Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μπιάγκη για τις διαδικασίες ανάθεσης έργων από ην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
24 Ιανουαρίου 2024 / 13:38

Με ερώτηση προς τον Υπ. Εθνικής Άμυνας επαναφέρει το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜ. ΜΠΙΑΓΚΗΣ): Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, επαναφέρει το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες ανάθεσης έργων από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ), που θέτει υπό αμφισβήτηση, τόσο τα κριτήρια επιλογής ανάθεσης εργασιών σε ιδιώτες, όσο και εν γένει το καθεστώς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών. Μία κατάσταση που προκαλεί εύλογη ανησυχία ως προς το επίπεδο χρηστής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και εν γένει διασφάλισης των συμφερόντων των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Μπιάγκης, θέτει καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη σκανδαλώδη διαδικασία ανάθεσης έργου συντήρησης αεροσκαφών τύπου C-130 από την ΕΑΒ προς συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία και καλεί την κυβέρνηση να προβεί επιτέλους στη θέσπιση ενός τεκμηριωμένου και αδιάβλητου συστήματος λήψης απόφασης για την επιλογή των έργων και τον τρόπο που ανατίθενται αυτά από την ΕΑΒ σε ιδιώτες και εν για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, υπό τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της λογοδοσίας και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με την υπ’ αριθμ. 6745/281/29.07.2022 Ερώτηση και ΑΚΕ του Κινήματός μας, αναδείξαμε το θέμα της απευθείας ανάθεσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) στην εταιρεία AMS AERO της εργοστασιακής συντήρησης τεσσάρων (4) αεροσκαφών (Α/Φ) C-130Β/Η της Πολεμικής Αεροπορίας μας με προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου της τον Ιούνιο 2024, με ολοκλήρωση συντήρησης ενός Α/Φ ανά 7μηνο. Στην υπόψη ερώτηση, θίξαμε ότι η AMS AERO, ως εταιρεία, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοποίηση εργασιών, ούτε σχετική εμπειρία, για εργοστασιακή συντήρηση των Α/Φ C-130B/H κατά AS9110. Επομένως, η AMS AERO δεν είναι πιστοποιημένη εταιρεία και δεν δύναται να αναλάβει πλήρως τη συντήρηση των Α/Φ C-130 Β/Η που της αναθέτει η ΕΑΒ.

Στη σχετική απάντησή της επί της προαναφερθείσας ερώτησης (υπ’ αριθμ. 0100-22-08-127/18.8.2022 έγγραφο της εταιρείας), η ΕΑΒ σημείωσε ότι η εταιρεία AMS AERO πληροί όλες τις προϋποθέσεις προς ανάληψη του έργου και διαθέτει όλα τα σχετικά πιστοποιητικά για υποστήριξη – συντήρηση μεταφορικών Α/Φ C-130 και, λόγω του επείγοντος, έπρεπε να προβεί σε απευθείας ανάθεση του έργου.

Στη συνέχεια, όμως, η ΕΑΒ προέβη στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη συντήρηση τεσσάρων (4) Α/Φ C-130.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, και ενώ έχει γίνει η απευθείας ανάθεση, η διοίκηση της ΕΑΒ συζητά τον αποκλεισμό της υπόψη εταιρείας από τον διαγωνισμό, μετά:

•        Την υποβολή, την 1η Ιουνίου 2023, της έκθεσης της Επιτροπής Αξιολόγησης των φακέλων για την «επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών συντήρησης τεσσάρων Α/Φ C-130 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ» και την εισήγησή της, ως εξής: «Κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Προέδρου της, εισηγείται ότι η συμμετέχουσα εταιρεία Aerospace Management and Support (AMS Aero) δεν πληροί όλους τους όρους, τα άρθρα και τις προϋποθέσεις της Διακήρυξης του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού και η προσφορά της δεν γίνεται αποδεκτή και απορρίπτεται, αποκλειόμενη από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησης».

•        Την εισήγηση, στις 30 Ιουνίου 2023, της Διεύθυνσης Συμβάσεων της ΕΑΒ αναφορικά με την «απόρριψη της προσφοράς της AMS Aero».

Ως εκ των ανωτέρω, επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις μας αναφορικά με την έλλειψη σχεδιασμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες ανάθεσης έργων από την ΕΑΒ. Η παραπάνω έλλειψη θέτει υπό αμφισβήτηση, τόσο τα κριτήρια επιλογής ανάθεσης εργασιών σε ιδιώτες όσο και εν γένει το καθεστώς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, και προκαλεί εύλογη ανησυχία ως προς το επίπεδο χρηστής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και εν γένει διασφάλισης των συμφερόντων των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εταιρεία που ήδη έχει αναλάβει την απευθείας ανάθεση του έργου συντήρησης των Α/Φ C-130 αποκλείστηκε από τον υπόψη διαγωνισμό επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Δεδομένου ότι, μετά την παρέλευση πλέον του ενάμιση έτους από την ανάληψη από την AMS AERO του έργου συντήρησης των τεσσάρων (4) Α/Φ C-130, έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση μόνο ενός Α/Φ.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό η ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό της ΕΑΒ, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να συμβάλει υπό βελτιωμένες προϋποθέσεις στη διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκτώντας τον πρώτο ρόλο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στην ΕΑΒ (Ανάπτυξης και Οικονομικών).

Δεδομένου ότι, 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., το πρόβλημα της εξαιρετικά μειωμένης διαθεσιμότητας των Α/Φ C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει άλυτο και η εργοστασιακή συντήρηση των υπόψη Α/Φ στην ΕΑΒ υπολείπεται σημαντικά του αναμενόμενου.

Δεδομένου ότι, εκτρέποντας έργο εργοστασιακής συντήρησης Α/Φ C-130 εκτός ΕΑΒ δημιουργούνται προϋποθέσεις απαξίωσης της εταιρίας, αλλά και διαφάνειας στη συντήρηση των εν λόγω Α/Φ.

Δεδομένου ότι, η συνεργασία, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, πρέπει να αποφασίζεται με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, τη χρηστής διοίκησης και της λογοδοσίας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1.         Αληθεύουν τα δημοσιεύματα και οι σχετικές πληροφορίες όσον αφορά στον αποκλεισμό της εταιρείας AMS AERO;

2.         Αφού η εταιρεία AMS AERO δεν πληροί τους όρους, τα άρθρα και τις προϋποθέσεις της Διακήρυξης του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού, που η ΕΑΒ συνέταξε, και η προσφορά της δεν γίνεται αποδεκτή και απορρίπτεται, με ποιο κριτήριο η ΕΑΒ είχε αναθέσει απευθείας στην προαναφερθείσα εταιρεία την υποστήριξη των Α/Φ C-130B/H της Πολεμικής Αεροπορίας;

3.         Η απευθείας ανάθεση μίας τέτοιας σύμβασης με προφανή ζημιά για την ΕΑΒ σε μια εταιρία με τα οικονομικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά της AMS AERO, όταν μάλιστα δεν πληροί τους απαιτούμενους όρους και τις προϋποθέσεις, θα ελεγχθεί από εσάς και ενδεχομένως από τη δικαιοσύνη;

4.         Ποιοι είναι οι λόγοι που η ΕΑΒ καθυστερεί την παράδοση των υπόψη Α/Φ C-130 στην Πολεμική Αεροπορία; Τι προτίθεστε να πράξετε για να βελτιωθεί η μεταφορική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων;

5.         Προτίθεστε να θέσετε αδιάβλητα κριτήρια και κανόνες στη διαδικασία λήψης απόφασης για την επιλογή των έργων και τον τρόπο που ανατίθενται αυτά από την ΕΑΒ σε ιδιώτες και εν γένει για τον τρόπο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπό τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της λογοδοσίας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον;

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ