Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ψηφιακή μετάβαση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ψηφιοποίηση
18 Δεκεμβρίου 2023 / 17:26

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Διεύθυνσης Μεταφορών και η πλατφόρμα ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων για 180 Υπηρεσίες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε βηματισμό ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω της υλοποίησης καινοτόμου πιλοτικού έργου, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η αρχή έγινε με την ψηφιοποίηση του Αρχείου της Διεύθυνσης Μεταφορών αλλά και με την πλατφόρμα ψηφιακής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων  για 180 Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες δεν θα απαιτείται στο μέλλον η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων, αφού θα μπορούν να διεκπεραιώσουν την υπόθεσή τους με απομακρυσμένη συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2021 και υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του OTE και των εταιρειών INITIA AE και SRC AE.

Ήδη η καινοτόμα δράση έχει παρουσιαστεί στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, ενώ σειρά πήρε σήμερα η Κέρκυρα, στο πλαίσιο σχετικής ενημερωτικής ημερίδας στην παλιά νομαρχία.

Όπως τόνισε η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, που ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρότρυνση από τις αναδυόμενες ανάγκες τόσο από τη λειτουργία της Περιφέρειας όσο και από την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ψηφιοποιήθηκαν 90.000 φάκελοι αδειών

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Υπηρεσίες Μεταφορών αποτελούν μια πληγή για την Περιφέρεια και μια ανεπαρκή σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. «Ήδη στο Τμήμα Μεταφορών, κυρίως στην Κέρκυρα, οι πολίτες έχουν μια κακή εμπειρία, διότι οι υποδομές και ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες», ανέφερε η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό ψηφιοποιήθηκαν 90.000 φάκελοι αδειών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών  της Διεύθυνσης Μεταφορών Κέρκυρας ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η παροχή, με ψηφιακό τρόπο, μιας σειράς Υπηρεσιών, οι οποίες μέχρι τώρα παρέχονται μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Μέσω της ψηφιοποίησης, δηλαδή δημιουργήθηκε ένα μοντέρνο και ασφαλές ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που αφορούν στις μεταφορές στην Περιφέρεια. Επίσης, μέσω του ψηφιακού αρχείου, είναι εφικτή η παροχή μεγάλου πλήθους ψηφιακών υπηρεσιών, που διευκολύνουν τους πολίτες και τους επαγγελματίες να εκτελέσουν διάφορες διαδικασίες online, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο χρόνος εξυπηρέτησης και για τις υπηρεσίες που παρέχονται με φυσική παρουσία θα μειωθεί στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται σήμερα, καθώς δεν θα απαιτείται αναζήτηση και ανάσυρση του φυσικού φακέλου.

Πλατφόρμα

Σε ό, τι αφορά το δεύτερο σκέλος του έργου, όπως τόνισε ο σύμβουλος της ICT INITIA Aφεντούλης Γαρδιάνος, η πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων  με τις 180 Υπηρεσίες είναι έτοιμη και  αναμένεται η ενεργοποίησή της, με βάση τις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια. «Μέσα σε αυτήν την πλατφόρμα υπάρχουν έτοιμα όλα τα έντυπα, οι φόρμες, και οι αιτήσεις. Έτσι θα μπορεί ο πολίτης να την επισκέπτεται και να κάνει τα αιτήματά του και να λαμβάνει τις απαντήσεις του ηλεκτρονικά», ανέφερε ο ίδιος.

Υποστελέχωση

Με δεδομένο πάντως ότι η Περιφέρεια πάσχει από σοβαρή υποστελέχωση, ζητούμενο ωστόσο παραμένει για το αν το υπάρχον προσωπικό θα μπορεί να διεκπεραιώνει τα αιτήματα που θα παραλαμβάνονται ηλεκτρονικά. Όπως τόνισε από την πλευρά του ο  Αντιπρόεδρος της INITIA Αλέξης Έιτκεν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του αριθμού των συναλλασσομένων μπροστά από τα γκισέ των Υπηρεσιών, δίνοντας τον χρόνο στους υπαλλήλους να ασχοληθούν με την διεκπεραίωση των ψηφιακών αιτήσεων.

«Ειδικά για τη Διεύθυνση Μεταφορών, κάναμε αυτοψία σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες κι εδώ στην Κέρκυρα, είδαμε τις συνθήκες εργασίες σήμερα. Πλέον για 90.000 ενεργούς φακέλους της ΠΕ Κέρκυρας θα μπορεί ο υπάλληλος μέσα σε λίγα λεπτά, να φέρνει  μπροστά του, στον υπολογιστή του με λέξεις – κλειδιά, τον φάκελο που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών», ανέφερε ο ίδιος.