Κτηματολόγιο: «Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον μετά τις γιορτές για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων
Για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει δοθεί παράταση με την καταληκτική προθεσμία να εκπνέει στις 13 Φεβρουαρίου
ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυξημένη όχι όμως ικανοποιητική είναι η προσέλευση των πολιτών της Κέρκυρας στο Γραφείο Κτηματογράφησης στις Αλυκές, για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.
Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αρχίσει σταδιακά να «ζεσταίνεται» μετά τις γιορτές, ενόψει και της καταληκτικής προθεσμίας που λήγει για την περιοχή μας στις 13 Φεβρουαρίου. Για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει δοθεί παράταση, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν ανοιχτές εκκρεμότητες θα πρέπει άμεσα να τις τακτοποιήσουν, προχωρώντας τάχιστα στη δήλωση της περιουσίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Κέρκυρας και Θεσπρωτίας αποτελούν τις τελευταίες περιοχές της χώρας που κτηματογραφούνται, καθώς στις υπόλοιπες ΠΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση (συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση, ανάρτηση, λειτουργία επιτροπών εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης) ή λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο.
Τρίμηνη προθεσμία
Η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε για τον νομό Κέρκυρας στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο η συμμετοχή το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένη, παρότι η διαδικασία αυτή αφορά το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καθώς με εξαίρεση την πόλη της Κέρκυρας και τα περίχωρα αυτής, ο υπόλοιπος νομός δεν έχει κτηματογραφηθεί, συμπεριλαμβανομένων των Διαποντίων Νήσων και των Παξών.
Όπως τόνισε στην «Ε» ο υπεύθυνος της αναδόχου κοινοπραξίας «ΓΕΩΚΑΤΑΓΡΑΦΗ» που έχει αναλάβει το έργο της κτηματογράφησης στην ΠΕ Κέρκυρας Βασίλης Τσίγκας, η διαδικασία είναι απλή, ωστόσο όσοι χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθυνθούν στο προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης που λειτουργεί στις Αλυκές.
«Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται καθημερινά και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες. Ωστόσο η προσέλευση δεν είναι ακόμη ικανοποιητική. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν έτοιμα όλα τα δικαιολογητικά, βλέπουμε όμως και άλλους που τους λείπουν. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις με κληρονομικά δικαιώματα, όπου απαιτούνται πολλά έγγραφα για να θεμελιώσουν δικαίωμα», ανέφερε ο κ. Τσίγκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα συνηθέστερα προβλήματα που απαντώνται αφορούν σε ελλείψεις τίτλων ιδιοκτησίας και στον γεωγραφικό εντοπισμό εγκαταλελειμμένων γεωτεμαχίων.
Στους μηχανικούς
Αρκετοί μάλιστα ανατρέχουν στη βοήθεια μηχανικών για τον γεωγραφικό εντοπισμό τους και την αποτύπωσή τους στο χώρο, προκειμένου να αποφύγουν μετέπειτα προβλήματα, όπως τόνισε στην «Ε», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός. «Ο κόσμος έρχεται για βοήθεια σε εμάς κυρίως για να εντοπίσουν τη γεωγραφική θέση του ακινήτου τους. Παράλληλα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και θα προχωρήσουν με χρησικτησίες», ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με έμπειρους δικηγόρους της Κέρκυρας όσοι δεν έχουν συμβόλαια για να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο, μπορούν να δηλώσουν το δικαίωμά τους, προσκομίζοντας κάθε δυνατό νόμιμο έγγραφο για την κτήση του , όπως συμβολαιογραφικές πράξεις, ένορκες βεβαιώσεις κ.α.
Στις Αλυκές και στη Λευκίμμη
Η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων γίνεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης στις Αλυκές Ποταμού, ενώ οι κάτοικοι της νότιας Κέρκυρας μπορούν να απευθύνονται σε αντίστοιχο Γραφείο που λειτουργεί εντός του δημαρχείου στη Λευκίμμη.
Αντίστοιχοι χώροι αναμένονταν να λειτουργήσουν στη Βόρεια Κέρκυρα και στους Παξούς για την αποφυγή ταλαιπωρίας των κατοίκων, ωστόσο η καθυστέρηση στην εύρεση χώρων από τους Δήμους , έχει πάει πίσω τον προγραμματισμό.
Εναλλακτικά, η αίτηση μπορεί να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά, μέσω του ktimatologio.gov.gr και της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
ΦΩΤΟ@pixabay