Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι είχε προταθεί για την ανακατασκευή της πρόσοψης του Δημοτικού Θεάτρου και του περιβάλλοντα χώρου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
31 Ιανουαρίου 2024 / 09:48
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η «Ε» παρουσιάζει την πρόταση των Ζερεφού- Τέσσα που απέσπασε το α΄ βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον θετικό επαναπροσδιορισμό του Δημοτικού Θεάτρου στη συλλογική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, στην οποία δεν υπήρξε ποτέ καθολικά αποδεκτό, οραματίστηκε η αρχιτεκτονική πρόταση των Ζερεφού - Τέσσα και συνεργατών, η οποία και κέρδισε το 2011 το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την «Ανάπλαση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της προ της εισόδου του Πλατείας».

Η συγκεκριμένη προσπάθεια μάλιστα συμπεριλήφθηκε το 2020 στον σχεδιασμό του Δήμου Κ. Κέρκυρας για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, ως μια πρόταση που θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει υπόψιν του ο ανάδοχος που θα εκπονήσει  τη συνολική μελέτη (σύνταξη αρχιτεκτονικών, στατικών και ακουστικών  μελετών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και φωτισμού)για την ολική αναβάθμιση του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αυτή έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ωστόσο οι προθεσμίες είναι πλέον σφιχτές τόσο για την ανάδειξη του μελετητή (έως 31-05-2024) όσο και την ολοκλήρωση αυτής (31-12-2025), προκειμένου να μην χαθούν οι πιστώσεις ύψους 600.000 ευρώ. Μάλιστα την ανάθεση της συνολικής μελέτης διεκδικεί και το εν λόγω αρχιτεκτονικό γραφείο, ωστόσο μένει να φανεί αν θα απαιτηθεί να προηγηθεί νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μετά την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα.

Η πρόταση πάντως που έτυχε βράβευσης πριν 13 χρόνια έχει ως βασική επιδίωξη να δοθεί στο θέατρο η πολιτιστική και η κοινωνική σημασία που του αντιστοιχεί, με το «άνοιγμά» του προς τα έξω και τη γενικότερη λειτουργία του σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Ανάπλαση των όψεων

Ειδικότερα, όπως διατυπώνεται στην πρόταση των Ζερεφού-Τέσσα και συνεργατών, ένας από τους βασικούς στόχους της ανάπλασης των όψεων ήταν να γίνει μια άρτια κρίση γύρω από το ποια στοιχεία των όψεων ενδείκνυται να απομακρυνθούν και ποιά είναι προτιμότερο να παραμείνουν. Τα στοιχεία μάλιστα που επιλέχθηκε να παραμείνουν, έπρεπε να είναι αυτά που θα δώσουν συνοχή στο έργο και θα καθορίσουν την ιδέα της πρότασης.

Ειδικότερα για την κεντρική είσοδο του Θεάτρου (όψη επί της πλατείας Νομαρχίας προτείνεται η πλήρης απομάκρυνση της παλαιάς όψης και η αντικατάστασή της με μια νέα. Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, ο φέρων οργανισμός της νέας όψης θα είναι προϊόν σύμμικτης κατασκευής σκυροδέματος με χάλυβα και που θα χαρακτηρίζεται από μεγάλα ανοίγματα. Τα υπόλοιπα «διάφανα» στοιχεία που θα απαρτίζουν την όψη είναι τα υαλοπετάσματα αλουμινίου με ύαλο χαμηλής εκπομπής (low-e) και ο μεταλλικός σκελετός, ο οποίος θα φέρει ξύλινα σκίαστρα. Στο σχεδιασμό των σκιάστρων έχει ληφθεί υπόψη ο προσανατολισμός του κτιρίου, ούτως ώστε να επιτυγχάνονται ιδανικές συνθήκες φυσικού φωτισμού και σκίασης, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου. Παράλληλα, στα συμπαγή σημεία της νέας όψης τοποθετείται εξωτερική θερμομόνωση και μηχανική στήριξη με ράγες (ορθομαρμάρωση) για την τοποθέτηση πλακών πωρόλιθου ως τελική επιφάνεια.

Όψη επί της οδού Γ. Θεοτόκη

Εξίσου σημαντική με αυτήν της κύριας εισόδου του θεάτρου κρίνεται η όψη επί της οδού Θεοτόκη. Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, η λογική που ακολουθήθηκε κι εδώ είναι όμοια με αυτή της όψεως της κεντρικής εισόδου όσον αφορά στον εξωτερικό φλοιό. Πιο συγκεκριμένα, απομακρύνονται αρχικά όλα τα υλικά πλήρωσης μεταξύ των στοιχείων του φέροντα οργανισμού και στη θέση τους, τοποθετούνται κουφώματα αλουμίνιου, ενώ στους στύλους τοποθετούνται τα μεταλλικά πλαίσια, στα οποία στηρίζονται τα ξύλινα σκίαστρα.

Όπως επισημαίνεται στην αρχιτεκτονική πρόταση , με τις αλλαγές αυτές διασφαλίζεται ο φυσικός φωτισμός στα γραφεία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της χορωδίας που στην παρούσα φάση είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Επίσης, μεγαλώνει κατά 2.80 μέτρα καθ’ ύψος, η οροφή της αίθουσας της χορωδίας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ιδανική ηχητική με τη χρήση ηχοπαγίδων και ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών. Για τον ίδιο λόγο οι διαχωριστικοί τοίχοι μεταξύ των αιθουσών διαπλατύνονται κατά 20 εκατοστά με σκοπό την προσθήκη ηχομονωτικών πανέλων.

Όψεις επί των οδών Μαντζάρου και Σ. Δεσύλλα (πλάγιες όψεις)

Σε ό,τι αφορά τις δυο πλάγιες όψεις, επί των οδών Μαντζάρου και Δεσύλλα, προτείνονται μικρότερης κλίμακας αλλαγές σε σχέση με τις δυο προηγούμενες. Πιο συγκεκριμένα, απομακρύνεται η παλιά επένδυση μαρμάρου όπως και όλα τα άχρηστα προϊόντα σοβά. Στην ίδια θέση εφαρμόζεται μηχανική στήριξη με ράγες και αποστάτες για την ανάρτηση πλακών πωρόλιθου πάχους 2 εκατοστών, ενώ στα ενδιάμεσα σημεία των ραγών τοποθετείται θερμομόνωση που καλύπτεται από τις πλάκες πωρόλιθου. Ανάμεσα από τις πλάκες και την υφιστάμενη τοιχοποιία ενσωματώνονται σωληνώσεις, οι οποίες οδηγούν με τις κατάλληλες ρύσεις τα όμβρια ύδατα του δώματος στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Τέλος, οι καμάρες, εκτός από κάποιες εργασίες βασικής συντήρησης παραμένουν ως έχουν. Επιπροσθέτως, τοποθετούνται ανάμεσά τους γυάλινα υαλοπετάσματα που λειτουργούν επί της οδού Μαντζάρου ως βιτρίνες καταστημάτων και επί της οδού Σ. Δεσύλλα ως βιτρίνες του βιβλιοπωλείου, του καφέ, και του εκθεσιακού χώρου.

Προτάσεις διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη διαρρύθμιση των χώρων αφορούν μεταξύ άλλων τη μεγέθυνση της κεντρικής εισόδου του θεάτρου και του φουαγέ, την αναδιαμόρφωση του χώρου του βεστιαρίου και του σημείου πώλησης εισιτηρίων, το κλείσιμο με υαλοπετάσματα των στοών στις οδούς Μαντζάρου και Σ. Δεσύλλα, τη χρήση των εσωτερικών χώρων της στοάς επί της οδού Μαντζάρου για καταστήματα και της οδού Σ. Δεσύλλα για χώρο εκθέσεων και βιβλιοπωλείο, την απομάκρυνση του χώρου παραστάσεων 100 θέσεων και στη θέση του προστίθεται καφέ με θέα στην πλατεία, την προσθήκη υπαίθριου χώρου με πέργκολα στο επίπεδο που επικοινωνεί άμεσα με το φουαγιέ και το καφέ του ορόφου.

Ανάπλαση της πλατείας

Όπως επισημαίνεται στην αρχιτεκτονική πρόταση, η ανάπλαση της πλατείας είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχή ένταξη του Δημοτικού Θεάτρου στη λειτουργία της πόλης αλλά και την καλύτερη ανάδειξή του, όπως και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, γιατί θα εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση, μια που μεγάλο μέρος των αυτοκινήτων θα οδεύει κατ’ ευθείαν προς αυτό. Η λογική που ακολουθήθηκε για το σχεδιασμό της πλατείας στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη των δύο σημαντικών δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται σε δυο από τις πλευρές της όπως επίσης και στη δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου συνάθροισης και ανοιχτών εκδηλώσεων. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός προβλέπει: Διευθέτηση της κυκλοφορίας και προσθήκη των ραμπών που οδηγούν στο υπόγειο γκαράζ. Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, θέσεις για στάθμευση ποδηλάτων, δενδροφύτευση στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μαντζάρου, σιντριβάνια με πίδακες στο κέντρο της πλατείας, κατασκευή παρτεριών με περιμετρικά καθίσματα, αναδιαμόρφωση της εισόδου της Νομαρχίας με σκοπό τη δημιουργία περισσότερου ελεύθερου χώρου που θα αντιστοιχεί στην πλατεία, τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής με αναδιπλούμενα συνθετικά υφάσματα στέγασης για την προστασία του εξωτερικού χώρου παραστάσεων από τις καιρικές συνθήκες κ.α.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Τέλος, στο σύνολο των προτεινόμενων επεμβάσεων εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου, μελετήθηκε και η βιοκλιματική συμπεριφορά του, με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για κλιματισμό και εξαερισμό. Προτείνεται η χρήση ενεργητικών συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστοιχιών, ώστε να εξασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής κατανάλωσης για τον εξωτερικό φωτισμό του θεάτρου και της πλατείας.

ΦΩΤΟ@CHRISTESSAS.COM, Οι φωτογραφίες είναι από τη μελέτη των Ζερεφού - Τέσσα

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.