Παρασκευή 23.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για την ανάγκη στήριξης των περιφερειακών εφημερίδων

ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
24 Nov 2023 / 20:54

"Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο επαρχιακός τύπος αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας"

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλ. Αυλωνίτης). Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος Μ. Ζαμπάρα και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την ανάγκη στήριξης του περιφερειακού τύπου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο επαρχιακός τύπος αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας. Για την πλειονότητα των τοπικών εφημερίδων το έσοδο από τις κρατικές δημοσιεύσεις ήταν ζωτικό για την λειτουργιά τους και αν τελικά δεν υπάρξει καινούργια παράταση, θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για να μπει λουκέτο στις περισσότερες από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός  εάν  θα προχωρήσει άμεσα στην παράταση  και κατόπιν στην μονιμοποίηση της υποχρεωτικότητας στη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό Τύπο της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης στήριξης στις εφημερίδες της περιφέρειας»

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) με πρόσφατη επιστολή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των περιφερειακών εφημερίδων αν δεν παραταθεί η υποχρέωση κρατικών δημοσιεύσεων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις (όπως π.χ. προκηρύξεις διαγωνισμών, δημοπρασίες κλπ), αφού η τελευταία από τις παρατάσεις που έχουν δοθεί έως τώρα, λήγει σε περίπου ενάμιση μήνα στο τέλος δηλαδή του 2023.

Ο επαρχιακός τύπος αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας. Για την πλειονότητα των τοπικών εφημερίδων το έσοδο από τις κρατικές δημοσιεύσεις ήταν ζωτικό για την λειτουργιά τους και αν τελικά δεν υπάρξει καινούργια παράταση, θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για να μπει λουκέτο στις περισσότερες από αυτές.

Οι εφημερίδες στην περιφέρεια λειτουργούν κατά κύριο λόγο με το μεράκι και την διάθεση της συνεισφοράς στην τοπική κοινωνία και προσφέρουν για τους κατοίκους πολλές φορές τον μόνο τρόπο για να ενημερώνονται για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική τους κοινωνία.

Όπως αναφέρει και ο ΣΗΠΕ στην ανακοίνωσή του «δε μπορεί να αγνοηθεί και το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές, ιδίως όσον αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, πραγματοποιούνται στον έντυπο Tύπο, χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κ.λ.π δημοσίευσης».

Επειδή είναι ζήτημα ελευθεροτυπίας, πλουραλισμού και δημοκρατίας να στηριχθεί ο έντυπος τύπος της περιφέρειας με ένα μόνιμο και αξιοκρατικό τρόπο.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα στην παράταση και κατόπιν στην μονιμοποίηση της υποχρεωτικότητας στη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό Τύπο της χώρας;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Θρασκιά Ράνια
Καραμέρος Γιώργος
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ