Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Δεν αρκούν τρεις μήνες για την κτηματογράφηση της Κέρκυρας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
14 Δεκεμβρίου 2023 / 17:41

"Ο κ. Κυρανάκης δεν μας είπε για παράδειγμα ότι ακόμη εκκρεμούν αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για την κύρωση των δασικών χαρτών"

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλ. Αυλωνίτης). Καμία δέσμευση και πολλές υποσχέσεις από τον Υφυπουργό κ. Κυρανάκη, είναι η αποτίμηση της χθεσινής επίσκεψής του στην Κέρκυρα, με αντικείμενο την εσπευσμένη διαδικασία κτηματογράφησης των ιδιοκτησιών.


Ο κ. Κυρανάκης δεν μας είπε για παράδειγμα ότι ακόμη εκκρεμούν αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για την κύρωση των δασικών χαρτών.
Δεν μας είπε πως θα ανταποκριθούν εγκαίρως οι πολίτες στην Κέρκυρα και στα Ιόνια Νησιά, στην μόλις 3 μηνών προθεσμία που δίνει το κράτος για την κτηματογράφηση, με δεδομένο το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και δημιουργεί δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε αναδείξει πιεστικά μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και είχε προειδοποιήσει για το αλαλούμ που ακολούθησε με τους δασικούς χάρτες.
Δεν δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών και δεν μας είπε αν η Κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταβιβάσεις στην αγορά ακινήτων.

Δεν μας είπε πως ο πολίτης, εν μέσω ακραίας ακρίβειας και με δεδομένο τον μικρό και κατακερματισμένο κλήρο στα Ιόνια Νησιά, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές διευθετήσεις που απαιτούνται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σαφώς και είμαστε υπέρ ενός σύγχρονου Κτηματολογίου χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι μεγάλες καθυστερήσεις όμως της Κυβέρνησης και η αποδυνάμωση περιφερειακών γραφείων και δομών, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνοπτικές διαδικασίες που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους πολίτες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ