Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λέσχη Αυτοκινήτου Κέρκυρας – εκδήλωση για την δημιουργία Πολυχώρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
13 Δεκεμβρίου 2023 / 12:10

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/12 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Rox του Cook΄s Club στα Γουβιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Λέσχη Αυτοκινήτου Κέρκυρας, στα πλαίσια της προώθησης των ζητημάτων της οδικής ασφάλειας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πρότασης Δημιουργίας Πολυχώρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στην Κέρκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/12 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Rox του Cook's Club στα Γουβιά.

Στόχος της Λέσχης είναι να προβάλλει τα οφέλη της ύπαρξης μίας τέτοιας αθλητικής εγκατάστασης σε εκπαιδευτικό και αθλητικό επίπεδο, καθώς και τη συμβολή της στην τουριστική προβολή της Κέρκυρας.

Βάση της πρότασής μας είναι η κατασκευή πίστας kart σύγχρονων προδιαγραφών, σε συνδυασμό με αντίστοιχη χωμάτινη πίστα,  ικανό χώρο parking, ο οποίος θα χρησιμοποιείται και για σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και τέλος πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.

Η πρόταση όπως είναι αντιληπτό, δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και στους πολίτες, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Cook's Club και είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Η πρόταση Δημιουργίας Πολυχώρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού

Στην πρότασή τους αναφέρονται τα εξής: «Όπως ίσως γνωρίζετε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί το 2ο πιο δημοφιλές άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Σε ολόκληρο τον κόσμο πέρα από τους αγώνες σε  πίστες ή ράλλυ, οι εκδηλώσεις σχετικά με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα  αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια θεατές.

Η Λέσχη Αυτοκινήτου Κέρκυρας ιδρυθείσα το 2019, έχει θέσει ως στόχους την  προώθηση της οδικής ασφάλειας και την διεξαγωγή εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα το αυτοκίνητο με γνώμονα την παράλληλη τουριστική προβολή του νησιού  μας ως δωδεκάμηνου προορισμού.

Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση  προκειμένου να αξιοποιηθεί από όποιον φορέα έχει τη δυνατότητα.

Η πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού σε ένα οικόπεδο οποιουδήποτε από τους 3 δήμους, το οποίο βάσει του νόμου  πρέπει να βρίσκεται 3 χλμ μακριά από οικισμό, να είναι έκτασης από  50 έως 150 στρέμματα και να περιλαμβάνει τα εξής:

1. Πίστα καρτ (άσφαλτος) τουλάχιστον 1 χλμ μήκος και 8 πλάτος (με μελλοντική δυνατότητα επέκτασης) προκειμένου να φιλοξενεί και αυτοκίνητα.

2. Πίστα 4x4 και Supermotard επίσης 1 χλμ συνδεόμενη με την πίστα καρτ για  λόγους εξοικονόμησης χώρου.

3. Πάρκινγκ με άσφαλτο 4 στρέμματα προκειμένου ο χώρος του πάρκινγκ να  χρησιμοποιείται για επιπλέον στατικές εκδηλώσεις.

4. Μίνι πίστα 100 μέτρων με σήματα του ΚΟΚ για παιδάκια κάτω των 6 ετών στα  πρότυπα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

5. Καφετέρια με εσωτερικό και εξωτερικό χώρο δυναμικότητας τουλάχιστον 200  θέσεων με δυνατότητα χρήσης της ταράτσας κλπ.

6. Κτίριο στάθμευσης καρτ και οχημάτων εντός της πίστας (pits) περίπου 100x7  μέτρων.

7.Ιατρείο, χώρος αποδυτηρίων.

Οφέλη της πρότασής μας:

1. Μόνιμα έσοδα για τον δήμο (ή τον ιδιώτη) από α) χρήση των καρτ β) ενοικίαση του χώρου για εκδηλώσεις των λεσχών ή ανεξάρτητες, γ) προσέλευση τουριστών,  καθώς ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ διαδεδομένος στο εξωτερικό, δ)  έσοδα από τη λειτουργία της καφετέριας, ε) έσοδα από διαφημίσεις (πανό κλπ).

2. Χρήση του χώρου για διεξαγωγή μαθημάτων οδήγησης και κυρίως διεξαγωγής σεμιναρίων οδικής ασφάλειας.

3. Χώρος προπόνησης αθλητών των λεσχών.

4. Ένας ασφαλής χώρος δοκιμών για τους νεότερους και "ενθουσιώδεις" οδηγούς,  οι οποίοι αυτήν την στιγμή κάνουν δοκιμές στον δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο τους  εαυτούς τους και τους άλλους οδηγούς.

(Ειδικά ως προς αυτό η Λέσχη μας προωθεί και παροτρύνει τα μέλη της και όχι μόνο, να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πίστες,  όπως αυτή των Σερρών. Παρόλα αυτά λόγω της απόστασης ο παράγοντας  κόστος είναι ανασταλτικός)

Οφέλη προς την περιοχή:

1. Όπως είναι αντιληπτό ένας τέτοιος χώρος θα αποτελέσει ένα μόνιμο πόλο έλξης των κατοίκων της Κέρκυρας.

2. Η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου θα αποτελέσει μία βάση εκδηλώσεων και επίσημων αγώνων του πανελληνίου πρωταθλήματος. Επειδή το νησί μας είναι ευρέως γνωστό, είναι απολύτως βέβαιο  πως αρκετοί επισκέπτες με αφορμή μία εκδήλωση θα το συνδυάσουν με ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.

3. Επιπλέον αυτού και λόγω της εγγύτητας με την Ιταλία θα μπορούν να  πραγματοποιηθούν και διεθνείς εκδηλώσεις. (Μόνο στην Ιταλία τα clubs αυτοκινήτου είναι πάνω από 500)

4. Η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου θα αποτελεί μία μόνιμη και εντελώς ανέξοδη τουριστική προβολή της περιοχής, αλλά και της Κέρκυρας γενικότερα.

5. (Εάν ο χώρος αυτός δημιουργηθεί στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, (π.χ στον πρώην ΧΥΤΥ) η πολύ οικονομική διασύνδεση μέσω Λευκίμμης θα διευκολύνει εξαιρετικά την επισκεψιμότητά του. Αντίστοιχος χώρος ΧΥΤΥ υπάρχει και στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά θεωρούμε ότι πρόκειται για μία επένδυση που παρά το φαινομενικά ενδεχόμενο υψηλό κόστος (600 έως 800 χιλιάδες ευρώ σύμφωνα  με έρευνες μας) τα οφέλη της θα είναι πολλαπλασιαστικά και μόνιμα.»

Υ.Σ. Η Λέσχη Αυτοκινήτου Κέρκυρας δε διεκδικεί τη διαχείριση του χώρου. Η  πρότασή μας αποσκοπεί στη δημιουργία του από τον Δήμο ή κάποιον ιδιώτη  προκειμένου του κοινού καλού.

Κοντογεώργης Σπύρος, πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου Κέρκυρας

Πλατεία ηρώων κυπριακού αγώνα 19, Τηλ: 26610-48169, [email protected]