25/11: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κέρκυρας: «Ας αφυπνιστούμε όλοι και όλες για να δοθεί τέλος στο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Όχι εφησυχασμός και σιωπή»
ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Το 2009, με πρωτοβουλία της οργάνωσης γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, το 16ήμερο 25/11 (Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) έως 10/22 (Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και Ημέρα του Διεθνούς Σοροπτιμισμού) καθιερώθηκε σε μία παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με δράσεις που αποβλέπουν στον στόχο αυτόν, με ενημερώσεις και κινητοποιήσεις. Γιατί κάθε γυναίκα και κορίτσι δικαιούται να ζει χωρίς βία, βία που υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες, βία που δεν είναι υπόθεση προσωπική και δεν πρέπει να είναι ανεκτή, γι’ αυτό πρέπει όλοι και όλες να την πολεμήσουμε, αφυπνίζοντας τους συνανθρώπους μας, δηλώνοντας πως τα δικαιώματα της γυναίκας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και παρακινώντας τα θύματα να μιλήσουν. Όπως έκανε η Σοφία Μπεκατώρου που ώθησε πολλές γυναίκες να μιλήσουν για τη βία που υπέστησαν, την κάθε μορφή βίας, δημιουργώντας έτσι το κίνημα “Me too” που βοήθησε τις γυναίκες να μιλήσουν και χρειάστηκε μεγάλο κουράγιο και δύναμη γι’ αυτό, ζώντας ξανά τη βία που είχαν υποστεί, κι αφήνοντας όσους τις κατέκριναν γιατί μίλησαν, αμαυρώνοντας οικογένειες και επαγγελματικούς χώρους, λες κι ο χώρος αμαυρώνεται απ’ το θύμα, κι’ όχι απ’ τη θύτη.
Ευτυχώς υπάρχει πια ένα νομικό εργαλείο προστασίας, αυτό της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε στην Κων/πολη, γι’ αυτό και πήρε το όνομά της) που απ’ το Μάρτιο του 2019 έχει υπογραφεί απ’ όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., δεν έχει όμως επικυρωθεί απ’ όλα τα μέλη (η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτά).
Η σύμβαση έχει 4 άξονες: πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη των δραστών και ειδικό μηχανισμό για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της.
Όμως το νομοθετικό πλαίσιο δεν αρκεί χωρίς τις αλλαγές σκέψης και στάσης της κοινωνίας.
Και σ’ αυτό αποβλέπει το 16ήμερο δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μία καθημερινή σχεδόν πραγματικότητα, με τις κακοποιήσεις, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, oι οποίες δυστυχώς αυξάνονται, δείχνοντας μία κοινωνικά παγιωμένη στάση: Το πατριαρχικό μοντέλο που αναπαράγεται, αντί να μειώνεται, δημιουργώντας χάσμα μεταξύ άνδρα – γυναίκας που παράγει βία και εκμετάλλευση.
Ας αφυπνιστούμε όλοι και όλες για να δοθεί τέλος στο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Όχι εφησυχασμός και σιωπή.
Αυτό επιδιώκει και ελπίζει ο Όμιλός μας, φωτίζοντας τις δράσεις του 16ήμερου με το χρώμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας, το πορτοκαλί χρώμα, που συμβολίζει ένα μέλλον απαλλαγμένο απ’ τη έκφυλη βία. Κι’ας αρχίσουμε «από χθες» να προβληματιζόμαστε και να δράσουμε για την παιδική βία, που καθημερινά εξαπλώνεται στη χώρα μας. Από και προς αγόρια και κορίτσια.
Επίτιμη Πρόεδρος
Χριστίνα Χαϊδόγλου