Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα προβλήματα του τοπικού Κτηματολογίου στη συνάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου με τον Κυρανάκη

ΣΥΣΚΕΨΗ
13 Δεκεμβρίου 2023 / 12:08

Αναγκαιότητα η κατά το δυνατόν συντομότερη συνένωση με τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) Το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κωνσταντίνος Κυρανάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανο Γκίκα, τον εκλεγέντα Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανο Πουλημένο, τον Πρόεδρο της «Κτηματολόγιο» κ. Στέλιο Σακαρέτσιο, την ΓΔ της «Κτηματολόγιο» κ. Ολυμπία Μαρκέλλου, την Δντρια κ. Δήμητρα Μπίθα και από ομάδα λοιπόν στελεχών του υπουργείου. 

 

Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου κ. Κώστας Γιαννακούρης, ο οποίος διατύπωσε την άποψη του και τις θέσεις των Συμβολαιογράφων. 

 

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Κυρανάκη, ήταν να αναδειχθούν οι «τομές» που επιφέρει ο Νόμος για το Κτηματολόγιο που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή. 

Μας ανέφερε ότι με το νέο νόμο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και καταργείται περιττή γραφειοκρατία, ενώ διευκολύνονται οι συναλλαγές. 

Από τη μεριά του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας (ΔΣΚ) ο Πρόεδρος κ. Κοντός και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου, επεσήμαναν τα προβλήματα του τοπικού κτηματολογίου, την αναγκαιότητα της κατά το δυνατόν συντομότερης συνένωσης με τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία, το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της κτηματογράφησης όλης της περιφερειακής μας ενότητας που διενεργείται αυτή την περίοδο, την ανάγκη η εργασία αυτή να γίνει με ορθό τρόπο δεδομένου ότι η εμπειρία της Κέρκυρας, μια 20ετία πριν στην αρχική κτηματογράφηση, υπήρξε τραυματική, καθώς και η ανάγκη ευρύτερης λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων (κατά 1 επιπλέον μέρα τουλάχιστον) έως και την οριστική συνένωση του με το υποθηκοφυλάκειο Κέρκυρας που πρέπει να πραγματοποιηθεί τάχιστα, ενώ επισημάνθηκε στον Υφυπουργό πόσο σημαντικό είναι για την πορεία των συναλλαγών το να βρεθεί μία λύση με τους συμβολαιογράφους οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν ακινητοποιηθεί όλες οι τρέχουσες μεταβιβάσεις στην αγορά ακινήτων. 

 

Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ταχύτατη μεταφορά του αρχείου του Επιλιμνίων στην Κέρκυρα τον Ιανουάριο και επίσης ταχύτατη ψηφιοποίηση όλου του αρχείου του, για απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό όλων των συναδέλφων 24 ώρες το 24ωρο. 

 

Ο Σύμβουλος κ. ΣΜ Παγκράτης, αναφέρθηκε: α) στην καθυστέρηση εγγραφής των πράξεων στο κτηματολογικό γραφείο (πρότεινε να θεσπιστεί χρονικό όριο στην εγγραφή πράξεων), β) στην καθυστέρηση διεκπεραίωσης πράξεων στο Υποθηκοφυλακείου Όρους, γ) στην θέσπιση υποχρεωτικής βεβαίωσης ελέγχου από τους δικηγόρους στα συμβόλαια (θέση της ολομέλειας) και δ) στην επιστροφή της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια (θέση της ολομέλειας). 

 

Ο Σύμβουλος κ. Αλ. Παπαδάτος αναφέρθηκε α) στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος της κτηματογράφησης και β) στο ότι 3 μήνες δεν είναι αρκετοί για να ολοκληρωθεί αυτή. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ στην δευτερολογία του ζήτησε την συνδρομή του κ. Κυρανάκη ώστε να απελευθερωθούν αμεσότατα οι ένορκες βεβαιώσεις των Δικηγόρων και για το Κτηματολόγιο, πράγμα που δεσμεύτηκε να ζητήσει από το ΥΠ.ΔΙΚ. επιτακτικά. 

 

Αναφορικά με την ενοποίηση όλων των Υποθηκοφυλακείων ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι η σχετική Υπ. Απόφαση εκδίδεται 17/01/2024, ενώ αναμένεται η υλοποίηση της ενοποίησης να έχει συντελεστεί ως το τέλος Ιουνίου του 2024.

 

Όσον αφορά την παράταση της προθεσμίας της διόρθωσης των πρώτων εγγραφών, αυτή παρατείνεται ως τις 30/11/2024, τόνισε όμως ότι θα είναι η τελευταία, δεδομένου ότι η κεντρική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει οριστικό Κτηματολόγιο όλη η χώρα το 2025. 

 

Στον Υφυπουργό, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, παρεδόθη από τον Πρόεδρο του ΔΣΚ το ψήφισμα της ΓΣ μας, με το οποίο δηλώνουμε την αντίθεση μας στο φορολογικό Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 7/12. 

 

Της συνάντησης με το Δικηγορικό Σύλλογο θα επακολουθήσει το απόγευμα εκδήλωση στην οποίαν ο κύριος Κυρανάκης θα αναλύσει τις πτυχές του νέου νόμου για το κτηματολόγιο ο οποίος ψηφίστηκε προχθές. 

 

Τέλος από τον ΔΣΚ ζητήθηκε να υπάρχει απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τον ίδιο, δεδομένου ότι τα κτηματολογικά ζητήματα για τον τόπο μας είναι ιδιαίτερα σοβαρά, αναμένεται δε το επόμενο χρονικό διάστημα να μας απασχολήσουν πάρα πολύ έντονα.

 

ΦΩΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ