Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μόλις τέσσερις νέες θέσεις για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ προβλέπονται στο ακαδημαϊκό ίδρυμα για το 2024
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το ζήτημα των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό και δη σε διοικητικό και τεχνικό, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διδασκαλίας να καλύπτονται και από συμβασιούχους, ενώ λόγω της υποστελέχωσης του διοικητικού προσωπικού σημειώνονται αναγκαστικά καθυστερήσεις σε διοικητικές διαδικασίες. Μολονότι το Υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν την εκπνοή του 2023, εξέδωσε την απόφαση της κατανομής 360 θέσεων για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, ωστόσο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προβλέπονται μόλις τέσσερις θέσεις για τη φετινή χρονιά. Επί της ουσίας ωστόσο καλύπτεται μόνο η μια, αφού οι υπόλοιπες θα καλύψουν αφυπηρετήσεις τριών μελών ΔΕΠ του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, αν και φέτος οι συνολικές θέσεις για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ στα 24 ΑΕΙ είναι περισσότερες, ωστόσο το 40% αυτών προορίζεται για τις Ιατρικές Σχολές. Αποτέλεσμα είναι η πίτα για τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα που δεν έχουν αντίστοιχες Σχολές να είναι περιορισμένη, παρά τις αυξημένες ανάγκες.
«Δεν υπάρχουν μαθήματα που δεν γίνονται λόγω της υποστελέχωσης σε διδακτικό προσωπικό, υπάρχει όμως μια επιβάρυνση που δημιουργείται στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα των καθηγητών. Οι μόνιμοι καθηγητές αναγκάζονται να καλύψουν με έξτρα ωράριο, το ωρολόγιο πρόγραμμα των Τμημάτων.
Παράλληλα οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους διδάσκοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα εργαστηριακά μαθήματα, εφόσον όλα τα γνωστικά αντικείμενα θεραπεύονταν από μόνιμους καθηγητές», τόνισε ο κ. Φλώρος.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται σε όλα τα Τμήματα του ιδρύματος. Για παράδειγμα στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό καλύπτονται εκ των έσω με ανάθεση παραπάνω ωρών στους υπηρετούντες καθηγητές.
Ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η συνέλευση του Τμήματος για την εξέταση υποψηφιότητας για τη διδασκαλία συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.
189 τα μέλη ΔΕΠ
Αυτή τη στιγμή τα διορισμένα μέλη ΔΕΠ σε όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στα τέσσερα νησιά ανέρχονται στα 189. Ωστόσο το ακαδημαϊκό ίδρυμα αξιοποιεί και έξι εντεταλμένους διδάσκοντες για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι θα ενισχυθούν από το εαρινό εξάμηνο με ακόμη 30, μέσω της δράσης για «απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού» που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ. Σημειωτέον ότι οι επιστήμονες αυτοί θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται ήδη στη θέση τους για τις ανάγκες διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου. Ωστόσο ο προγραμματισμός πήγε πίσω, διότι η πρόσκληση για την πρόσληψη προσωρινών διδασκόντων για το ακαδημαϊκό έτος 2023 εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μόλις στις 26/09/2023.
Στο «κόκκινο»
Παράλληλα, η διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου κρούει το «καμπανάκι» για τη σοβαρή υποστελέχωση που υπάρχει σε διοικητικούς υπαλλήλους και σε μέλη ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό), η οποία ξεπερνά ακόμη και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή η στελέχωση σε διοικητικούς υπαλλήλους βρίσκεται στο 40% των αναγκών του ιδρύματος, ενώ σημαντικά χαμηλότερη είναι στα μέλη ΕΤΕΠ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μόλις 10%. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ειδικό τεχνικό προσωπικό ιδίως στα Τμήματα που έχουν εργαστηριακό – τεχνολογικό προσανατολισμό. Παράλληλα το διοικητικό προσωπικό συρρικνώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων, χωρίς να δίνονται νέες θέσεις. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσω αποσπάσεων, στο πλαίσιο της κινητικότητας», διευκρίνισε ο Πρύτανης. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει το σοβαρό της υπόθεσης, σημείωσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια μόλις μια νέα θέση έχει ανοίξει στους διοικητικούς. Επανειλημμένως Τα σοβαρά αυτά προβλήματα έχουν επανειλημμένως επισημανθεί στο Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την εκτόνωση της κατάστασης για την καλύτερη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Μάλιστα η διοίκησή του ζητά και την απλούστευση των διαδικασιών ειδικά για τον διορισμό των μελών ΔΕΠ που καθυστερεί έως και 1,5 χρόνο, λόγω γραφειοκρατίας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ