Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του μνημείου του Μάντζαρου στο Κοιμητήριο Γαρίτσας

ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
19 Ιανουαρίου 2024 / 12:50

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ευάγγελο Κάλλο (1861-1931) και ήταν ήδη έτοιμο στις αρχές του 1890, χρονιά εορτασμού των πενηντάχρονων της Παλαιάς Φιλαρμονικής

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει  ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του μνημείου του Εθνικού Μουσουργού μας, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, στο κοιμητήριο της Γαρίτσας.  

Η μελέτη του έργου ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου χρόνου, οι εργασίες άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου 2023 με τη υπογραφή της σύμβασης και στις 18/1/ του τρέχοντος έτους, έγινε η παραλαβή του έργου.  

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο δημιουργήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Κερκυραίων το 1889. Συνεπώς, ο καθαρισμός και η ανάδειξη του μνημείου του Νικόλαου Μάντζαρου αποτελεί αυτονόητη και από καιρό οφειλόμενη υποχρέωση στο πρόσωπο του μουσουργού μας και σε όσα αυτός προσέφερε.

Το κόστος της όλης παρέμβασης ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Παλαιά Φιλαρμονική, της οποίας ως γνωστόν ο Μάντζαρος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι τον θάνατό του (1872). Το επίπονο και καθόλα εξειδικευμένο έργο του καθαρισμού ανέλαβε η συντηρήτρια Ζαΐρα - Αλεξανδρα   Παπαδάτου.

Ευχαριστούμε θερμότατα την κ. Διαμαντώ Ρηγάκου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, για την υποστήριξη της παραπάνω δράσης σε όλα τα στάδιά της.

Μερικά ιστορικά στοιχεία για το μνημείο του Νικόλαου Μάντζαρου:

Στις αρχές του 1889 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων αποφάσισε, μετά από πρόταση του συμβούλου Λεωνίδα Βλάχου (1847-1921) να κατασκευάσει «μεγαλοπρεπές μνημείον» με την προτομή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μαντζαρου στο νεκροταφείο της πόλης, αφού μέχρι τότε τα λείψανα του συνθέτη βρίσκονταν σε έναν απλό τάφο. Ο Λεωνίδας Βλάχος, πέρα από διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου «Καποδίστριας», ανάμεσα σε πολλά άλλα ήταν το 1881 μέλος του επιτροπής για την έκδοση των έργων του Νικόλαου Μάντζαρου και τον Νοέμβριο του 1890 υπήρξε επ'ολίγον ο πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης τότε Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» (η οποία τίμησε με την ονομασία της τον συνθέτη δεκαοκτώ έτη μετά την εκδημία του).

Το μνημείο πράγματι φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ευάγγελο Κάλλο (1861-1931) και ήταν ήδη έτοιμο στις αρχές του 1890, χρονιά εορτασμού των πενηντάχρονων της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Η ανακομιδή των οστών του Μάντζαρου, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές αναβολές στις 19.4/1.5.1898, γεγονός που πρόσφερε την αφορμή στον ποιητή Γεράσιμο Μαρκορά να συγγράψει για την περίσταση το ποίημα με τίτλο «Σειούνται τα κόκκαλα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο γλύπτης Ευάγγελος Κάλλος τον Απρίλιο του 1890 δώρισε στη Φιλαρμονική το γύψινο πρόπλασμα της προαναφερθείσας προτομής του Μάντζαρου, το οποίο στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα πενηντάχρονα της Παλαιάς Φιλαρμονικής (Αύγουστος 1890) στέφθηκε με δάφνες. Για το γεγονός αυτό ο Γεράσιμος Μαρκοράς συνέγραψε το ποίημα «Το δαφνοστεφάνωμα της προτομής του Νικόλαου Χ. Μάντσαρου στην πεντηκονταετηρίδα της Φιλαρμονικής Εταιρίας» και ο αρχιμουσικός της μπάντας της, Ezzio Sassoli, συνέθεσε ειδικό εμβατήριο. Η προτομή και το εμβατήριο εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Μουσικής του Παλαιάς Φιλαρμονικής.

ΦΩΤΟ@ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ