργιών, γεγονός αδύνατον.

Για τους παραπάνω εύλογους λόγους, σας καλούμε να δώσετε την απαραίτητη παράταση για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να  διευκολύνει τους υπόχρεους και να οδηγήσει στην ορθή και ποιοτική υλοποίηση του έργου της Κτηματογράφησης στο νησί . 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κ. Μεταλληνός

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός