ΚΚΕ Κέρκυρας για το κτηματολόγιο
"Το κτηματολόγιο αποτελεί εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν μετά το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών και του χαρακτήρα των εκτάσεων να διαμορφώσουν "καθαρό τοπίο" επενδύσεων, δηλαδή εκμετάλλευσης της γης, των δασών για το μεγάλο κεφάλαιο"
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ).To Κτηματολόγιο όσο και οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από τις βασικές απαιτήσεις του ΣΕΒ ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Αυτή την πολιτική που με φανατισμό υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πρόσφατα αποχωρήσαντες απ’ αυτόν, ΠΑΣΟΚ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Βασική επιδίωξη είναι να μπει στο στόχαστρο η γη και η χρήση της με απώτερο σκοπό να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η στρατηγική της πλήρους εμπορευματοποίηση της γης.
Η κτηματολόγηση είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο για το ΚΚΕ έχει σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται, τι εξυπηρετεί και τελικά αν λύνει ή δημιουργεί προβλήματα.
Το ΚΚΕ δεν αποτιμά το Κτηματολόγιο μόνο για τον χρήσιμο επιστημονικοτεχνικό του χαρακτήρα αλλά κυρίως με βάση τις επιπτώσεις που θα έχει στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και στο πως θα αξιοποιηθεί από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, που συναντιούνται στο στρατηγικό στόχο της μετατροπής της γης σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων.
Το κτηματολόγιο αποτελεί εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν μετά το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών και του χαρακτήρα των εκτάσεων να διαμορφώσουν "καθαρό τοπίο" επενδύσεων, δηλαδή εκμετάλλευσης της γης, των δασών για το μεγάλο κεφάλαιο.
Βασικοί στόχοι του χωροταξικού σχεδιασμού, της πολιτικής γης και των δασών, των αστικών κομμάτων, είναι η διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, μαζί με τη συγκέντρωση και οργάνωση της ιδιοκτησίας αυτής σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και εκείνου του τμήματος της γης που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο και εκχώρησή του στις εταιρείες Ενέργειας και σε τουριστικούς ομίλους.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καθαρό τοπίο στη γη, ειδικά σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, για την οποία είναι γνωστό πως η πίεση για την παραπέρα τουριστική εκμετάλλευση μεγαλώνει. Έτσι, οι διαδικασίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και την απελευθέρωση εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και στην ένταση της εμπορευματοποίησης των δασών, στην παραπέρα "διείσδυση" των ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθεια της για πλήρη απελευθέρωση της γης εισάγει τον θεσμό της ιδιωτικής διαμεσολάβησης που αποτελεί μορφή ιδιωτικοποίησης ενώ η κτηματογράφηση γίνεται όχι με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, που παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, αλλά με την ευθύνη και το κόστος στις πλάτες των πολιτών.
Στην Κέρκυρα που υπάρχει εκτεταμένα το καθεστώς του μικρού κλήρου, το κόστος για την αιτήσεις και τις πράξεις που απαιτούνται θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα.
Είναι προφανές ότι ο νέος φορέας του Ελληνικού Κτηματολογίου γίνεται με "αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόσημο" υπέρ των λίγων και όχι με γνώμονα την ασφαλή κατοχύρωση των εμπράγματων δικαιωμάτων και δεν έχει καμία σχέση με τη συνολικότερη αντίληψή του ΚΚΕ για την ιδιοκτησία στη γη.
Τελικά το «επιτελικό» κράτος για μια ακόμη φορά λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά για τα κέρδη των λίγων και όχι για τον λαό, στον οποίο φέρνει μόνο προβλήματα και βάρη.
Απέναντι σε αυτό το συνδιαμορφωμένο πλαίσιο, για το ΚΚΕ η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό και σήμερα υπάρχει η ανάγκη και οι προϋποθέσεις για την κοινωνική αξιοποίηση της προς όφελος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος. Εκείνο που απαιτείται είναι το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους και των ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για τη χρήση της γης. Μία τέτοια προοπτική μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο σοσιαλισμός, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων με γνώμονα την ευημερία του λαού όπου θα μπορεί να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον από κάθε παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ