Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Απόβαση» 22 Κινέζων φοιτητών στην Κέρκυρα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
16 Ιανουαρίου 2024 / 09:35

Στο πλαίσιο προγράμματος εξοικείωσης με τον ελληνικό πολιτισμό που εκπονεί το Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Τμήματος Ιστορίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα καταφθάνει την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, πολυμελής αποστολή Κινέζων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σιτσουάν (Sichuan). Οι 22 φοιτητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξοικείωσης με τον ελληνικό πολιτισμό που εκπονείται με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα αποτελεί το επιστέγασμα συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου που διευθύνει ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου, του Πανεπιστημίου του Σιτσουάν και του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο Αθηνών.

Σκοπός είναι να μυηθούν οι Κινέζοι φοιτητές στον ελληνικό πολιτισμό και στην ιστορία με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της αρχαιότητας αλλά και της νεώτερης ιστορίας. Η κινεζική φοιτητική αποστολή θα πατήσει ελληνικό έδαφος στις 21 Ιανουαρίου, ξεκινώντας την επαφή της με τα εμβληματικά μουσεία και ιστορικά τοπόσημα της αθηναϊκής πρωτεύουσας πριν αναχωρήσει για την Κέρκυρα, ενώ θα επισκεφθεί επίσης και τα Ιωάννινα.

Ξεναγήσεις και μαθήματα

Κατά την εννιαήμερη παραμονή της (αναχώρηση στις 4 Φεβρουαρίου) στο νησί των Φαιάκων, οι φοιτητές θα επισκεφθούν τα μουσεία, τον αρχαιολογικό χώρο του Μον Ρεπό, τους διασωθέντες αρχαίους ναούς, το παλαιό και το νέο Φρούριο και άλλα σημαντικά μνημεία. «Κατά την επίσκεψή τους στην Κέρκυρα θα πραγματοποιήσουν ξεναγήσεις σε σημαντικά μνημεία του νησιού αλλά και θα παρακολουθήσουν μαθήματα πάνω σε ζητήματα ελληνικού πολιτισμού αλλά και ιατρικής στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ευσταθίου.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023 με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου, το οποίο διευθύνει ο κ. Ευσταθίου και υποστηρίζεται επίσης από τους συνεργάτες του, Πολυξένη Στρόλογκα και Κωνσταντίνο Στέφου. Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα το Εργαστήριο επισκέφθηκε η διευθύντρια του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο Αθηνών, Καθηγήτρια Tamar Hodos μαζί με την Δρ. Lita Gregory-Tzortzopoulou για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Ευσταθίου, είναι μια προσπάθεια που ενισχύει την εξωστρέφεια του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρά το γεγονός ότι για να φτάσουμε στο σήμερα υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες, κατάφεραν να ξεπεραστούν, με το χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την έλευση των Κινέζων φοιτητών. «Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Έγινε η πρώτη επαφή και αφού συμφωνήσαμε ότι μπορεί να γίνει το πρόγραμμα, μπήκαμε στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών», δήλωσε.

Επιλογή

Μάλιστα η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες, αφού χρειάστηκε να γίνει επιλογή των συμμετεχόντων φοιτητών με συνεντεύξεις, μέσω zoom. Συνολικά δηλαδή κατατέθηκαν 50 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φοιτητές. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο του Σιτσουάν είναι ένα δημόσιο ερευνητικό Πανεπιστήμιο και ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας.

ΦΩΤΟ: Ο καθηγητής Θανάσης Ευσταθίου με τη διευθύντρια του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο Αθηνών, Καθηγήτρια Tamar Hodos και την Δρ. Lita Gregory-Tzortzopoulou/ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ