Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Το 6ο Δημοτικό ανοίγει τις πύλες του τα απογεύματα με μαθήματα ρομποτικής και σκακιού

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
29 Nov 2023 / 09:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ανοιχτό σχολείο στην τοπική κοινωνία και τη γειτονιά χάρη στον εθελοντισμό εκπαιδευτικών και γονέων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το μεράκι, η καλή διάθεση μα πάνω απ’ όλα η εθελοντική προσφορά έχουν μεταμορφώσει το τελευταίο διάστημα το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας σε έναν «ζωντανό» πυρήνα για τους μαθητές του, αναπτύσσοντας δράσεις εκτός σχολικού ωραρίου.

 

Τα απογεύματα της Τρίτης και της Παρασκευής έχουν αποκτήσει από τη φετινή σχολική χρονιά άλλο νόημα για δεκάδες μαθητές του 6ου Δημοτικού Κέρκυρας, χάρη στα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και σκακιού που παρέχονται δωρεάν, σε μια εποχή μάλιστα που πολλές οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για να καλύψουν τα έξοδα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Μαθήματα ρομποτικής και σκακιού

Ήδη τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη ( 5 μ.μ. – 6 μ.μ.), παρακολουθούν 50 μαθητές της α’, β΄,γ’ και δ΄τάξης, οι οποίοι συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι.  

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό μέσο, το οποίο ενεργοποιεί τους γνωστικούς μηχανισμούς μάθησης, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, διαχείριση έργου. Τα μαθήματα πραγματοποιεί εκπαιδευτικός του σχολείου που έχει τον γενικότερο συντονισμό, ενώ παρίστανται και άλλοι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού.

Παράλληλα, κάθε Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, πραγματοποιούνται μαθήματα σκακιού για μαθητές της Β’  και Γ’ τάξης από εθελοντή - γονέα του σχολείου, τον Γρηγόρη Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικό στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η δράση έχει «αγκαλιαστεί» από τους λιλιπούτειους, που με χαρά περνούν το κατώφλι του σχολείου για να παίξουν μια παρτίδα σκάκι, επιχειρώντας να εφαρμόσουν  με ακρίβεια και επιδεξιότητα τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η ενασχόληση εξάλλου με το σκάκι έχει αποδειχτεί σε πάρα πολλές μελέτες ότι όχι μόνο βοηθάει πολύ στις σχολικές επιδόσεις τα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να ανεβάσει κατά πολύ τον δείκτη ευφυΐας τους, ενώ παράλληλα είναι ανεκτίμητο στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης, της υπομονής και της εκμάθησης του σχεδιασμού.

Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου επεκτείνονται όμως και αλλού. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Σχολική Δανειστική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί σε αυτόνομο χώρο. Τα τελευταία δυο χρόνια μάλιστα πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες δανεισμοί βιβλίων από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Τη φετινή σχολική χρονιά οι τίτλοι των βιβλίων υπερτριπλασιάστηκαν, η ψηφιακή καταλογογράφηση συνεχίζεται, ενώ έχουν ήδη επίσημα καταχωρηθεί περισσότερα από 1.300 παιδικά βιβλία, που προσέφεραν στο σχολείο οι γονείς που δεν τα αξιοποιούν πια στο σπίτι, αλλά και κατόπιν αιτημάτων του σχολείου σε φορείς και εκδοτικούς οίκους.

Παιχνίδια αυλής

Παράλληλα έμφαση έχει δοθεί και στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, ώστε να είναι πιο φιλικοί και προσιτοί για τους 170 μαθητές του. Με διάθεση προσφοράς και συνεργασίας εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά έβαλαν χρώμα στην αυλή για να κάνουν πιο ευχάριστο το σχολικό περιβάλλον. Ένας πολύχρωμος πύραυλος έτοιμος να απογειωθεί, το γνωστό και δημοφιλές σε όλους επιτράπεζιο παιχνίδι «Φιδάκι», ένα σκάκι μεγάλων διαστάσεων με πιόνια, κοσμούν πλέον το δάπεδο της αυλής, προσκαλώντας τους μαθητές να παίξουν και να διασκεδάσουν στα διαλείμματα. 

Εμπλουτίζουν

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Μπεσίρης, οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών, στην αισθητική καλλιέργεια, στην έκφραση της δημιουργικότητας, στη συνεργατικότητα, στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της υπευθυνότητας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

«Εντός του σχολικού πλαισίου οργανώνονται καθημερινά από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αυτές τις δράσεις που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών, φιλοδοξούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά και να αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό του σχολείου, ώστε να διερευνήσουν, να εμβαθύνουν ή να ασχοληθούν με κάποιο θέμα. Οι δράσεις αυτές έχουν διεπιστημονικό/διαθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και ενθαρρύνουν τη διερεύνηση. Οι σχολικές δράσεις συντελούν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού ήθους, στο άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινότητα και επιτελούν αντισταθμιστικό ρόλο παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους κι όλες τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την εθελοντική τους προσφορά», ανέφερε ο κ. Μπεσίρης.

ΦΩΤΟ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.