Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο πρόγραμμα κινητικότητας μέσω Erasmus+ για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

ERASMUS
11 Ιανουαρίου 2024 / 09:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη βραχυχρόνια κινητικότητα σε ΑΕΙ του εξωτερικού

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ποδαρικό» με νέες δράσεις για τους φοιτητές του έκανε το 2024 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό ίδρυμα χρηματοδοτεί μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Εrasmus+ τη βραχυχρόνια κινητικότητα για σπουδές στο εξωτερικό.

H διάρκεια της κινητικότητας εν αντιθέσει με το κλασσικό πρόγραμμα που αφορά σε εξάμηνο, περιορίζεται από  5 – 30 ημέρες διευκολύνοντας έτσι όσους φοιτητές θέλουν να μεταβούν σε ΑΕΙ του εξωτερικού αλλά δυσκολεύονται να φύγουν για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Η υποβολή των αιτήσεων στις Γραμματείες των Τμημάτων ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και  μέχρι  εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής τους από την αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίαση της Συνέλευσης του εκάστοτε τμήματος  και, αφού ολοκληρωθεί η έγκριση αυτών από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του Γραφείου Erasmus με την προθεσμία υποβολής των οριστικών (ηλεκτρονικών) αιτήσεων, όσων έχουν επιλεγεί.

Δι –ιδρυματικές συμφωνίες

 Όπως τόνισε στην «Ε» η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Κατερίνα Καμπάση οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 50 και δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ίδια τα προγράμματα κινητικότητας για σπουδές Erasmus + έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους φοιτητές  και για το λόγο αυτό η συμμετοχή είναι και μεγάλη. Τα προγράμματα αυτά, όπως είπε, εκπονούνται βάσει δι-ιδρυματικών συμφωνιών που έχει υπογράψει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ΑΕΙ του εξωτερικού. Έτσι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν μέρος των σπουδών τους σε ΑΕΙ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, των Βαλκανικών χωρών κ.α.

Πολλά τα οφέλη

Σύμφωνα με την κ. Καμπάση τα οφέλη που αποκομίζουν οι φοιτητές είναι πολλά, καθώς πέρα από το ότι έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων χωρών , σημαντική είναι η αλληλεπίδραση που υπάρχει με φοιτητές και καθηγητές ιδρυμάτων του εξωτερικού.

«Δεν είναι μόνο ότι επισκέπτονται μόνο μια χώρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση με φοιτητές που σπουδάζουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο σε άλλα κράτη και ενημερώνονται για τις τάσεις εκπαίδευσης στο εξωτερικό», επισήμανε η κ. Καμπάση. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των νέων δράσεων που εκπονούνται στο Πανεπιστήμιο, εγκαινιάστηκε εντός του 2023 η διεθνής κινητικότητα Erasmous +  για τους διδάσκοντες, δίνοντας την ευκαιρία σε καθηγητές του ιδρύματος να μεταβούν σε ΑΕΙ της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, δράση που αναμένεται να επεκταθεί και για τους φοιτητές.

Βραχυχρόνια κινητικότητα

Η νέα δράση της βραχυχρόνιας κινητικότητας θα εκπονηθεί το εαρινό εξάμηνο και συγκεκριμένα κατά το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου – 30 Ιουνίου. Οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος, θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσα στην περίοδο αυτή το μέγιστο έως 30 ημέρες.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι το ποσό επιχορήγησης που λαμβάνει ο φοιτητής που μετακινείται για σπουδές θεωρείται ως συμβολή στο συνολικό κόστος της κινητικότητας και δεν καλύπτει το συνολικό κόστος των εξόδων μετακίνησης. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι φοιτητές δεν υποβάλλονται σε καταβολή διδάκτρων στο ίδρυμα υποδοχής.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.