Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων του ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Στάση εργασίας
28 Nov 2023 / 13:03

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία.

Συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων θα πραγματοποιήσει τετράωρη στάση εργασίας 11.00 με 15.00  και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευσης στις 13.30 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση του Σωματείου:

Με το νέο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που αναμένεται να κατατεθεί , οι ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απολέσουν τη σημερινή νομική μορφή τους και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος, τεχνοκρατικά συγκεντρωτικός οργανισμός, ο οποίος θα συγκεντρώνει ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας, , ΜΚΟ, ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες και στις δομές θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση και λειτουργία τους.

Με τη διοικητική αυτή μεταρρύθμιση απορυθμίζονται και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται από τα Γενικά Νοσοκομεία έως σήμερα

Είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις και η υποβάθμιση των κέντρων υγείας που ανήκουν στις ΥΠΕ . Η διοικητική μεταφορά του συνόλου των δόμων ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεδομένου ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας διοικητικός και υποστηρικτικός μηχανισμός από το μηδέν και το ότι θα διοικούνται από απόσταση.

Επιπλέον το τσουβάλιασμα στον ενιαίο φορέα των δημοσίων υπηρεσιών ψυχικής υγείας ΜΚΟ και ιδιωτικών δομών που θα διοικούνται από αυτόν μέσω των ΥΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μονάδων ενώ και οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα έχουν μισθολογικές απώλειες από την μεταφορά τους στις ΥΠΕ.

Οδηγεί στο θέατρο του παραλόγου εργαζόμενοι και υπηρεσίες με έναν τοίχο διαφορά μεταξύ τους στο χώρο του Νοσοκομείου να πρέπει να απευθύνονται σε διαφορετικούς φορείς και υπηρεσίες, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να λύσουν βασικά θέματα.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το πλήγμα για τα προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία θα συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ αποσπώνται μονάδες από νοσοκομεία και μπαίνουν σε μονάδες ιδιωτικού δικαίου, με εργαζόμενους που θα έχουν μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης θα επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην οργάνωση και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών , τον περιορισμό των θεραπευτικών επιλογών και τη σταδιακή συρρίκνωση τους. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία ,τις οικογένειες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τους μαζικούς φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης να μην επιτρέψουν τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση και να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ

Photo: Ο πρόεδρος του Σωματείου Τάσος Παπατσώρης